Symfonie van de Veensteekmachine weergaloos succes
‘Geweldig, ik hoorde de veensteekmachine weer werken’
VINKEVEEN – De Symfonie van de Veensteekmachine knalde zaterdag een afgeladen De Boei uit. Met deze wereldpremière werd een bijzonder project na drie jaar met een staande ovatie afgesloten. ‘Dit móet herhaald worden.’
Ruim vierhonderd bezoekers genoten zaterdagavond in De Boei in Vinkeveen van een uniek muziekspektakel: De Symfonie van de Veensteekmachine. Deze wereldpremière sluit een bijzonder project af waarin het verloren geluid van de veensteekmachine terug is gehaald uit het collectieve geheugen van de gemeenschap.
Gedeputeerde Bart Krol verrichtte het welkomstwoord. ,,Een paar jaar geleden kwamen een aantal mensen bij elkaar die iets bijzonders wilden doen met de cultuur van deze streek. Dat resulteerde in de Symfonie van de Veensteekmachine, een project dat de Provincie graag steunt,” sprak Krol vol lof. ,,Mooi om te zien hoe ruim tweehonderd vrijwilligers bezig zijn geweest om het machinegeluid in een nieuw jasje te steken.”
Voorafgaand aan het concert werd een film vertoond waarin bewoners het geluid van de veensteekmachine nadoen. Deze leverde onder de bezoekers veel herkenning en leuke reacties op.
In de sporthal van De Boei, die speciaal was omgebouwd tot heuse concertzaal, speelden de verschillende muziekgroepen in het voorprogramma nummers uit hun eigen repertoire. Zangeres Grace Bernardus bracht ‘Brug Over Veen en Water’ ten gehore, dat zij speciaal voor deze avond schreef op de melodie van ‘Bridge Over Troubled Water.’ Het publiek zong mee met de Geinballade opgevoerd door het Creatoon Vrouwenkoor uit Abcoude. Fanfareband Viribus Unitis blies mensen weg met muziekstuk ‘Sunken Village’ waarin Gregoriaanse muziek en carnavalsmuziek de strijd met elkaar aangaan.
Na de pauze was het tijd voor de hoofdact waar iedereen voor was gekomen. Nooit eerder in de geschiedenis van De Ronde Venen speelden zoveel muzikanten samen in één groot muziekstuk. Museumdirecteur Maarten Kentgens had het voorrecht de langverwachte Symfonie van de Veensteekmachine aan te kondigen. ,,Fantastisch dat ik hier met meer dan honderd musici mag staan die zo intensief zijn bezig geweest met het terugbrengen van het geluid van de machine. Het is een project dat over de veensteekmachine gaat, maar waarbij heel veel mensen met een stukje cultuur, erfgoed en muziek verbonden zijn geraakt.”
Onder leiding van componist Jurriaan Berger werd de symfonie opgevoerd. Met heel veel energie wist Berger de 125 muzikanten op te zwepen en ze bij elkaar te brengen tot een op elkaar ingespeeld veensteekmachineorkest. Tot grote verrassing van het publiek, kwamen de muzikanten op vanuit alle hoeken van de zaal. Typische geluiden van de veensteekmachine en melodische passages wisselden elkaar in rap tempo af. Uiteindelijk eindigde Berger met een overweldigende symfonie waarin alle musici tezamen een overdonderend slotstuk speelden. Het publiek gaf spontaan een minutenlange staande ovatie voor dit fantastische muziekstuk.
Na afloop reageerden de bezoekers ongelofelijk positief. Quotes als ‘Geweldig’, ‘Ik hoorde de veensteekmachine weer werken’ en ‘Dit móet herhaald worden’ waren te horen in de lobby van De Boei, waar nageborreld werd.
Het project is een initiatief van Museum De Ronde Venen, wordt mede mogelijk gemaakt door de Provincie Utrecht en maakt deel uit van de Vrede van Utrecht.