Bijeenkomst Versterken binnen de Wijken in Gemeente Aalsmeer
Op dinsdag 18 juni was een bijeenkomst met lokale- en regionale welzijn- en zorgorganisaties die een bijdrage kunnen leveren aan versterking binnen een wijk. Bij deze bijeenkomst waren 55 personen aanwezig van onder meer kerken, ouderenbonden, wijkraden de Vrijwilligerscentrale Aalsmeer en Mantelzorgsteunpunt aanwezig. Ook zorgaanbieders, de Wmo-raad, zorgcentra en Jongerenwerk Aalsmeer waren aanwezig. Per 1 januari 2015 zullen veel extra taken naar gemeente Aalsmeer worden gedecentraliseerd. Dit zijn taken op het gebied van de zorg van jeugd, ouderen, chronisch zieken en mensen die moeilijk aan het werk komen. Wethouder Zorg en Welzijn Ad Verburg van Gemeente Aalsmeer: ‘Het is heel goed en constructief dat alle partijen bij elkaar komen om over de veranderingen in zorg te praten en informatie uitwisselen. We moeten kijken hoe we samen met de veranderingen op wijkniveau kunnen om gaan en toch goede zorg kunnen blijven leveren. Daar hebben we alle organisaties, zorgaanbieders en vrijwilligers bij nodig.’
Tijdens deze avond schetste programmamanager Rob Oudkerk de voortgang van de decentralisaties en de ontwikkelingen bij het Rijk. Daarna was er een presentatie van Willem Draaisma, directeur Participe uit Alphen aan de Rijn. Verder werd er gesproken over de visieontwikkeling op het gebied van decentralisaties. De avond was belangrijk voor het in kaart brengen van de toekomstige mogelijkheden voor samenwerking binnen de wijk. Ook was het een gezamenlijke start met het opzetten van een visie op maatschappelijke samenwerking en het vormgeven van de toekomstige samenwerking.
De partijen gingen in subgroepen uit elkaar waarbij aan de hand van vragen iedere groep stelling nam. Bijvoorbeeld de vraag Welke rol de instellingen in de toekomst voor zich zien in het maatschappelijk middenveld (verenigingsleven, kerken, wijkoverleggen e.a.) als ze uitgaan van de situatie waarin individuele inwoners hulp behoeven die niet meer door professionele hulpverleners kan worden geboden? Een andere vraag was: ‘Op welke wijze kan volgens u het beste de samenleving worden gemobiliseerd om te bereiken dat de eigen (samenwerking-)kracht wordt aangewend en het zelfoplossend vermogen van inwoners binnen een wijk wordt vergroot? Daarna vond er een centrale terugkoppeling plaats waarvan enkele uitkomsten.
Vrijwillige/ informele instellingen vonden dat ze naar klanten toe een verbindende en signalerende rol hebben. De professionele zorg- en welzijn instellingen zijn verantwoordelijk voor de coördinatie van zorg. Een fysieke ontmoetingsruimte kan ingericht worden waarvan burgers met eigen initiatieven terecht kunnen om zelf activiteiten te organiseren. Coördinatie vanuit een welzijnspartij blijft daarbij wel een must. Het opzetten van een vrijwillige klussenbus waar bewoners van elkaars diensten gebruik maken was ook een van de creatieve ideeën die naar voren kwam. Wethouder Verburg: ‘Deze ideeën zijn vanuit organisaties gelanceerd over het versterken van de samenhang in de wijk en de positionering van de vrijwillige- en professionele welzijn en zorginstellingen in de wijk. Daarnaast de rol van vrijwilligers en mantelzorg, waarbij aandacht bestaat voor belasting van mantelzorgers.
De bijeenkomst krijgt vervolg met een Townhal Meeting op 30 augustus. Bij deze Gemeentehuis Ontmoeting kunnen bewoners, zorgaanbieders en college en informatie uitwisselen over de toekomst van de zorg.