Dinsdag 27 augustus 2013 werd er in het gemeentehuis een inspiratiemiddag: ‘De groenste school in Aalsmeer’ gehouden. Deze middag werd georganiseerd door Amsterdam Economic Board en de gemeente Aalsmeer. Voor deze bijeenkomst waren leerkrachten, schoolbestuur, kinderdagverblijven en ouders uitgenodigd ideeën te krijgen over de duurzaamheid van de nieuwe school die gebouwd wordt in de Hornmeer voor fusieschool De Wegwijzer en De Hoeksteen.
Wethouder Rik Rolleman: ‘Het mooie van het bouwen van een nieuwe school is dat je dat vanaf dag één zo duurzaam mogelijk kan doen door tijdens het ontwerpen en bouwen goed na te denken over de isolatie, het luchtdicht bouwen en stimuleren van energiezuinig gebruik. We doen dat samen met alle betrokkenen. Architect, aannemers, ouders, kinderen en medewerkers. Ook de Europese gemeenschap ziet het belang van een duurzame en energieneutrale school waardoor we dankzij de Amsterdam Economic Board een subsidie mogen ontvangen van 40.000 euro voor het opstellen van innovatieprogramma van eisen. Als de school klaar is zien de kinderen dagelijks om zich heen hoe je voorzichtig om kunt gaan met onze aarde, de natuur en energie. En dan hopen we natuurlijk dat het bekende spreekwoord op gaat: Jong geleerd is oud gedaan!’
De school speelt een cruciale rol in het leven van een kind. Daarom is het belangrijk dat kinderen in een fijne omgeving opgroeien. Vult Jan Punt, directeur / bestuurder van het schoolbestuur aan. Deze fijne omgeving willen wij gezamenlijk gaan realiseren in de vorm van een nieuwe school voor De Wegwijzer en De Hoeksteen. Laten we onze droom waarmaken.
Ook Thomas Rau van TurnToo gaf een inspirerende visie over hoe een ‘Groene school’ eruit kan zien. ‘Het idee dat producten altijd het eigendom moeten worden van consumenten is niet meer van deze tijd. Als consument ben je vooral geïnteresseerd in de prestatie van een product, en niet in het bezitten daarvan. Voldoende licht, comfortabel zitten, schone was, daar gaat het om. We moeten gaan consumeren op basis van de prestatie van producten,’ aldus Thomas Rau.
In de visie van TurnToo ontstaat er een wereld waarin producten voorraadkamers zijn van herbruikbare grondstoffen. Het middel daarbij is een andere klant-producent relatie: als klant betaal je enkel voor het gebruik, de producenten blijven eigenaar en behouden daardoor de beschikking over hun eigen grondstoffen. Deze totale nieuwe kijk op duurzaamheid zal ook meegenomen worden bij het maken van keuzes voor de nieuwe school.
Naast de hoofdpresentatie van Thomas Rau waren er nog korte presentaties van de ABN / Amro bank, NPSP composieten over het gebruik van duurzame materialen, KGI groep over welke materialen er gebruikt kunnen worden om de akoestiek in een lokaal te verbeteren. Als laatste vertelde Ines van der Boon namens Waterdrinker het belang van planten in scholen. Waterdrinker participeert in het kader van hun maatschappelijke verantwoordelijkheid in diverse onderzoeken naar de luchtzuiverende werking van planten en de toepassingen daarvan. Sommige planten hebben veel gezonde eigenschappen en werken zelfs prestatie verhogend. Ideaal dus voor in de klaslokalen.
Kindcentrum
De nieuwe school wordt een ‘kindcentrum’. Een plaats waar baby’s, peuters, kleuters en kinderen van 0 tot 12 jaar van 07.00 uur tot 19.00 terecht kunnen voor educatie en ontspanning.
Fusie van Wegwijzer en Hoeksteen
Aan het begin van de zomer hebben de medezeggenschapsraden van de basisscholen De Wegwijzer en De Hoeksteen ingestemd met een fusie. Voor deze fusieschool wordt een nieuwe school gebouwd op de hoek Zwarteweg / Dreef. Volgens de planning kan deze school augustus 2016 de bel laten rinkelen en zijn deuren openen.
Excursie
Op woensdag 25 september vindt van 13.00 uur tot 18.00 uur een excursie plaats langs inspirerende praktijkvoorbeelden in de omgeving. Mocht u geïnteresseerd zijn in deze excursie kunt u zich opgeven bij mw. A. van Leeuwen via e-mailadres: a.van.leeuwen@amstelveen.nl of belt u met 0297 – 387 575.