Oudere rijbewijsbezitters hoeven zich vanaf 1 januari 2014 pas vanaf hun 75e te laten keuren. Minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) verhoogt de keuringsleeftijd van 70 naar 75 jaar. Deze verhoging betekent minder geregel en lagere kosten voor ouderen.
Automobilisten en motorrijders met respectievelijk een rijbewijs B en A moeten zich op dit moment vanaf de leeftijd van 70 jaar elke 5 jaar laten keuren als zij hun rijbewijs verlengen. Maar vanaf 1 januari aanstaande gaat de keuringsleeftijd omhoog van 70 naar 75 jaar. Ook zijn rijbewijzen voor bestuurders tussen de 60 en 70 jaar langer geldig per 1 januari 2014. Een nieuw rijbewijs is dan tien jaar geldig voor bestuurders tot 65 jaar. Na hun 70e verjaardag is de geldigheidsduur 5 jaar. Op dit moment ligt die grens bij 65 jaar.
Lagere kosten voor ouderen
Op dit moment worden automobilisten en motorrijders vanaf 70 jaar elke 5 jaar gekeurd bij verlenging van het rijbewijs. Door de verhoging van de keuringsleeftijd hoeven oudere bestuurders minder te regelen en besparen ze op de kosten voor bijvoorbeeld de Eigen verklaring, een bezoek aan de keuringsarts en eventuele extra kosten voor onderzoeken door medisch specialisten.
Vanaf 1 januari 2014 betekent dit voor bestuurders:
- Jonger dan 60 jaar. Wordt het rijbewijs verlengd nog voor het 60ste levensjaar dan is het rijbewijs 10 jaar geldig en hoeft niet gekeurd te worden.
- Tussen 60 en 65 jaar. Bij verlenging van het rijbewijs is dit 10 jaar geldig. De medische keuring is niet nodig.
- Tussen 65 en 70 jaar. Het nieuwe rijbewijs is geldig tot 75 jaar. Een medische keuring is niet nodig.
- Tussen 70 en 75 jaar. Het verlengde rijbewijs is 5 jaar geldig. Er hoeft alleen medisch gekeurd te worden als het oude rijbewijs verloopt op de 75ste verjaadag of daarna.
- 75 jaar of ouder. Het rijbewijs is 5 jaar geldig en een medische keuring is verplicht in alle gevallen.
Keuring rijgeschiktheid
Bij een rijbewijskeuring moeten automobilisten een Eigen verklaring invullen. Deze is verkrijgbaar via MijnCBR.nl, maar ook bij veel rijscholen of gemeentes. Keuringsartsen letten tijdens de keuring onder andere op het gezichtsvermogen, het functioneren van de armen en benen en meten de bloeddruk. Het merendeel van de bestuurders kan na de keuring weer gewoon achter het stuur, bijvoorbeeld na een kleine aanpassing zoals een bril of sterkere glazen.
Aandoeningen of medicijngebruik
Voor de groep wiens rijbewijs korter dan 10 jaar geldig is vanwege een medische aandoening of medicijngebruik blijft de rijbewijskeuring voor het rijbewijs wel verplicht bij verlenging van het rijbewijs. Voor brom-en snorfietsers verandert er niets door de verhoging van de keuringsleeftijd.
Meer informatie vindt u op www.rijksoverheid.nl of via telefoonnummer 1400.