001 -Family
Succesproject Beterburen nu ook in Aalsmeer

Succesproject Beterburen nu ook in Aalsmeer


Geplaatst op: 20 september 2013

Ook in Aalsmeer wonen genoeg mensen die kampen met geluidsoverlast van buren. Kleine irritaties kunnen makkelijk oplopen tot een groot meningsverschil. Die oplopende ruzies maken normaal contact onmogelijk. Buurtbemiddeling kan in die gevallen helpen bij het vinden van een oplossing. Het project Beterburen maakt dit mogelijk. In Aalsmeer meldden zich inmiddels tien vrijwilligers aan om de gemeente leefbaar te houden en het contact tussen buren te normaliseren.

‘Dit werkt. Dit werkt écht!’ Als zelfs de politie bijzonder te spreken is over een project, dan is er iets aan de hand. Korpschef Leen Schaap van de Politie Eenheid Amsterdam zegt het zonder omhaal van woorden. Het succes is aantoonbaar: in maar liefst twee op de drie gevallen is bemiddeling volgens de Beterburen-methodiek succesvol. Speciaal opgeleide vrijwilligers - die in tweetallen opereren - horen eerst om-en-om het verhaal van de buren aan. Daarna volgt de uitnodiging voor een bemiddelingsgesprek op neutraal terrein. De bemiddelaars zijn onpartijdig, hebben geen belangen, proberen alleen het gesprek opnieuw op gang te brengen en het contact te normaliseren. Naast de gemeente zijn politie, woningstichting Eigen Haard en Beterburen medeondertekenaars van dit convenant.

Tevreden politie

Bente Thé, directeur van de in 2004 gestarte stichting Beterburen: ‘Burenruzies treden overal op. Ook in dure villawijken waar het dan eerder om overlast over zwembad, tuin of oprit gaat. We zien het werkelijk overal, dus kunnen we buurtbemiddeling ook overal inzetten.’Waar Schaap aangeeft dat agenten weliswaar objectief opereren, erkent hij ook meteen dat de inzet van agenten pas een laatste stadium is, als de ruzie al geëscaleerd is en er al richting strafrecht moet worden gedacht. Daarvóór kan al zoveel meer gebeuren. Reden voor woningstichting Eigen Haard om woensdag 18 september mee te doen aan het convenant ‘Buurtbemiddeling Aalsmeer’. Bestuurder Nico Nieman: ‘We krijgen veel overlastklachten binnen op ons bureau, maar we adviseren altijd om er eerst zelf uit te proberen te komen. Ga met de buren in gesprek: een goede buur is immers beter dan een verre vriend?’

Gratis en vrijwillig

Buurtbemiddeling is gratis, vrijwillig, onafhankelijk en onpartijdig en voor en door bewoners. De bemiddelaars treden op bij geluidsoverlast, ruzies over rommel, stank, huisdieren en tuinoverlast. Burgemeester Vonk-Vedder onderstreept het belang voor Aalsmeer: ‘We willen een leefbare gemeente. In Aalsmeer hebben we het woord ‘samenredzaamheid’ bedacht. Dat is hier wel heel erg van toepassing.’

In Aalsmeer zijn binnen tweeënhalve maand maar liefst tien zaken aangedragen voor bemiddeling door de vrijwilligers van Beterburen. Cora en Ananda (vanuit privacy-overwegingen geen achternamen!) zijn twee van die betrokken inwoners die zich willen inzetten om dit soort zaken op te pakken. ‘Vanuit persoonlijke interesse’, geeft Ananda onomwonden de reden voor haar aanmelding weer. ‘Ik wil een deel van mijn vrije tijd invullen op een wijze die ik zinnig vind. In je eigen huis ben je op jezelf en daar moet iedereen zich veilig voelen. Daar zet ik mij graag voor in.‘ Cora gunt het alle mensen om met plezier in Aalsmeer te wonen. ‘De opleiding van zeven dagdelen die we volgen is erg interessant, daar leer ik veel van.’ Na afloop van een bemiddeling volgt altijd nazorg: hoe zijn de zaken verlopen, wat is de situatie na zes weken, moet er nog meer gebeuren?

Overigens kan buurtbemiddeling niet overal voor worden ingeschakeld. Bij problemen met instanties, met familie of bij geweld of ernstige verslaving wordt gekozen voor andere oplossingen.

Mensen die ook de inzet van Beterburen verlangen, kunnen zich melden bij het centrale bureau in Amsterdam op tel. (020) 689 1859 of mailen naar: info@beterburen@.nl. Meer informatie is te vinden op www.beterburen.nl


Laatst bewerkt op: 16 november 2016 13:34

Bron: Gemeente Aalsmeer

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Succesproject Beterburen nu ook in Aalsmeer

Ook in Aalsmeer wonen genoeg mensen die kampen met geluidsoverlast van buren. Kleine irritaties kunnen makkelijk oplopen tot een groot meningsverschil. Die oplopende ruzies maken normaal contact onmogelijk. Buurtbemiddeling kan in die gevallen helpen bij het vinden van een oplossing. Het project Beterburen maakt dit mogelijk. In Aalsmeer meldden zich Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: