Ontketend KDO 1 buigt ruime achterstand om in spraakmakende overwinning

Geplaatst op: 23 september 2013

Na de jammerlijke 3-1 nederlaag van vorige week tegen De Meer, speelde het eerste afgelopen zondag thuis tegen het Amstelveense NFC. Ter voorbereiding op deze wedstrijd speelde KDO dinsdag de 17e een oefenwedstrijd tegen tweedeklasser Argon zaterdag en verloor ternauwernood in de slotfase met 1-2. Daarnaast was de training van afgelopen donderdag een training van Dick ‘Cooky’ Voorn. De voormalig assistent van Bert van Marwijk nam met veel passie de KDO-selectie onder zijn hoede en gaf na afloop een lezing over zijn indrukwekkende carrière. Dick Voorn werd 65 jaar geleden geboren aan de Boterdijk in de Kwakel. Na het overlijden van zijn vader, toen ‘Cooky’ vijf was, en zijn moeder een nieuwe man leerde kennen, verhuisde de familie Voorn naar Maastricht. Dick Voorn speelde in tegenstelling tot zijn vader en broer nooit voor KDO.

In het begin van de wedstrijd was het duidelijk aftasten tussen beide ploegen, waarbij NFC na tien minuten spelen ontsnapte aan een vroege achterstand. Nadat keeper Peter Onderwater in zijn zestienmetergebied geklopt was, kon rechtsback Danny ten Hoope de bal nog net voor de lijn weg schieten. In de daaropvolgende aanval was het wel raak voor de ploeg uit Amstelveen. Een schot vanaf twintig meter verdween over doelman Onderwater heen en belandde in het doel, 0-1 voor NFC. In de 15e minuut was het bijna 0-2 na een knappe solo van de buitenspeler van NFC, maar zijn inzet ging net over het Kwakelse doel heen. KDO was in de eerste helft druk zoekende om de Amstelveners weerstand te bieden, maar kon geen vuist maken. De thuisploeg kreeg in de 18e minuut een volgende domper te verwerken toen Chiel Kok met een heupblessure het veld moest verlaten, Patrick Schijff was zijn vervanger. Nadat er in de volgende twintig minuten weinig noemenswaardig gebeurde op het veld, was de eerste kans van de Kwakelaars in de 38e minuut direct wel raak. Na prima voorbereidend werk van Bobby Uitermarkt, wist deze rechtermiddenvelder Mathijs van Rijn vrij voor de Amstelveense doelman te spelen. Van Rijn greep deze kans met beide handen aan en schoot als een echte spits de bal hard en straks langs de NFC-doe$lman, 1-1. Lang kon KDO echter niet van deze gelijke stand genieten, want in de 42e minuut kwamen de Amstelveners langszij. Een schot vanuit de tweede lijn kwam op de bovenkant van de Kwakelse lat terecht, waarna KDO zeer matig reageerde op de daaropvolgende rebound. NFC was wel alert en kon eenvoudig de 1-2 binnenschieten. Met deze stand gingen beide ploegen ook de rust in.

Vlak na rust kwam KDO met de schrik vrij, want NFC verzuimde om snel ruimer afstand te nemen van de Kwakelaars. Een kansrijke lob over doelman Onderwater ging net over, terwijl diezelfde keeper Peter in de 52e minuut op fantastische wijze een slippertje van Michael Meijer herstelde. In de 67e minuut was Menno Lingeman vanaf rechts dichtbij de gelijkmaker, maar de koelbloedige Amstelveense doelman hield zijn ploeg op de been. Twee minuten later reageerde de Kwakelse verdediging niet goed op een lange bal, waarna de spits van NFC eenvoudig de 1-3 kon maken.

KDO leek verslagen, maar werd één minuut later terug in de wedstrijd geholpen door aanvoerder Sven Vlasman. Na goed doorzetten van Joeri Stange, kwam de bal uiteindelijk op de rand van het zestienmetergebied voor de voeten van Sven terecht, die op uiterst koelbloedige wijze de 2-3 in de linkerhoek binnenschoot. Wat er daarna gebeurde, maakte indruk op vele aanwezige toeschouwers. KDO kreeg de juiste spirit te pakken en dankzij een enorme werklust en bereidheid om voor elkaar te strijden werd NFC volledig teruggedrongen. De beloning hiervoor volgde in de 83e minuut toen Menno Lingeman aan de rechterkant vrij werd gespeeld. Menno behield uitstekend het overzicht, schoot niet zelf, maar zag Joeri Stange aanstormen vanaf de linkerkant en bediende hem op maat, zodat Joeri van dichtbij de 3-3 kon aantekenen. Een enorme vreugde-explosie was het gevolg, waarbij de Kwakelaars vervolgens op jacht gingen naar meer. In de 90e minuut kreeg KDO vanaf de rechterkant een vrije trap, waarbij invaller Jim Klijn achter de bal ging staan. De jonge, technisch begaafde Jim wist op prachtige wijze de bal bij de tweede paal neer te leggen. Nadat Mathijs van Rijn net niet bij de bal kon komen, was het Sven Vlasman die ongehinderd de bal van dichtbij binnen kon tikken, 4-3. Een prachtige ontknoping voor de Kwakelaars na een schitterende slotfase van de wedstrijd.

Door deze spraakmakende overwinning staat KDO nu op de vijfde plaats van de ranglijst met zes punten uit drie wedstrijden. Aanstaande dinsdag speelt het eerste om 20:00 uur het restant van de bekerwedstrijd uit tegen RKAV. Met nog vierenveertig minuten te spelen staat KDO met 1-0 voor. Wanneer de Kwakelaars minimaal gelijkspelen, zijn ze geplaatst voor de tweede ronde van het bekertoernooi. Aankomende zondag hervat KDO de competitie met een uitwedstrijd in en tegen Ouderkerk. De Ouderkerkers hebben net als KDO zes punten weten te bemachtigen, de wedstrijd begint om 14:00 uur.

Opstelling KDO 1: Peter Onderwater, Danny ten Hoope, Chiel Kok (17e Patrick Schijff / 67e Mathijs Molleman), Michael Meijer (70e Jim Klijn), Erik Verbruggen, Bobby Uitermarkt, Sven Vlasman, Timo Kas, Menno Lingeman, Mathijs van Rijn en Joeri Stange.

Na de jammerlijke 3-1 nederlaag van vorige week tegen De Meer, speelde het eerste afgelopen zondag thuis tegen het Amstelveense NFC. Ter voorbereiding op deze wedstrijd speelde KDO dinsdag de 17e een oefenwedstrijd tegen tweedeklasser Argon zaterdag en verloor ternauwernood in de slotfase met 1-2. Daarnaast was de training van … Lees meer »