001 -Family
Courtesy HUNNIE, fotograaf: Henriette Waal

Hunnie heeft het Overleefd 24 uur polderen in De Bovenlanden


Geplaatst op: 25 september 2013

De in gouden reddingsdekens ingepakte fossiele veeneik wachtte geduldig op zijn onthulling afgelopen weekend bij de opening van de Veldwerkplek van Hunnie: al 2300 jaar had hij gewacht op zijn opgraving. Wethouder David Moolenburgh van Gemeente de Ronde Venen gaf met de opening gelijk de aftrap van Hunnie Overleven, een 24 uur durend avontuur waarin een vergrootglas op het ogenschijnlijk eentonige polderlandschap werd gelegd.

De Veldwerkplek is een van de belangrijkste resultaten van een jaar Hunnie, een onderzoekend ontwerptraject waarin ontwerpers Henriëtte Waal en Sophie Krier zoeken naar nieuwe manieren van recreatie in veenweidegebied de Bovenlanden: de opdracht hiervoor staat in relatie tot de natuur-inrichtingsopgave voor dit gebied, jarenlang een landschap met hoofdzakelijk agrarische functie, nu een natuurgebied in wording waar natuur en cultuur opnieuw moeten samenkomen. Met de Veldwerkplek, in de vorm van een open veldlokaal, geven ontwerpers Krier en Waal de mens een uitvalsbasis in het gebied. In de zittingen van de speciaal ontworpen Bovenlandenbanken zijn natuurideeën van bij Hunnie betrokken boeren, wetenschappers, historici, natuurliefhebbers en onderzoekers gegraveerd. Kopstuk van de Veldwerkplek is een fossiele veeneik die Waal en Krier speciaal voor de Veldwerkplek lieten opgraven. Na onderzoek in het dendrologisch lab van Stichting Ring blijkt de eik te dateren uit het jaar 421 voor Christus. De veeneik wordt de komende jaren in bruikleen van Museum de Ronde Venen op de Veldwerkplek getoond.

Hunnie Overleven – 24 uur in de polder
De ervaring en het ondergaan van het landschap is voor Krier en Waal belangrijker dan afstandelijk uitleg geven middels tekstbordjes. Aan de hand van het opgebouwde netwerk van lokale gidsen en de theoretische verdieping in het Hunnie Paspoort ervoeren 150 deelnemers het gebied 24 uur lang van binnenuit. Avonturen als Vlieg Vissen, Vogelen, Gras Kijken, Technisch Peddelen, Jagen en Klei Putten ontsloten traditionele gebruiken voor een nieuw publiek, terwijl avonturen als Polder Waden en Overleven nieuwe handelingen in de polder introduceerden. Voor dat laatste Avontuur trok een groep onder leiding van wildernisgids Arjen Damen een nacht dwars door sloten en geriefhoutbosjes op zoek naar hun innerlijke landschap.
De speciaal ontworpen attributen als de Dubbelloops, het Klei Putten Servies, de Lakenvelder, de Gut Parka, de Huidboot en het Schiet Schilderij gemaakt met lokale wijsheid en expertise uit kunst en wetenschap, werden gedurende Hunnie Overleven in gebruik genomen.

Polder Zoekt Liefhebber
Na een streek-o-logisch diner door lokale chefkok David Hague staken Hunnie zaterdagavond de Kromme Mijdrecht over om in het symposium Polder Zoekt Liefhebber te reflecteren op natuur, recreatie en mens. De bijzondere locatie, een voor sloop bestemde kas in de Noordse Buurt, gaf voeten aan de lezingen en paneldiscussie onder leiding van dagvoorzitter Andrea van Pol (Vroege Vogels) met als centrale vraag: wat wordt de rol van de mens in een veranderend landschap als De Bovenlanden? Ter introductie lichtte Carla Bisseling, directeur van het programmabureau Utrecht-West toe waarom juist kunstenaars werden gevraagd om na te denken over recreatie. Natuurboer Arie van Oosterom maakte duidelijk dat recreatie in het gebied van hem mag, als het maar niet massaal wordt. Luuc Mur van de Historische Vereniging De Ronde Venen benadrukte het belang van weten om een landschap te leren lezen. Vliegvisser Kees de Vries pleitte ervoor om recreatie virtueel te bekijken: hoewel het ledenbestand van de HengelSportVereniging Wilnis jaarlijks toeneemt, is het daadwerkelijk aantal vissers in het gebied gering: blijkbaar is het idee om te kunnen gaan vissen, genoeg.

Op 2 november vindt het laatste Hunnie Avontuur plaats, met de officiële overdracht van de Veldwerkplek en de routes aan lokale partijen, gevolgd door een gesprek over de verduurzaming van het verzamelde Hunnie gedachtengoed en een presentatie van studenten van de Master Social Design, Design Academy Eindhoven.

Hunnie Agenda:
-Hunnie Veldwerkplek, dagelijks te bezoeken, toegang via zorgboerderij Amstelkade 61, Wilnis.
-Hunnie Winterklaar op 2 november: officiële overdracht van de Veldwerkplek en gesprek over de verdere verduurzaming van het verzamelde Hunnie gedachtegoed.

Meer informatie op www.hunnie.nu | www.facebook.com/projecthunnie

Voetnoot:
Het project Hunnie is een antwoord op de bedrieglijk eenvoudige vraag:
Hoe ontsluit je dit gebied (De Bovenlanden) voor recreatie?

Hunnie is een project van Henriëtte Waal en Sophie Krier en onderzoekt nieuwe vormen van natuurrecreatie en beheer in De Bovenlanden, provincie Utrecht. Krier en Waal richten zich op de rol van de mens in dit oer-Hollandse cultuurlandschap. Naast bewoners en leden van plaatselijke verenigingen die specifieke kennis over het gebied hebben, benaderen de ontwerpers ook potentiële liefhebbers uit de omliggende gemeenten en steden. Het woord Hunnie slaat dan ook terug op zij uit de Bovenlanden, en zij die het gebied nog gaan ontdekken.

Hunnie is ontwikkeld in opdracht van Centrum Beeldende Kunst Utrecht (Ella Derksen) en is mogelijk gemaakt door Programmabureau Utrecht-West / Provincie Utrecht, Stichting DOEN, Fonds voor Cultuurparticipatie, Prins Bernard Cultuurfonds. Hunnie is per 1-1-2013 is Hunnie ondergebracht bij Landschap Erfgoed Utrecht. Met bijzondere dank aan Bertus Ruitenbeek (Zorgboerderij Amstelkade), alle gidsen en gastsprekers, Staatsbosbeheer en de grondpachters.

Courtesy HUNNIE, fotograaf: Henriette Waal

Courtesy HUNNIE, fotograaf: Sjoerd Knibbeler

Courtesy HUNNIE, fotograaf: Sjoerd Knibbeler

Courtesy HUNNIE, fotograaf: Roel van Tour

Courtesy HUNNIE, fotograaf: Roel van Tour


Courtesy HUNNIE, fotograaf: Arjen Damen

Laatst bewerkt op: 16 november 2016 13:34

Bron: Ingezonden stukken

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Hunnie heeft het Overleefd 24 uur polderen in De Bovenlanden

De in gouden reddingsdekens ingepakte fossiele veeneik wachtte geduldig op zijn onthulling afgelopen weekend bij de opening van de Veldwerkplek van Hunnie: al 2300 jaar had hij gewacht op zijn opgraving. Wethouder David Moolenburgh van Gemeente de Ronde Venen gaf met de opening gelijk de aftrap van Hunnie Overleven, een … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: