001 - Tuimarkt
Gemeentehuis Ontmoeting over de toekomst van de zorg

Toekomst van de zorg in Gemeente Aalsmeer


Geplaatst op: 1 oktober 2013

De komende jaren gaat veel veranderen in de zorg. Zorg gaat over de zorg voor ouderen en chronisch zieken, jeugdzorg en mensen die moeilijk aan de slag komen. Vanaf 2015 is de gemeente verantwoordelijk voor deze taken. Het college van Aalsmeer vindt het belangrijk dat alle Aalsmeerders, zoveel mogelijk op eigen kracht, meedoen aan de samenleving. De gemeente biedt daarbij ondersteuning, maar heeft te maken met forse bezuinigingen van het Rijk. Eén ding staat voorop: Aalsmeer wil de zorg beter, slimmer, efficiënter en goedkoper organiseren dan het Rijk nu doet. Kernwoorden hierbij zijn: wijkgericht, dichtbij inwoners en bij voorkeur via één toegang. De uitgangspunten van hoe de gemeente de zorg wil gaan regelen staan in Nota ‘Waar Aalsmeer voor staat’.

Ter voorbereiding op deze overgang van het Rijk naar gemeente is in het college van B&W de nota: ‘Waar Aalsmeer voor staat’ vastgesteld. Het stuk staat voor het beraad van 3 oktober geagendeerd. De planning is dat gemeenteraad eind oktober hier een besluit over neemt.

Zorg voor elkaar
Wethouder Ad Verburg: ‘De uitdaging waar wij in Aalsmeer voor staan is ook in moeilijke tijden die zorg zo goed mogelijk te organiseren en overeind te houden. Het uitgangspunt hierbij is een betrokken gemeente te blijven die kan loslaten maar mensen nooit laat vallen. We kunnen helaas niet alles meer doen. We moeten versoberen, maar blijven verantwoordelijk en aanspreekbaar voor kwetsbare mensen. Goede, betaalbare zorg blijven bieden aan de mensen die het echt nodig hebben. Dat is de opgave waar wij met elkaar voor staan. Ons motto daarbij is: Zorg voor elkaar.’

Eén toegang tot de hulp
Wethouder Jeugdzaken, Rik Rolleman: ‘Als college vinden wij het belangrijk dat alle inwoners van Aalsmeer mee kunnen doen aan de maatschappij, waarbij inwoners en hun sociale omgeving op eigen kracht een bijdrage aan het oplossen van problemen leveren. De gemeente wil de burgers hierbij ondersteunen maar moet rekening houden met de bezuinigingen die het Rijk doorvoert. Eén ding staat voorop: Aalsmeer wil de ondersteuning beter, slimmer, efficiënter en goedkoper organiseren dan het Rijk nu doet. Wijkgericht en dus dichtbij de inwoners en bij voorkeur via één toegang tot de hulp: ‘Eén gezin, één plan, één hulpverlener.’

Nota Waar Aalsmeer voor staat
In de nota zijn diverse uitgangspunten verwerkt. Op basis van deze uitgangspunten werkt een team van mensen nu diverse deelonderwerpen uit zoals het vormgeven van sociale wijkteams en het houden van gesprekken met betrokken instellingen om te komen tot verbeteringen. Het uitgangspunt is dat de gemeente de taken die overkomen komen uit het Rijk gaat uitvoeren binnen het budget wat door het Rijk beschikbaar wordt gesteld.

Het college wil met andere partijen Westeinderakkoorden sluiten op het gebied van Jeugd en Onderwijs, Zorg en Ondersteuning en het Sociaal Westeinderakkoord.

Westeinderakkoord Jeugd en Onderwijs
Aalsmeer wil dat kinderen gezond en veilig opgroeien in een gezinssituatie, van welke samenstelling ook. Vroege signalering, onderwijs en kinderopvangvoorzieningen zijn van groot belang. De inzet van preventieve hulp is juist bij jonge kinderen het meest effectief. De inzet op deze vorm van hulp wordt geïntensiveerd. Om dit voor elkaar te krijgen wil de gemeente met betrokken partijen Westeinderakkoord Jeugd en Onderwijs sluiten.

Westeinderakkoord Zorg en Ondersteuning
Aalsmeerders moeten oud kunnen worden in hun dorp. Dat geldt expliciet ook voor ouderen die een lager of laag inkomen hebben en veel zorg nodig hebben.
Aalsmeer wil wooncomplexen waarin ouderen in diverse leeftijdscategorieën zelfstandig bij elkaar wonen. Dit biedt voordelen voor de ouderen: sociale contacten en voorzieningen dichtbij, en een gevoel van veiligheid. Door de leeftijdscategorieën van ouderen te mixen kan ook het principe van op eigen kracht beter werken. Zij die nog vitaal genoeg zijn, helpen de anderen met alledaagse dingen. Ook de inzet van eventuele professionele hulp kan efficiënt georganiseerd worden omdat de diverse gebruikers ervan dicht bij elkaar wonen. Een zinvolle daginvulling is ieders eigen verantwoordelijkheid. Koffieochtenden in de wijk zijn een goed voorbeeld. Wanneer mensen het niet op eigen kracht of met hulp van de omgeving kunnen dan zal de gemeente ondersteuning bieden. In sommige gevallen kan volstaan worden met een aantal dagdelen per week dagbesteding. Om bovenstaande te realiseren en het draagvlak te optimaliseren wordt met participatieorganen en woningbouwverenigingen en andere relevante partners een Westeinderakkoord Zorg en Ondersteuning gesloten.

Sociaal Westeinderakkoord
Iedereen werkt mee naar vermogen. Om de kansen voor jeugd of voor mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt of met een arbeidshandicap te vergroten, wil Aalsmeer een Sociaal Westeinderakkoord sluiten: een lokaal akkoord tussen werkgevers, werknemers, uitvoeringsinstanties en gemeente om deze mensen aan werk te helpen.

Meer informatie
Met de nieuwsbrief houden we u op de hoogte hoe wij deze nieuwe taken gaan aanpakken. Maar we horen ook graag hoe u erover denkt. En heeft u vragen? Laat het ons weten. Mail naar aalsmeerzorgvoorelkaar@amstelveen.nl. Meer informatie: www.aalsmeer.nl/zorgvoorelkaar.

Gemeentehuis Ontmoeting over de toekomst van de zorg

Laatst bewerkt op: 16 november 2016 13:34

Bron: Gemeente Aalsmeer

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Toekomst van de zorg in Gemeente Aalsmeer

De komende jaren gaat veel veranderen in de zorg. Zorg gaat over de zorg voor ouderen en chronisch zieken, jeugdzorg en mensen die moeilijk aan de slag komen. Vanaf 2015 is de gemeente verantwoordelijk voor deze taken. Het college van Aalsmeer vindt het belangrijk dat alle Aalsmeerders, zoveel mogelijk op … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: