Burgemeester Maarten Divendal vindt het een goed voorbeeld van hoe inwoners kunnen bijdragen in de strijd tegen woninginbrekers: vorige week achtervolgde een inwoner van Abcoude een inbreker op een afstandje, terwijl hij telefonisch contact onderhield met de meldkamer van de politie. Op basis van de informatie die de inwoner steeds via de telefoon doorgaf, kon de politie kort daarna twee mannen aanhouden.
Aanstaande maandag 7 oktober gaat de Week tegen de Woninginbraak van start, ook De Ronde Venen neemt hieraan deel. “Helaas is het nodig,” zegt burgemeester Divendal. “Het aantal inbraken, met name het aantal pogingen daartoe, is in de eerste maanden van dit jaar flink gestegen. Uit recente cijfers blijkt dat we nu over die piek heen zijn. Maar elke inbraak blijft er natuurlijk een teveel.”
De gemeente werkt intensief samen met politie en Openbaar Ministerie om het aantal inbraken terug te dringen. “Samen met de politie hebben we in het voorjaar in de grote kernen van onze gemeente voorlichtingsavonden georganiseerd om inwoners te laten zien wat zij kunnen doen om het inbrekers zo moeilijk mogelijk te maken. Dat waren druk bezochte avonden. In de Week tegen de Woninginbraak leggen we met name het accent op voorlichting aan senioren. Dinsdag 8 oktober bezoekt de politie Vinkenoord in Vinkeveen om daar de bewoners voor te lichten over de babbeltruc en insluiping.”
Voorlichting is belangrijk, zegt Divendal, want je hoeft geen wetenschapper te zijn om inbrekers buiten de deur te houden. “Je kan zelf eenvoudig een aantal simpele, maar doeltreffende maatregelen nemen. Om te beginnen: leg waardevolle spullen als sleutels, laptops en geld uit het zicht, draai deuren altijd op slot, ook als je even buiten bent, zorg voor buitenverlichting en laat licht branden bij afwezigheid. Door dit soort eenvoudige maatregelen te treffen wordt de kans dat een inbreker toeslaat al vele malen kleiner in vergelijking met huishoudens waar dit niet gebeurt.”
Los van deze maatregelen kunnen inwoners ook op andere manieren bijdragen aan de veiligheid in hun buurt. Want inbrekers opereren soms net als sprinkhanen, zegt Divendal. ‘“Ze hoppen van de ene naar de andere regio om hun slag te slaan. Dat maakt opsporing voor de politie lastiger. Juist daarom is het belangrijk dat ook inwoners een bijdrage leveren aan de veiligheid in hun buurt.”
De Ronde Venen is daarom sinds enkele jaren actief met Burgernet, een samenwerkingsverband tussen politie, gemeente en inwoners. In geval van dringende zaken, als inbraak, beroving of vermiste personen, ontvangen deelnemers via hun telefoon een bericht van de politie om uit te kijken naar een persoon of voertuig. Deelnemers kunnen als zij iets zien dit rechtstreeks aan de meldkamer van de politie doorgeven die op zijn beurt de informatie doorgeeft aan agenten in de buurt. Eén op de tien acties wordt met behulp van Burgernet opgelost. Inmiddels is meer dan 10 procent van de inwoners van De Ronde Venen Burgernetdeelnemer.
Daarnaast is de gemeente recent gestart met het project Waaks!, speciaal gericht op hondenbezitters. Zij maken dagelijks vaak een vast rondje met hun hond en kennen de buurt dan ook op hun duimpje. Het valt hen dan ook snel op ‘als er iets niet klopt’. In zo’n geval wordt hen gevraagd de politie te bellen. Speciaal voor (toekomstige) deelnemers aan Waaks! organiseren gemeente en politie donderdagavond 10 oktober om 19.30 uur een clinic ‘Observeren en signalement onthouden’ in het gemeentehuis. Ook niet-hondenbezitters zijn van harte welkom.
Burgemeester Divendal: “Vroeger wilden veel kleine jongetjes politieagent of brandweerman worden. Nu kan de politie hulp van iedereen gebruiken, of je nou brandweerman, ballerina of verpleegster wilde worden maakt niet uit. Alle inwoners kunnen bijdragen aan de veiligheid in hun buurt.”
Meer weten of deelnemen aan Burgernet? www.burgernet.nl
Meer weten en aanmelden voor Waaks? www.derondevenen.nl
Wilt u deelnemen aan de clinic ‘Observeren en signalement onthouden’? Meld u dan aan via waaks@derondevenen.nl. Bellen kan ook T. 0297 29 16 16