De Baat (7e)
Meedoen in samenleving op basis van eigen kracht en vermogen

Meedoen in samenleving op basis van eigen kracht en vermogen


Geplaatst op: 16 oktober 2013

De gemeente De Ronde Venen gaat zich meer richten op het oplossen van de daadwerkelijke behoefte en samen met inwoners zoeken naar passende oplossingen. De centrale gedachte bij de toekomstige hulpverlening vanuit de gemeente is dat mensen die zelfstandig hulp kunnen organiseren en financieren dat ook moeten doen. De gemeentelijke ondersteuning kan zich dan concentreren op degenen die het niet zelfstandig kunnen. Dat staat in het Beleidsplan Wet maatschappelijke ondersteuning die het college in zijn vergadering van dinsdag 15 oktober heeft vastgesteld en de gemeenteraad voor vaststelling heeft aangeboden.

Wethouder Erika Spil: “We zijn in Nederland gewend geraakt aan de verzorgingstaat waarbij de overheid veel regelt en financiert. Dat past niet meer bij deze tijd. Wij gaan ervan uit dat mensen veel zelf kunnen, zelf kunnen organiseren, financieel kunnen dragen en dat ook doen. De gemeente krijgt dan de ruimte om zich te concentreren op de inwoners die het niet zelfstandig kunnen. Natuurlijk blijven we ondersteuning en hulp bieden, want voorop blijft staan dat iedereen mee moet kunnen doen in de maatschappij.”

De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) regelt hulp en ondersteuning voor mensen die in het dagelijkse leven moeite hebben met bijvoorbeeld het huishouden doen, met bewegen in en om het huis of om onder mensen te komen. Met wat extra ondersteuning en hulp kunnen mensen dit wel en langer zelfstandig blijven wonen. De wet vraagt van gemeenten om zich in te spannen op deze terreinen en dit te verwoorden in een beleidsplan. Het beleidsplan Wmo 2013 - 2015 laat zien wat de gemeente De Ronde Venen tot nu toe heeft bereikt en waar we staan op het gebied van sociale voorzieningen en maatschappelijke dienstverlening. Ook schetst het de plannen tot 2015, want vanaf 2015 worden gemeenten verantwoordelijk voor meer taken in de maatschappelijke ondersteuning. De zorgtaken die naar gemeenten gaan, vragen een andere manier van denken en handelen bij het bieden van ondersteuning.

Samen met inwoners zoekt de gemeente De Ronde Venen naar een passende oplossing voor de gevraagde hulp. Daarbij wordt ook gekeken hoe familie, vrienden of buren kunnen helpen. Of naar gemeentebrede voorzieningen en naar ondersteuning die vrijwilligers en mantelzorgers bieden.

Ook individuele hulpmiddelen, zoals scootmobielen en woningaanpassingen kunnen de oplossing vormen. Afhankelijk van het inkomen gaan mensen voor deze individuele voorzieningen vanaf 1 januari 2014 een deel zelf betalen in de vorm van een eigen bijdrage (met uitzondering van rolstoelen). Nu is dat alleen het geval bij hulp bij het huishouden en woonvoorzieningen duurder dan € 5.000,-. Voor inwoners van De Ronde Venen die nu al een voorziening uit de Wmo hebben, geldt een overgangstermijn van zes maanden. Voor hen gaat de wijziging in per 1 juli 2014.

Het regelen van individuele voorzieningen en het ondersteunen van vrijwilligers en mantelzorgers zijn twee werkterreinen van de Wet maatschappelijke ondersteuning. In totaal wordt op negen terreinen een prestatie van gemeenten verwacht. Het Beleidsplan Wet maatschappelijke ondersteuning geeft de actuele stand van zaken op deze negen terreinen. Het beleidsplan is digitaal beschikbaar via www.derondevenen.nl, onder Leven en Werken/ maatschappelijke ondersteuning.

Het beleidsplan Wet maatschappelijke ondersteuning en de nieuwe Wmo-verordening worden naar verwachting in de gemeenteraad van 21 november behandeld. Inwoners van De Ronde Venen die momenteel een voorziening uit de Wmo ontvangen, worden na vaststelling, persoonlijk benaderd door de gemeente om te bekijken wat de nieuwe verordening precies voor hen gaat betekenen.


Laatst bewerkt op: 16 november 2016 13:34

Bron: Gemeente De Ronde Venen

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Meedoen in samenleving op basis van eigen kracht en vermogen

De gemeente De Ronde Venen gaat zich meer richten op het oplossen van de daadwerkelijke behoefte en samen met inwoners zoeken naar passende oplossingen. De centrale gedachte bij de toekomstige hulpverlening vanuit de gemeente is dat mensen die zelfstandig hulp kunnen organiseren en financieren dat ook moeten doen. De gemeentelijke … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: