In het kader van het Nederland-Rusland jaar was door stichting TroupeA’dour in samenspraak met schaakvereniging Denk en Zet, grootmeester Genna Sosonko uitgenodigd voor een simultaanseance op zaterdag 2 november in Dorpscentrum De Boei.
Na een kort woord van welkom , bracht de voorzitter van S.v. Denk en Zet de schaakliefhebbers op de hoogte van de prestatie’s van Sosonko.
Ruim 20 jr. behoorde hij tot de top van de wereld. Sosonko werd 2 maal Nederlands Kampioen en was o.a. 2 maal winnaar van het toen nog geheten Hoogovenschaaktoernooi, hetgeen een der sterkst bezette toernoooien van de wereld was.
Alsof dit de tegenstanders van Sosonko al niet voldoende op een hoede bracht kregen de schakers ook nog als waarschuwing mee dat de elo-rating van Sosonko nog steeds ruim boven de 2500 lag.
Wetende dat je in de eerste klasse onderbond goed meeschaakt met een rating van 1800 zegt dit genoeg. Voor de niet schaakkenners, de eerste klas onderbond schaken verhoudt zich tot in het voetbal in de 2e klasse spelen.
Na deze woorden gingen 21 spelers de strijd met Sosonko aan. Ondanks zijn inmiddels 70 jaar, “rende” de simultaangever rond de borden, de ene zet na de andere uit zijn mouw schuddend.
Zoals Sosonko al voorafgaand aan de simultaan had verteld is stellingsherkenning evident om goed te kunnen schaken. En dit verkrijg je door veel, heel veel te schaken. Weliswaar , zo doceerde Sosonko ons trainde hij in zijn tijd geen 8 uur per dag!, zoals de huidige toppers als Anand en Carlson doen, maar een van die twee wordt dan ook de nieuwe wereldkampioen, maar was hij vanaf zijn ongeveer 10 e jr toch wel zo’n 15 tot 30 uur per week met schaken bezig.
Dit bleek dan ook wel voldoende om zeer snel stellingen te kunnen taxeren en een en ander te bereken; waar de Ronde Venen schakers nog druk aan het denken waren , verscheen Sosonko al weer voor je bord om binnen 3 seconde alles wel gezien te hebben en weg was hij weer, de nog denkende schaker met weer een probleem erbij opzadelend.
Een rondje langs de borden leverde na 15 zetten op dat er van de 21 spelers nog 6 waren die een acceptabele tot zelfs iets voordelige stelling hadden.
De “acceptabele”waren eerder genoemde voorzitter Henk Kroon, Jan de Boer de huidige kampioen van Sv. Denk en Zet, oud Denk en Zet schaker Maarten de Jong en jeugdtrainer Kees Kentrop.
Een klein plusje was er voor Cees Samsom en Bram Broere.
Na een ruim uur schaken gebeurde er waarop een simultaangever op hoopt. Meer dan de helft van de schakers had moeten opgeven. Gevolg was dat bij de relatief kleine groep schakers- de thuisblijvers hadden ongelijk- de simultaangever steeds eerder voor je bord verschijnt.
Cees Samsom was de eerste die een knappe remise binnenhaalde. In een constant gespeelde partij hield hij steeds een goede stelling en eigenlijk waren er nimmer echte kansen voor de grootmeester om de winst naar zich toe te halen.
Bij de overige spelers verdween geleidelijk het “acceptabele”van het bord, alleen bij Henk Kroon ging het net andersom; in de partij bleek dat bij de juiste zetten een goede verdediging mogelijk was en toen Sosonko met b4 Kroon’s loper probeerde op te sluiten werd dit de Grootmeester zelfs bijna funest. Een volgend remise aanbod van Sosonko werd door Kroon zelfs afgewimpeld maar ook nu bleek de grootmeester een juiste analyse gemaakt te hebben en zag Henk net op tijd in dat eeuwig schaak het maximaal haalbare was. Een tweede remise dus.
Bij Kees Kentrop, die het wel 42 zetten uithield, trok Sosonko uiteindelijk toch aan het einde van de partij weer betrekkelijk eenvoudig aan het langste eind.
Ook Jan de Boer ging tenonder waarbij die terecht ter verdediging mocht aanvoeren dat zijn hoofd toch wel enigszins vermoeid was, doordat hij zich de hele middag met de jeugdschakers had bezig gehouden.
Als laatste twee waren Maarten de Jong en Bram Broere nog bezig. Beiden moesten de eer aan Sosonko laten maar Bram kwam de eer ten deel dat Sosonko dit wel de mooiste partij van de avond vond. Het was dan ook dat Broere onder tijdsdruk een foutje maakte anders had het Sosonko geweest die voor remise had moeten strijden.
Aan het eind van de avond , toen alle kruitdampen boven de schaakborden waren verdwenen en de zweetdruppels van de voorhoofden gewist waren, bleek dat Sosonko een score van 96%! had gehaald.
Het gemiddelde aantal zetten over de borden lag rond de 30.
In aanmerking genomen dat het totaal aantal schaakuren van alle spelers samen ongeveer gelijk was aan dat van Sosonko, kan toch gesteld worden dat de Ronde Venen schakers het er goed vanaf gebracht hebben.
In ieder geval werd het door iedereen als een zeer gezellige avond ervaren, waren op micro-schaal de Nederlands-“Russiche”betrekkingen verbeterd en toen dhr. Sosonko ook nog vermeldde,nadat hij hoorde 40 jr.geleden ook al eens bij schaakvereniging Denk en Zet simultaan gespeeld te hebben, dat hij over 40 jr. dus weer kwam schaken trad er groot applaus voor de simultaangever op.
Applaus gold de gezellige en grootse manier van schaken van Genna Sosonko maar misschien dacht een enkeling ook wel ; “over 40 jaar is hij 110 jaar, dan zal ik toch wel een kansje hebben.....