De Baat (7e)
Laat de inbreker in de kou staan

Laat de inbreker in de kou staan


Geplaatst op: 6 november 2013

Bent u uw woning al klaar aan het maken voor de donkere maanden? Hoewel velen zullen denken aan extra lichtjes, een mooie kandelaar of een hulststukje, is het niet gek om ook eens stil te staan bij de beveiliging van uw huis. Want helaas verpesten inbrekers ieder jaar weer de feestdagen van talloze bewoners.

De meeste inbraken vinden tijdens de wintermaanden plaats. Dat is niet verwonderlijk. Als het licht niet brandt, kunnen inbrekers eenvoudig zien in welke huizen er niemand thuis is. Ook is er minder sociale controle op straat. Men zit liever binnen bij de kachel. Bovendien is in het donker gewoon minder zichtbaar.

Simpele maatregelen
Toch is met een paar simpele maatregelen al veel leed te voorkomen, stelt Lilian Tieman van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV). “Allereest is het natuurlijk noodzakelijk om alle ramen en deuren goed af te sluiten en de sleutels ook uit de sloten te halen.” Ze wijst daarbij op het belang van kwalitatief goed hang- en sluitwerk. “Het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) heeft op de website een overzicht samengesteld van onder meer goedgekeurde sloten. Wanneer de sloten, grendels en scharnieren in een woning aan het Politiekeurmerk voldoen, neemt de kans op inbraak al aanzienlijk af.”

Lichtjes
Verder raadt Tieman bewoners aan om altijd een lamp te laten branden, als zij niet thuis zijn. “Dan bedoel ik niet alleen de lichtjes in de kerstboom, maar een aantal lampen. Zodat de woning een bewoonde indruk blijft houden.” Een lamp op een tijdschakelaar is volgens haar een handig hulpmiddel om inbrekers op het verkeerde been te zetten. “Maar wissel de lampen op de tijdschakelaar wel geregeld af.”

Ten slotte adviseert het CCV bewoners om de deur nooit zomaar voor onbekenden te openen. “Kijk eerst door het raam, de deurspion of gebruik de intercom of kierstandhouder. Schroom niet om bij twijfel om legitimatie te vragen. Mensen die geen kwaad in de zin hebben, vinden dat geen enkel probleem.”

Gedragsverandering
Hoewel het in theorie dus heel eenvoudig is om zelf wat tegen inbraak te ondernemen, blijkt de praktijk weerbarstig. Tieman: “De ramen op slot draaien, een lichtje laten branden, het is gewoontegedrag; je doet het of je doet het niet. De meeste mensen denken er nauwelijks over na. Dat geldt helemaal voor het argeloos openen van de voordeur. Dat vraagt dus om een gedragsverandering. Met het omdoen van de autogordel is dat ook gelukt. Dat was vroeger helemaal niet zo normaal als nu. Dus waarom zou dat ook niet lukken met veilig wonen”.

Wat helpt, is om het onderwerp veiligheid in en om de woning thuis bespreekbaar te maken. Weet wie de woning aan het einde van de dag afsluit. Zorg ervoor dat iemand in het gezin de kapotte lamp bij de voordeur vervangt. Maak iemand daar verantwoordelijk voor. Andere taken in een huishouden zijn meestal ook verdeeld; dat is eigenlijk heel vanzelfsprekend.

Bewoners kunnen elkaar uiteraard ook helpen met en attenderen op veiligheidsmaatregelen.
“Elkaar inbraakvrij de donkere dagen door helpen, zou logisch moeten zijn, toch?”, vindt Tieman. Ze wijst erop dat de meeste gemeenten en woningcorporaties hun inwoners of bewoners daar graag bij willen helpen. “Ik zou iedereen willen aanraden om zich eens een uurtje te verdiepen in het nemen van veiligheidsmaatregelen in hun eigen woning. Als je dan nog tijd over hebt, neem dan eens contact op met je gemeente of woonstichting. Overleg wat je samen nog meer kunt doen om inbrekers deze winter in de kou te laten staan.”

Win een Veilig Wonen pakket
Veilig wonen is vooral een kwestie van bewust wonen. De website van het PKVW bevat nog veel meer tips om een inbraak te voorkomen. Bewoners kunnen hier bovendien zelf ideeën insturen hoe zij inbrekers buiten de deur houden. Met het insturen van een eigen veiligheidsmaatregel of door aan te geven wat u over de streep trekt om daadwerkelijk met de beveiliging van uw woning aan de slag te gaan, maakt u kans op een gratis Veilig Wonen pakket. Het pakket is natuurlijk ook geschikt om cadeau te geven en iemand veilige feestdagen te bezorgen! Zie: www.politiekeurmerk.nl/actie.

U kunt ook uw buren, vrienden en familie een gratis online-kaart van het Politiekeurmerk Veilig Wonen sturen. Zo brengt u op een ludieke wijze een belangrijke boodschap over, namelijk het belang van inbraakpreventie en veiligheid. Zie www.politiekeurmerk.nl/ecards.


Laatst bewerkt op: 16 november 2016 13:34

Bron: Ingezonden stukken

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Laat de inbreker in de kou staan

Bent u uw woning al klaar aan het maken voor de donkere maanden? Hoewel velen zullen denken aan extra lichtjes, een mooie kandelaar of een hulststukje, is het niet gek om ook eens stil te staan bij de beveiliging van uw huis. Want helaas verpesten inbrekers ieder jaar weer de … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: