Het college van burgemeester en Wethouders heeft 12 november jl. de geactualiseerde woonvisie vastgesteld. De Woonvisie 2011 – 2020 blijft ook nog steeds van kracht, maar met deze actualisatie wordt meer en beter ingegaan op de veranderingen in de woningmarkt. De actualisatie staat geagendeerd voor het beraad van 19 december en de raadsvergadering van 23 januari a.s.
Wethouder Rik Rolleman: ‘Sinds de vaststelling van de Woonvisie Aalsmeer in de zomer van 2011 is er veel veranderd op de woningmarkt. De situatie is na 2011 nog verder verslechterd en laat op dit moment een voorzichtig herstel te zien. Ook heeft de Rijksoverheid tal van maatregelen genomen. Hierdoor staat de totale woningmarkt in een ander daglicht. Om toch onze doelstellingen uit de Woonvisie 2011 - 2020 te realiseren is het uitvoeringsprogramma behorende bij de Woonvisie geactualiseerd. Als input voor deze actualisatie heeft makelaar Karin Eveleens samen met een bouwkundig adviseur een advies geschreven over de woningmarkt in Aalsmeer.’
Vijf speerpunten
In de actualisatie wordt ingezet op vijf speerpunten. Als eerste speerpunt is benoemd dat de woonwensen van de Aalsmeerse inwoners meer centraal moeten staan. Daarnaast wordt er een beter perspectief op de woningmarkt geboden aan mensen met een beperkt inkomen en worden de kansen voor lokale jongeren vergroot. Als vierde wordt in een gevarieerd woonaanbod voor ouderen gecreëerd waardoor voorgesorteerd wordt op de vergrijzing van de bevolking en de mogelijkheid om langer zelfstandig te blijven wonen. Als laatste speerpunt is benoemd dat kwaliteit voor kwantiteit gaat.
Inspelen op woonwensen
Het is van groot belang dat er goed gekeken wordt naar de wensen van de Aalsmeerse bevolking en woningen bouwen die aan deze wensen voldoen. Om dit op een goede manier te doen gaat de gemeente regelmatig peilen welke woonwensen er zijn en passen hier het aanbod op aan.
Blijvende zorg voor betaalbaarheid
Het uitgangspunt van de geactualiseerde woonvisie is dat ook mensen met een beperkt inkomen een beter perspectief krijgen op de woningmarkt. Hierbij zal ingezet worden op het op peil houden van de sociale woningvoorraad. Daarnaast wordt extra ingezet op de middeninkomens (van 34.229 – 44.000 per jaar). Ook wordt aandacht gegeven aan de energiebesparing van woningen waardoor de totale lasten van de woningen lager worden.
Meer kansen voor jongeren
Daarnaast wordt de Starterslening voorgezet voor zowel nieuwbouw als bestaande bouw. Hierbij wordt de mogelijkheid onderzocht of commerciële partijen, die woningen met de starterslening willen aanbieden, een bijdrage kunnen doen in de kosten. Ook worden er nieuwe prestatieafspraken gemaakt met Eigen Haard. De kern hier is dat Eigen Haard beperkt woningen mag verkopen / naar de vrije sector brengen onder de voorwaarde dat de beschikbaarheid van woningen niet verder achteruit gaat. Specifiek voor jongeren willen wij dat er een aantal nieuwe goedkope huurwoningen wordt toegevoegd waar jongeren tot een bepaalde leeftijd mogen wonen.
Een zorgzame Gemeente
De gemeente heeft de opgave om de komende vijf jaar voor 180 alternatieve wooneenheden te zorgen. Dit zijn wooneenheden voor mensen die niet langer in aanmerking komen voor een plek in een verzorgingshuis. Het is belangrijk dat mensen met een zorgvraag zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen. Om hieraan te voldoen is een passend aanbod van beschermd en verzorgd wonen nodig.
Van kwantiteit naar kwaliteit
In de gebiedvisie is aangeven dat er in Aalsmeer een beheerste bevolkingsgroei wordt gevolgd. Op dit moment is goed wonen in Aalsmeer en dat wil de gemeente zo houden. Kwaliteit staat hierbij voorop waarbij het dorpse karakter zoveel mogelijk behouden blijft. Wel zal de aandacht verschuiven van nieuwbouw naar verbeteren c.q. veranderingen in de bestaande bouw (bijvoorbeeld isolatie). Ook wordt in een aantal wijken extra aandacht gegeven om de veroudering tegen te gaan en de leefbaarheid en de veiligheid te verbeteren.
De gemeente Aalsmeer heeft € 2,2 miljoen rijkssubsidie gekregen. Dit geld staat gereserveerd voor het Woonfonds Aalsmeer. Het college stelt de raad voor dit geld in te zetten om complexe projecten binnen het stedelijke gebied te steunen, de woningvoorraad te verduurzamen en voor de opvang van de veranderingen op gebied van wonen in het sociale domein. Hiervoor worden aparte voorstellen voorgelegd aan de Raad.