De Baat (7e)
In De Ronde Venen een Reanimatie Responder Team?

In De Ronde Venen een Reanimatie Responder Team?


Geplaatst op: 6 december 2013

Misschien heeft u het zelf wel eens meegemaakt: iemand die zo maar onderuit gaat. Je pakt je telefoon en belt 112. Die hulporganisatie doet een bericht uitgaan naar de ambulance die zich zo snel mogelijk naar de plek des onheil begeeft. Op dat moment telt iedere seconde. Omdat de aanrijtijd zo maar tien minuten kan bedragen, gaat er kostbare tijd verloren. Volop reden voor Michael Rutten om een Reanimatie Responder Team op te zetten in De Ronde Venen, zodat de kostbare tijd toch kan worden ingehaald door het inzetten van vrijwilliger die aangesloten zijn bij het RRTeam.

Michael is op zoek naar vrijwilligers die tegen een stootje kunnen. Mensen die bijvoorbeeld al over een Bedrijf Hulp Verlening-certificaat beschikken, of zelf al in de zorg werkzaam zijn. Maar ook mensen die het verlenen van hulp aan anderen als vanzelfsprekend ervaren. Dat laatste zit een beetje in je genen, vindt Michael. “Het moeten mensen zijn die wonen- en/of werken in de gemeente De Ronde Venen. Ze wonen in uw wijk of werken bij u op kantoor.

Alle vrijwilligers krijgen een cursus reanimeren aangeboden. Dit is verplicht en nodig omdat je wel moet weten wat je moet doen, geregeld zullen er ook avonden georganiseerd worden om te oefenen. Voor sommigen zal dit een herhalingscursus zijn die altijd goed is om te doen.”

Het is de bedoeling dat er een netwerk wordt opgezet van ruim 35 hulpverleners. “Natuurlijk zoeken we er veel meer, want niet iedereen woont bijvoorbeeld in Mijdrecht. Voor alle 8 dorpskernen in De Ronde Venen zijn wij op zoek naar vrijwillige hulpverleners.”

Hoe gaat zo'n oproep in zijn werk? “Zodra er een melding bij 112 binnenkomt, krijgt iedereen die in het netwerk zit een SMS-je. Meestal luidt dit: ‘Reanimatie Oproep! + straat en huisnummer’. Afhankelijk van de melding, wanneer er in de buurt zich een AED defibrillator bevindt dan zal dit ook per sms kenbaar worden gemaakt, soms met een code indien deze achter een codeslot bevindt. Dan gaat men razendsnel aan de slag. Het kan zo maar zijn dat de hulpvraag vanuit de straat komt waar je woont, of vlak bij je in de buurt. Binnen een kort tijdsbestek kun je daar dan zijn en weet je wat je te doen staat. “Let wel, je bent een burger die een dienstverlening uitvoert,” waarschuwt Michael. “Je hebt dus NOOIT dezelfde rechten als een ambulance, brandweer of politie. Wanneer je op het adres aankomt dan zul je de door jou geleerde kennis in de praktijk brengen door hartmassage toe te gaan passen. Je werkt dan daadwerkelijk mee om een slachtoffer in een zo goed mogelijke uitgangspositie te brengen om te kunnen overleven.”

Het kan zo zijn dat er meerdere vrijwilligers op hetzelfde adres arriveren. Dat is maar goed ook. Je kunt elkaar dan aflossen en elkaar ondersteunen. Dat doe je net zo lang totdat de ambulance is gearriveerd. Die neemt het werk vervolgens over.

Michael inventariseert op dit moment of er mensen zijn die zich daadwerkelijk willen inzetten. De gemeente De Ronde Venen is inmiddels enthousiast over zijn plannen en wil daadwerkelijk meedenken. Ook de meldkamer ambulance juicht dit toe, omdat er in vele gemeenten in Nederland al gewerkt wordt met dit soort van AED Teams. U wordt gevraagd zich op te geven en hiermee dit initiatief te willen steunen. Wie zou dit nou niet willen. Een daadwerkelijke bijdrage leveren als iedere seconde telt. Stuur een mailtje met uw naam en telefoonnummer en eventueel ervaring naar: michael@aedresponder.nl

Bron: De Groene Venen


Laatst bewerkt op: 16 november 2016 13:34

Bron: De Groene Venen

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

In De Ronde Venen een Reanimatie Responder Team?

Misschien heeft u het zelf wel eens meegemaakt: iemand die zo maar onderuit gaat. Je pakt je telefoon en belt 112. Die hulporganisatie doet een bericht uitgaan naar de ambulance die zich zo snel mogelijk naar de plek des onheil begeeft. Op dat moment telt iedere seconde. Omdat de aanrijtijd … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: