Spraakmakende 5-3 overwinning voor KDO in streekderby tegen RKDES

Geplaatst op: 1 december 2014

Na de verdiende 3-1 nederlaag van vorige week tegen Schoten, speelde het eerste afgelopen zondag de, altijd beladen, thuiswedstrijd tegen buurman RKDES uit Kudelstaart. Een echte zespunten wedstrijd op voorhand, waarbij KDO verder afstand kon nemen van de Kudelstaarters, terwijl RKDES op gelijke hoogte kon komen met de Kwakelaars. Trainer Raymond de Jong kon in de streekderby geen beroep doen op de geschorste Mitchell Smits, terwijl Timo Kas, na wekenlang blessureleed, zijn rentree maakte in de basiself van KDO.

Het strijdplan van de Kwakelaars was van meet af aan duidelijk: direct druk zetten op de opbouw van de Kudelstaarters. RKDES had hier zichtbaar moeite mee, waardoor KDO in het eerste kwartier een aantal mogelijkheden kreeg om de score te openen, maar de Kudelstaartse ploeg hield stand. Onder toeziend oog van ruim driehonderd toeschouwers wist de ploeg van Raymond de Jong in de 19e minuut wel op voorsprong te komen. Nadat Joeri Stange onderuit werd gehaald op de achterlijn, wees de scheidsrechter resoluut naar de stip. Rick Kruit, deze middag weer eens startend in de basis, schoot de strafschop koelbloedig in de linkerhoek, 1-0. Vijf minuten later verraste Joeri Stange de Kudelstaartse doelman met een schot vanaf het zestienmetergebied, waardoor KDO op 2-0 kwam. Niet veel later bracht KDO de spanning onnodig terug in de wedstrijd. Rechtsback Danny ten Hoope schoot de bal te hard terug naar Peter Onderwater, die vervolgens geen raad wist met de op stuiterende bal, zodat er uit het niets 2-1 op het scorebord kwam te staan. Gelukkig nam KDO in de 27e minuut weer verder afstand van RKDES, toen de Kwakelaars in het zadel werden geholpen door een makkelijk gegeven strafschop na een vermeende handsbal van Richard de Vries. Rick Kruit ging opnieuw achter de bal staan en schoot, ditmaal recht door het midden, de 3-1 tegen de touwen. Vlak voor rust leek KDO de wedstrijd definitief te beslissen. Na een secuur genomen vrije trap van Joris Kortenhorst kon aanvoerder Sven Vlasman van dichtbij de 4-1 binnenkoppen. Met deze stand werd ook de rust bereikt.
In het begin van de tweede helft kreeg KDO diverse kansen om de 5-1 te maken, maar de Kwakelse aanvallers miste de één na de andere mooie mogelijkheid. Onder andere Mathijs van Rijn (twee kansrijke kopballen) en Rick Kruit (schot vanaf tien meter, vrij voor het doel) konden het verschil op dat moment niet maken. Waar de Kwakelse machine haperde wist RKDES in de 70e minuut wel op
4-2 te komen. Een correcte schouderduw van Mathijs Molleman werd door de arbiter beoordeeld als penalty, die hard in de rechterhoek werd binnengeschoten. De Kudelstaarters maakte vervolgens haast en brachten KDO in de 85e minuut aan het wankelen toen de 4-3 werd aangetekend, na een fantastisch afstandsschot. RKDES geloofde er weer volledig in en deden er alles aan om toch nog één punt mee te nemen in de slotfase. In de blessuretijd hield KDO opgelucht adem toen een strakke voorzet vanaf de rechterkant voor het doel van Peter Onderwater langs ging. In de allerlaatste minuut maakte Joeri Stange aan alle onzekerheid een einde. Na een voorzet vanaf de rechterkant omspeelde Joeri de keeper en schoot de 5-3 binnen, wat ook de eindstand zou betekenen.

Door deze driepunter is het verschil tussen KDO en RKDES opgelopen tot zes punten in het voordeel van de Kwakelaars. KDO staat nu op de achtste plaats van de ranglijst en speelt nog twee wedstrijden voordat de winterstop gaat beginnen. Beide aankomende tegenstanders Roda’23 en Zwanenburg speelden afgelopen zondag tegen elkaar, waarbij laatstgenoemde verrassend met 2-1 wist te winnen. Aanstaande zondag spelen de Kwakelaars de uitwedstrijd in het naastgelegen Bovenkerk tegen de groenwitten van Roda’23. De Bovenkerkse formatie, afgelopen seizoen gedegradeerd uit de tweede klasse, kunnen tot nu toe de hoge verwachtingen niet waarmaken getuige hun huidige vierde plaats op de ranglijst met elf punten achterstand op koploper ZSGO/WMS. De wedstrijd begint om 14:00 uur in Bovenkerk.

Na de verdiende 3-1 nederlaag van vorige week tegen Schoten, speelde het eerste afgelopen zondag de, altijd beladen, thuiswedstrijd tegen buurman RKDES uit Kudelstaart. Een echte zespunten wedstrijd op voorhand, waarbij KDO verder afstand kon nemen van de Kudelstaarters, terwijl RKDES op gelijke hoogte kon komen met de Kwakelaars. Trainer … Lees meer »