001 -Family
Familieschaak Denk en Zet blijft groot succes

Familieschaak Denk en Zet blijft groot succes


Geplaatst op: 18 februari 2015

Afgelopen vrijdagavond was er weer familieschaak bij de jeugd van SV Denk en Zet-Advisor. De jeugdleden mochten iedereen, die wilde, meenemen om een avondje gezellig mee te schaken.

Vooraf moest er wel aangemeld worden via een keuzelijst, daarop moesten ze het niveau inschatten en mochten ze aangeven tegen wie ze wilden spelen. Met deze keuzelijst werd een passende indeling gemaakt op voorkeur en niveau. De wisselende samenstelling jong en oud, ervaren en onervaren en het spelen tegen een onbekende tegenstander maakte het extra spannend. Met de opkomst van 21 gastspelers een mooi resultaat.

Er kwam een vraag, mogen we hier ook dammen? Natuurlijk mag er op zo een sportieve avond gedamd worden. Enkele verschillen tussen dammen en schaken. Een dambord heeft 100 velden en iedere speler 20 damschijven, een schaakbord heeft 64 velden en iedere speler heeft 16 schaakstukken. Het grootste verschil? Bij dammen is slaan verplicht, bij schaken niet. Wat is nu moeilijker, dammen of schaken? Daarover kun je lang over discussiëren. Voor grootmeesters maakt het geen groot verschil. Die moeten in beide bordspelen diep doorrekenen. Voor beginners is schaken moeilijker, omdat de aantal zetmogelijkheden groter zijn, wat het voor mij en vele anderen uitdagender maakt.

Omdat er beginnende schakers bij waren, werd tegen hen simultaan gespeeld met hulp en tips. Simultaangeefster was Annerieke Roelofsen. Na het startsein werden de handen geschud en werd het ineens muisstil, wat past bij een denksport. Wie zijn eerste partij gespeeld had, mocht van kleur wisselen en een revanche partij spelen. In overleg mocht er ook van tegenstander gewisseld worden. Het uur was weer snel om, de reacties positief, dus volgend jaar gaan we dit zeker weer organiseren.

Kees Kentrop

Laatst bewerkt op: 16 november 2016 13:34

Bron: Ingezonden stukken

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Familieschaak Denk en Zet blijft groot succes

Afgelopen vrijdagavond was er weer familieschaak bij de jeugd van SV Denk en Zet-Advisor. De jeugdleden mochten iedereen, die wilde, meenemen om een avondje gezellig mee te schaken.Vooraf moest er wel aangemeld worden via een keuzelijst, daarop moesten ze het niveau inschatten en mochten ze aangeven tegen wie ze wilden … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: