Leerlingen “observeren” aandachtig een kunstwerk tijdens de kunstkijklessen.

Leerlingen Antoniusschool kijken kunst in het Oude Raadhuis


Geplaatst op: 20 februari 2015

Kunstkijklessen; zo heten de lessen die docente Karin Borgman organiseert in het Oude Raadhuis voor Aalsmeerse basisschoolleerlingen. Afgelopen woensdag waren de leerlingen van groep acht van de Antoniusschool aan de beurt voor deze interactieve kunstles. Wethouder kunst en cultuur Gertjan van der Hoeven deed deze keer ook mee met de les. Gertjan van der Hoeven: “Ik hoor zoveel positieve verhalen over deze lessen, dus ik wilde het zelf ook eens meemaken. Het is fijn om te zien hoe aandachtig en enthousiast de leerlingen luisteren en meedoen. Ik beschouw dat als een groot compliment voor Karin Borgman”.

Kunstkijkles
Als de leerlingen binnenkomen, worden ze meteen twee aan twee aan het werk gezet. De opdracht is om een van de geëxposeerde geometrische kunstwerken van André van Lier te beschrijven in hun eigen woorden. De leerlingen gaan geconcentreerd aan de slag en er komen verrassende observaties uit: “Het lijkt wel een doorgesneden surfboard” of “Het doet me denken aan een scheef gezakte spiegel”. Door deze kunstwerken heel bewust te observeren leren de leerlingen om wat verder te kijken dan ze misschien in eerste instantie zouden doen.

Na deze observaties vertelt Karin Borgman iets over verschillende soorten geometrische en abstracte vormen die gebruikt worden in de kunst. Alle leerlingen kiezen vervolgens een vorm, zoals een cirkel of een ovaal, waarmee ze gezamenlijk een tijdelijk kunstwerk maken. Opvallend is hoe serieus de leerlingen ook deze opdracht uitvoeren en heel bewust kiezen voor een plekje van hun geometrische vorm in het abstracte kunstwerk.
Tijdens de les worden de opdrachten afgewisseld door kringgesprekken over kunst zodat een interessant geheel ontstaat.

Veel basisscholen maken al gebruik van de kunstkijklessen in het Oude Raadhuis, maar aanmelden kan nog steeds http://www.kunstencultuuraalsmeer.nl/Programma/kunst-kijk-lessen.

 

Leerlingen “observeren” aandachtig een kunstwerk tijdens de kunstkijklessen.

Laatst bewerkt op: 16 november 2016 13:34

Bron: Gemeente Aalsmeer

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Leerlingen Antoniusschool kijken kunst in het Oude Raadhuis

Kunstkijklessen; zo heten de lessen die docente Karin Borgman organiseert in het Oude Raadhuis voor Aalsmeerse basisschoolleerlingen. Afgelopen woensdag waren de leerlingen van groep acht van de Antoniusschool aan de beurt voor deze interactieve kunstles. Wethouder kunst en cultuur Gertjan van der Hoeven deed deze keer ook mee met de … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: