001 -Family
Grote belangstelling in het Buurthuis Hornmeer

Grote belangstelling voor buurtisolatieproject Hornmeer Groen in Aalsmeer


Geplaatst op: 3 maart 2015

Op woensdag 25 februari 2015 was de grote zaal van Buurthuis Hornmeer net groot genoeg om iedereen een plaatsje te kunnen geven voor de bewonersavond van Sienergie. De grote belangstelling onder de woningeigenaren in de Hornmeer doet vermoeden dat het tweede buurtisolatieproject van Sienergie in die wijk minstens zo succesvol zal worden als het eerste, in de Kudelstaartse wijk Geerland. Ook de beheerder van een groot aantal vrije sector huurwoningen was aanwezig. En dat belooft veel voor de huurders. De aanwezigen hadden meteen iets gemeenschappelijks: haast! Ze willen nog voor de komende winter en liefst nog voor de zomer af van tocht, vocht en kou en hoge energierekeningen. Ook willen ze nu nog profiteren van het lage BTW-tarief op arbeid én het subsidiepotje van de gemeente. Nu de behoefte in de Hornmeer aan een buurtisolatieproject is aangetoond, gaat het E-team Hornmeer met de hulp van Sienergie aan de slag.

Nadat wethouder Duurzaamheid Jop Kluis de aanwezigen enthousiast had verteld dat de gemeente de aanpak van Sienergie heel belangrijk vindt voor de verduurzaming van Aalsmeer, schetste Mariska de Graaf – deelnemer en E-teamlid in het Kudelstaartse buurtisolatieproject Geerland – een beeld van het succesvolle project in haar buurt. Ook gaf zij vele suggesties en tips voor een geslaagde buurtaanpak. Vele buurtbewoners in Geerland zitten er nu warmpjes bij en het project heeft de buurtbewoners dichter bij elkaar gebracht. Energieadviseur René Raadschelders van Sienergie nam de aanwezigen vervolgens mee in de techniek en schetste de verschillende isolatiemogelijkheden. Hij had voorafgaand aan de bijeenkomst een groot aantal infrarood foto’s gemaakt in de wijk. Het viel niet te ontkennen dat uit menige woning in de Hornmeer onnodig veel warmte ontsnapt: via gevels, ramen, daken en zelfs garagedeuren. Wie dacht goed te hebben gedaan aan vloerverwarming (geen koude voeten meer) kreeg een teleurstelling te verwerken: bij een ongeïsoleerde vloer verdwijnt veel warmte via de kruipruimte naar buiten! Logisch, die hoge stookkosten! Gelukkig kan daar met vloerisolatie snel iets aan worden gedaan. Een ander veel gehoord probleem in de Hornmeer is water in de kruipruimte. Een vurige wens van de aanwezigen om dit nu eens en voor altijd en met vereende krachten bij de kop te gaan pakken.

Woningisolatie vergt uiteraard eerst een investering, maar daarna kan onmiddellijk het maandelijkse voorschotbedrag aan het energiebedrijf naar beneden. Buurtbewoner Maarten Strootman, die al veel heeft gedaan aan woningisolatie, leverde met het tonen van zijn energierekeningen ‘voor’ en ‘na’ het keiharde bewijs dat isoleren je meer oplevert dan een geriefelijk huis. Na het isoleren van zijn huis – alleen het dak moet nog – daalde zijn gasverbruik van 3.100 m3 naar 440 m3 per jaar. Dat scheelt hem zo’n € 900 per jaar, € 75 per maand! Reden voor Maarten om zich aan te sluiten bij het E-team Hornmeer om buurtgenoten aan eenzelfde voordeel te helpen.

Sienergie koos in overleg met de gemeente Aalsmeer voor de Hornmeer als tweede wijk met een collectieve isolatieaanpak. Daar waren namelijk al drie enthousiaste buurtbewoners gevonden die de mouwen wilden opstropen om samen met Sienergie in het E-team Hornmeer aan de slag te gaan. Nu de buurt heeft laten blijken ook echt behoefte te hebben aan woningisolatie, verkennen zij de komende paar weken de technische mogelijkheden voor de verschillende woningtypes in de Hornmeer en vragen zij offertes uit. Eind maart/begin april kan de buurt naar verwachting op een tweede bewonersavond bepalen welke isolatiemaatregelen gezamenlijk zullen worden ingekocht en uitgevoerd. Dan kan men zich inschrijven voor deelname. Het E-team en Sienergie nemen de deelnemers dus alle rompslomp uit handen. Dank zij de financiële middelen van de gemeente Aalsmeer en de Stadsregio Amsterdam is die begeleiding voor hen kosteloos.

Meer informatie over Sienergie en de buurtisolatieprojecten is te vinden op www.sienergie.nl. Belangstellende woningeigenaren uit de Hornmeer kunnen zich daar uiteraard nog steeds geheel vrijblijvend opgeven.

Grote belangstelling in het Buurthuis Hornmeer

Laatst bewerkt op: 16 november 2016 13:34

Bron: Ingezonden stukken

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Grote belangstelling voor buurtisolatieproject Hornmeer Groen in Aalsmeer

Op woensdag 25 februari 2015 was de grote zaal van Buurthuis Hornmeer net groot genoeg om iedereen een plaatsje te kunnen geven voor de bewonersavond van Sienergie. De grote belangstelling onder de woningeigenaren in de Hornmeer doet vermoeden dat het tweede buurtisolatieproject van Sienergie in die wijk minstens zo succesvol … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: