Sporten met autisme in de regio Amstel & Meerlanden

Sporten met autisme in de regio Amstel & Meerlanden


Geplaatst op: 25 maart 2015

Door de Verenigde Naties is 2 april uitgeroepen tot Wereld Autisme Dag. De Nederlandse Vereniging voor Autisme en het Autisme Fonds hebben in aansluiting hier op de week van 28 maart t/m 4 april uitgeroepen tot Autismeweek 2015. Autisme is een onzichtbare handicap, maar heeft een grote invloed op iemands leven. In deze week geeft Sportservice Noord-Holland extra aandacht aan sportmogelijkheden voor mensen met (een vorm van) autisme.

Sportmogelijkheden
De regio Amstel & Meerlanden heeft een aantal sportmogelijkheden gericht op deze doelgroep. In de autismeweek stellen meerdere verenigingen hun deuren open en bieden mensen met autisme de mogelijkheid om een keer mee te komen trainen. Deze sportverenigingen hebben veel ervaring met sporters met autisme. Hieronder staat een opsomming met de verschillende sportmogelijkheden in en rondom de autismeweek:

Judo: 31 maart bij Judovereniging Ryu Kensui in Uithoorn voor jeugd en volwassenen.
Zumba: 10 april bij Meerdance & Events in Hoofddorp voor jeugd
Zumba: 3 april bij Amstelhof in Uithoorn voor jeugd
Hockey: 28 maart bij hockeyvereniging Myra in Amstelveen voor jeugd en (jong)volwassenen

Ook is het mogelijk voor basisschoolleerlingen om mee te doen bij Sv Pax in Hoofddorp. Een speciale groep met een ervaren trainster en een vrijwilliger van het Autisme Centrum traint wekelijks bij deze vereniging.
Om mee te doen bij één van bovenstaande sporten kunt u zich aanmelden bij de regiomedewerker Aangepast Sporten Wout Werker via: wwerker@sportservicenoordholland.nl of 023 – 557 59 37

Sporten met autisme
Sport is voor iedereen belangrijk, maar dit is voor mensen met een vorm van autisme niet altijd vanzelfsprekend. De beleving en focus van mensen met autisme wijkt vaak af ten opzichte van andere teamleden. Autisme is een aangeboren stoornis in de hersenen en kent vele vormen, zoals klassiek autisme, de stoornis van Asperger en PDD-NOS. Op sportgebied kan dit onder andere zichtbaar zijn door een houterige motoriek, moeite met uitleg van opdrachten, onhandig sociaal gedrag en weerstand tegen of angst voor verandering. Een trainer of begeleider zal hier dus rekening mee moeten houden en gevoel moeten hebben met de belevingswereld van iemand met autisme. Dit kan er voor zorgen dat iemand met een vorm van autisme niet altijd de aansluiting kan vinden bij een reguliere sportvereniging.

Meer informatie
Dit jaar is het thema van de Autismeweek: ‘Autisme is niet te genezen, onbegrip gelukkig wel!’. Dit thema vraagt om aandacht voor het onbegrip waar mensen met autisme mee te maken hebben. Meer bekendheid geven aan autisme onder het grote publiek kan vooroordelen weg nemen. Meer informatie over de Autismeweek 2015 is te vinden op de actiewebsite: www.autismeweek.nl.
Op de website www.aangepastsporten.info staat het volledige overzicht van het aangepast sportaanbod in de verschillende regio’s. De activiteiten die geschikt zijn voor mensen met autisme worden aangegeven met het icoontje van een paraplu. Voor persoonlijk contact kunt u bellen of mailen met Wout Werker, regiomedewerker aangepast sporten, telefoon: (023) 557 59 37 of e-mail: asaml@sportservicenoordholland.nl. Ook verenigingen die een aangepaste beweegactiviteit organiseren of willen opstarten, kunnen voor ondersteuning terecht bij de regiomedewerker.Laatst bewerkt op: 16 november 2016 13:34

Bron: Ingezonden stukken

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Sporten met autisme in de regio Amstel & Meerlanden

Door de Verenigde Naties is 2 april uitgeroepen tot Wereld Autisme Dag. De Nederlandse Vereniging voor Autisme en het Autisme Fonds hebben in aansluiting hier op de week van 28 maart t/m 4 april uitgeroepen tot Autismeweek 2015. Autisme is een onzichtbare handicap, maar heeft een grote invloed op iemands Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: