001 -Family
Aalsmeer krijgt kinderburgemeester en jongerenlintjes

Aalsmeer krijgt kinderburgemeester en jongerenlintjes


Geplaatst op: 31 maart 2015

Het college van B&W heeft op 31 maart besloten om in Aalsmeer een kinderburgemeester te gaan benoemen en om Jongerenlintjes uit te gaan reiken. Dit plan is een rechtstreeks resultaat van het coalitieakkoord dat het CDA Aalsmeer en Aalsmeerse Belangen vorig jaar met elkaar hebben gesloten. Het college wil de organisatie van deze verkiezingen meteen samen met jongeren ter hand nemen zodat de kinderburgemeester al tijdens de juniorenpramenrace op 13 juni officieel benoemd kan worden. De Jongerenlintjes worden dan een week later, op zaterdag 20 juni, uitgereikt tijdens het Bruggenfestival in Aalsmeer-Oost.

De gemeente Aalsmeer streeft met de introductie van deze twee verkiezingen een nog sterkere betrokkenheid van jongeren met de Aalsmeerse samenleving na. Daarnaast gaat het college er vanuit dat deze initiatieven een positieve bijdrage leveren aan de beeldvorming over Aalsmeerse jongeren.

Hoe word je kinderburgemeester?
Kinderen uit de groepen 7 en 8 van de Aalsmeerse basisscholen worden uitgedaagd om aan te geven wat zij als kinderburgemeester zouden willen verbeteren in Aalsmeer. De kinderen vullen daarvoor een sollicitatieformulier in. De briefschrijvers worden samen met hun ouders op een woensdagmiddag uitgenodigd op het gemeentehuis om kennis te maken met de jury en om hun voorstel toe te lichten. De jury bestaat uit de wethouder jeugd & onderwijs, een schooldirecteur en een medewerker van de Binding. De jury maakt een selectie uit de ingediende voorstellen en deze geselecteerde kinderen kunnen campagne gaan voeren om verkozen te worden tot kinderburgemeester. Uiteindelijk kan iedereen in een speciaal stemhokje in de Zijdstraat stemmen op zijn of haar favoriete kinderburgemeester. De gekozen kinderburgemeester wordt vervolgens tijdens de juniorpramenrace beëdigd door de burgemeester. Dit gebeurt door het omhangen van een speciale kinderambtsketen.
De kinderburgemeester heeft onder andere als taken;
• Aandacht vragen voor zijn/haar thema’s;
• Werkbezoeken samen met de burgemeester en wethouders;
• Ceremoniële functie bij speciale evenementen, zoals de ontvangst van Sinterklaas;
• Communiceren over zijn/haar activiteiten.

Hoe krijg je een jongerenlintje?
Door het uitreiken van een “jonge heldenlintje” wil de gemeente haar waardering laten blijken voor de vrijwillige, maatschappelijke inzet van jongeren. Jongeren kunnen niet zichzelf aanmelden voor het jongerenlintje. Anderen zoals ouders, docenten of jongerenwerkers kunnen dit voor hen doen. Er zijn twee leeftijdscategorieën, te weten 12 t/m 17 jaar en 18 t/m 23 jaar. Een Aalsmeerse jongere komt in aanmerking als hij of zij uitzonderlijke maatschappelijke inzet heeft getoond, bijvoorbeeld door structureel hulp te bieden aan een oudere of zieke, activiteiten te organiseren ter bevordering van de samenhang in de buurt, of een mens of dier in nood te helpen. De jury die de aanvragen beoordeelt, bestaat uit de wethouder jeugd & onderwijs, een vertegenwoordiger van de Binding, een docent, een vrijwilliger en een actieve jongere. De lintjes worden door de burgemeester tijdens het Bruggenfestival uitgereikt.

Wethouder jeugd & onderwijs Gertjan van der Hoeven: “De gemeente streeft naar nog grotere betrokkenheid van kinderen en jongeren bij het gemeentelijk beleid en de Aalsmeerse samenleving. De benoeming van een kinderburgemeester en het uitreiken van jongerenlintjes kunnen daar een bijdrage aan leveren. We zijn meteen goed begonnen, want we hebben aan een jongerenpanel gevraagd om met ons mee te denken over deze voorstellen. Maar liefst 163 jongeren hebben gereageerd door het invullen van een enquête. Over het algemeen waren ze erg positief en kwamen ze met goede suggesties, die we grotendeels hebben overgenomen.”

Binnenkort meer informatie over deze onderwerpen op www.aalsmeer.nl of stuur een mailtje aan j.woodley@amstelveen.nl.


Laatst bewerkt op: 16 november 2016 13:34

Bron: Gemeente Aalsmeer

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Aalsmeer krijgt kinderburgemeester en jongerenlintjes

Het college van B&W heeft op 31 maart besloten om in Aalsmeer een kinderburgemeester te gaan benoemen en om Jongerenlintjes uit te gaan reiken. Dit plan is een rechtstreeks resultaat van het coalitieakkoord dat het CDA Aalsmeer en Aalsmeerse Belangen vorig jaar met elkaar hebben gesloten. Het college wil de … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: