‘De Fietser’ van Gozen Doorn kan ook worden gehuurd bij de Kunstuitleen

Te huur: werken uit de kunstcollectie gemeente De Ronde Venen


Geplaatst op: 1 april 2015

Met een kleine, eenmalige tentoonstelling gaat op zondagmiddag 12 april de Kunstuitleen De Ronde Venen (KuRVe) van start. Inwoners en bedrijven kunnen via KuRVe werken uit de gemeentelijke kunstcollectie lenen. De openingsexpositie is voor iedereen toegankelijk.

De gemeente De Ronde Venen beschikt over een grote kunstcollectie. Die van de voormalige gemeente Abcoude, in 2011 met het ‘oude’ De Ronde Venen gefuseerd tot de huidige gemeente, is onlangs geïnventariseerd. Op basis hiervan hebben deskundigen een kerncollectie samengesteld die via de uitleen voor het publiek beschikbaar is.
Het gaat om 62 schilderijen van zeer uiteenlopende aard. Ze zijn de creatieve producten van in totaal negen schilders, van wie het merendeel inmiddels is overleden. Allen van hen hebben gedurende hun leven enige tijd in Abcoude gewoond. Of wonen daar nog, zoals kunstenaar Koos Haykens, de maker van acht werken uit de collectie. Ook Gozen Doorn (1928-1999), Jan van Evelingen (1923-2008) en Jan Vluggen (1941-2009) zijn, met elk meer dan tien schilderijen, goed vertegenwoordigd in de verzameling.

Uitleen via website
Inwoners en bedrijven binnen en buiten De Ronde Venen kunnen de schilderwerken lenen. De minimale uitleentermijn is drie maanden, het maximum een jaar. De kosten bedragen vijf euro per maand. De uitleen van de werken gebeurt via de website www.kurve.nl.
Het merendeel van de schilderijen heeft Abcoude verworven via de BKR-regeling. Deze in 1987 afgeschafte Beeldende Kunstenaars Regeling verschafte kunstenaars een inkomen. In ruil daarvoor leverden zij kunstwerken.

Eenmalige expositie
Een selectie uit de schilderijen die KuRVe uitleent, is zondag 12 april tussen 12.00 en 17.00 uur te bezichtigen in het Viscentrum aan de Molenweg 19 in Abcoude. Inwoners en bedrijven zijn van harte uitgenodigd voor deze eenmalige tentoonstelling.
KuRVe gaat op den duur ook kunstwerken uitlenen uit de collecties van de andere gemeenten die zijn opgegaan in De Ronde Venen. Op welke termijn is nog niet bekend.

‘De Fietser’ van Gozen Doorn kan ook worden gehuurd bij de Kunstuitleen

Laatst bewerkt op: 16 november 2016 13:34

Bron: Gemeente De Ronde Venen

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Te huur: werken uit de kunstcollectie gemeente De Ronde Venen

Met een kleine, eenmalige tentoonstelling gaat op zondagmiddag 12 april de Kunstuitleen De Ronde Venen (KuRVe) van start. Inwoners en bedrijven kunnen via KuRVe werken uit de gemeentelijke kunstcollectie lenen. De openingsexpositie is voor iedereen toegankelijk.De gemeente De Ronde Venen beschikt over een grote kunstcollectie. Die van de voormalige … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: