001 - Tuimarkt
Taalpunt De Ronde Venen zoekt vrijwilligers

Taalpunt De Ronde Venen zoekt vrijwilligers


Geplaatst op: 2 april 2015

Het Platform Aanpak Laaggeletterdheid De Ronde Venen hoopt binnenkort een Taalpunt te starten in de Bibliotheek Mijdrecht. Het Platform Aanpak Laaggeletterdheid De Ronde Venen is een initiatief van Stichting Tympaan-De Baat, de Bibliotheek Angstel, Vecht en Venen en Gilde De Ronde Venen, met ondersteuning van Stichting Lezen & Schrijven.Het Taalpunt leidt mensen die moeite hebben met lezen en schrijven toe naar een geschikt cursusaanbod. Zo hebben zij een betere toekomst, meer kans op het krijgen en houden van een baan en kunnen zij beter participeren in de samenleving. Het Taalpunt is er ook voor mensen die taalvrijwilliger zijn of willen worden.

Moeite met lezen en schrijven

Heeft u moeite met lezen en schrijven? Of misschien kent u iemand in uw buurt, op het werk, in uw familie of uw kennissenkring? Bij het Taalpunt De Ronde Venen kunt u straks terecht met uw vragen over taal.

In Nederland is één op de negen volwassenen laaggeletterd. Ook in De Ronde Venen woont een groot aantal laaggeletterden. Het gaat hierbij niet alleen om mensen die Nederlands als tweede taal hebben: het grootste deel van de groep heeft Nederlands als moedertaal. Laaggeletterden hebben moeite met bijvoorbeeld het lezen van informatie en nieuwsbrieven, het invullen van formulieren, het voorlezen aan hun (klein-)kinderen, solliciteren, het lezen van veiligheidsvoorschriften op het werk, het schrijven van briefjes of e-mails en contact via social media als Facebook en Whats App.

Taalvrijwilligers gezocht

Houdt u van taal? Vind u het leuk om inwoners van De Ronde Venen te helpen met taal? Het Taalpunt is op zoek naar vrijwilligers voor de functie van Medewerker Taalpunt. Als medewerker ontvangt u één dagdeel per week mensen met taalvragen en mensen die taalvrijwilliger zijn of willen worden. Ook zoekt het Taalpunt een vrijwilliger voor de functie van Taalconsulent. Als taalconsulent voert u intakegesprekken met taalvragers, u schat het taalniveau in, overlegt met de taalvrager wat hij of zij precies wil leren en geeft advies over welk materiaal een vrijwilliger het beste kan gebruiken voor de betreffende cursist. Ervaring als NT1-docent is gewenst.

Daarnaast is het Gilde De Ronde Venen op zoek naar meer vrijwilligers –mannen en vrouwen - die als taalcoach via conversatie anderstaligen helpen beter Nederlands te gaan spreken. U wordt dan individueel gekoppeld aan iemand die bij u past en die u één uur in de week begeleidt .

Voor alle bovengenoemde functies geldt dat men vooraf de Basistraining Taalvrijwilliger (drie dagdelen) dient te volgen. Vrijwilligers worden uiteraard begeleid.

Ook mensen die ervaring hebben met het onderwijs aan laaggeletterde volwassenen worden van harte uitgenodigd te reageren.

Voor meer informatie en aanmelding: taalpunt@stdb.nl.


Laatst bewerkt op: 16 november 2016 13:34

Bron: Ingezonden stukken

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Taalpunt De Ronde Venen zoekt vrijwilligers

Het Platform Aanpak Laaggeletterdheid De Ronde Venen hoopt binnenkort een Taalpunt te starten in de Bibliotheek Mijdrecht. Het Platform Aanpak Laaggeletterdheid De Ronde Venen is een initiatief van Stichting Tympaan-De Baat, de Bibliotheek Angstel, Vecht en Venen en Gilde De Ronde Venen, met ondersteuning van Stichting Lezen & Schrijven.Het Taalpunt … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: