VZOD/FIQAS ook op het veld de te kloppen ploeg

Geplaatst op: 7 april 2015

Na de vrij gemakkelijke overwinning op Huizen van vorige week, stond de Kudelstaarters afgelopen zaterdag een hele andere tegenstander te wachten. De uitwedstrijd tegen ZKC ‘31 uit Zaandam stond namelijk op het programma. VZOD/FIQAS was tot deze wedstrijd de koploper met 14 punten uit 8 wedstrijden, direct gevolgd door ZKC ’31 met 1 punt achterstand. Pikant detail; de eerste wedstrijd tussen de twee sterkste ploegen uit de derde klasse werd overtuigend gewonnen door de Zaandammers, die daarmee VZOD/FIQAS de enige verliespunten bezorgden.

Gesterkt door een goed zaalseizoen, was VZOD/FIQAS op revanche belust. Ondanks dat vorige week door enkele spelers een lichte blessure was opgelopen kon coach Frits Visser het sterkst mogelijke team opstellen. Toch was het de thuisploeg die na het eerste fluitsignaal het best uit de startblokken kwam. Zij namen direct het initiatief en zetten de verdediging van VZOD/FIQAS onder druk. Zij wisten meerdere kansen te creëren maar faalden in de afwerking. Spelen op het veld, met regen en een gure wind, is heel anders dan in een warme zaal. En zoals zo vaak als de ene ploeg verzuimt de kansen af te maken, vallen de doelpunten aan de andere kant. Zo ook deze wedstrijd. De jonge Alyssa te Riele, die sinds enkele maanden de positie heeft ingenomen van de geopereerde Jessica Zijerveld, maakt een snelle ontwikkeling door en bevestigde dit door persoonlijk voor de eerste twee doelpunten te tekenen. ZKC ’31 ging verder op de ingeslagen weg en wist al vrij snel de stand weer gelijk te trekken: 2-2.

Direct na de vak wissel was het Josine Verburg die haar tegenstandster volledig op het verkeerde been zette en haar doorloopbal keurig afmaakte. Een klein kansje onder de korf was voor de ervaren Bart Verheul voldoende om na 15 minuten te stand op 2-4 te brengen. Daarna volgde een kwartier waarin geen van beide ploegen tot scoren kwam, maar waarin het verschil in tactiek duidelijk zichtbaar was. Waar de thuisploeg met heel veel energie “uitverdedigde” liet VZOD/FIQAS dit achterwege. Het feit dat de koploper zich hier niet door van de wijs liet brengen en nauwelijks fouten maakte bij het opspelen van de bal naar de aanval, laat zien dat de ploeg de laatste twee seizoenen onder leiding van Frits Visser veel volwassener is gaan korfballen. In de laatste 5 minuten van de eerste helft kreeg de thuisploeg nog twee strafworpen waarbij de laatste uiterst dubieus was. Doordat deze beiden werden benut en Martijn Vervark van afstand de korf nog eenmaal wist te vinden werd de kleedkamer opgezocht met een 4-5 voorsprong voor de Kudelstaarters.

In de eerste minuut na rust maakte Josine Verburg duidelijk dat de blauw zwarten scherp uit de kleedkamer waren gekomen: 4-6. In deze fase van de wedstrijd was VZOD/FIQAS duidelijk de sterkste ploeg. Er was sprake van enige irritatie bij de tegenstander en dat komt het spel nooit ten goede. Via doelpunten van aanvoerster Dineke Westerhof en Bart Verheul gaf het scorebord halverwege de tweede helft een stand aan van 5-8 en leek VZOD/FIQAS de wedstrijd eenvoudig te kunnen uitspelen.

ZKC ’31 gaf zich echter nog niet gewonnen en kwam langzaam beter in de wedstrijd, kansen die eerder gemist werden wist men nu wel te verzilveren.Coach Visser greep in en wisselde Eric Spaargaren voor Nils van Os. Bij ZKC ’31 kwam het vertrouwen terug en met nog 10 minuten te spelen was de stand voor de eerste maal deze wedstrijd gelijk: 8-8. VZOD/FIQAS was even de weg kwijt en kwam zelfs binnen twee minuten op achterstand 10-8. VZOD/FIQAS besefte dat hier om de titel werd gestreden en zette nog een maal aan. Thomas van der Zwaard tekende voor de aansluitingstreffer en bracht zo de spanning weer volledig terug. Toen van der Zwaard kort daarop onreglementair werd opgevangen door zijn tegenstander werd hiervoor terecht een strafworp toegekend, die koel werd benut. Met nog drie minuten op de klok waren de beste kansen voor de bezoekers. Josine Verburg kwam vrij onder de korf maar kreeg een klein duwtje waardoor ze tijdens het schieten uit balans werd gebracht. Dit werd door de scheidsrechter goed gezien en hij wees terecht naar de stip. Bart Verheul liet de geboden kans niet onbenut en tekende zo voor het winnende doelpunt: 10-11.

Al met al een verdiende overwinning voor de koploper. Coach Frits Visser na de wedstrijd: “Twee jaar geleden hadden we zulke wedstrijden verloren. Nu winnen we op karakter”.

Volgende week zijn de senioren vrij vanwege de Korfballeague Finale. Op 18 april treed zowel VZOD/FIQAS 1 als 2 aan op de Wim Kan Dreef tegen DSO uit Alkmaar. Beiden teams hebben nu 3 punten voorsprong op de tegenstand. VZOD/FIQAS begint dan om 15.30 uur, de reserves om 14.00 uur.

Na de vrij gemakkelijke overwinning op Huizen van vorige week, stond de Kudelstaarters afgelopen zaterdag een hele andere tegenstander te wachten. De uitwedstrijd tegen ZKC ‘31 uit Zaandam stond namelijk op het programma. VZOD/FIQAS was tot deze wedstrijd de koploper met 14 punten uit 8 wedstrijden, direct gevolgd door ZKC … Lees meer »