001 -Family
Onderzoek naar koopzondagen van start

Onderzoek naar koopzondagen van start


Geplaatst op: 8 april 2015

Ondernemers en inwoners van De Ronde Venen worden de komende twee weken gevraagd hun mening te geven over koopzondagen. Door middel van een enquête kunnen winkeliers, winkelpersoneel en inwoners hun mening geven. Daarnaast vinden er groepsgesprekken plaats met winkeliersverenigingen, supermarktorganisaties en kerkelijke instanties. Het onderzoek wordt uitgevoerd door een onafhankelijk bureau, I&O Research.

Op dit moment kent de gemeente De Ronde Venen drie à vier koopzondagen per jaar. De vierde zondag kan het college aanwijzen, indien eerste kerstdag en/of tweede kerstdag op een doordeweekse dag valt. Daarnaast mogen winkels ook open op tweede paasdag, tweede pinksterdag, Hemelvaartsdag en tweede kerstdag (voor zover deze dag niet op een zondag valt).
Aangezien er in de gemeente discussie gevoerd wordt over de koopzondagen, heeft de gemeenteraad besloten een breed draagvlak- en effectenonderzoek te doen. De vraag is of het aantal koopzondagen zo moet blijven, of dat het beperkt of volledig moet worden vrijgegeven. Ook wordt onderzocht wat hiervan de maatschappelijke en economische gevolgen zijn. Op basis van de onderzoekresultaten besluit de raad om de huidige winkeltijdenverordening al dan niet aan te passen.

Wethouder Anco Goldhoorn: “De koopzondagen is een onderwerp dat veel inwoners en ondernemers van onze gemeente bezighoudt. Ik heb dan ook al vele reacties mogen ontvangen, van zowel voor- als tegenstanders. Deze heb ik voor kennisgeving aangenomen om het onderzoek niet te beïnvloeden. Het is goed dat we snel kunnen starten met het onderzoek, en we op basis van representatief, breed en onafhankelijk onderzoek conclusies kunnen trekken.”

Het onderzoek bestaat uit verschillende onderdelen: een enquête onder alle winkeliers en het winkelpersoneel in de gemeente, een enquête onder een representatief inwonerpanel van gemeente De Ronde Venen en drie groepsinterviews met winkeliersverenigingen, supermarktorganisaties en kerkelijke instanties. De enquête voor winkeliers en het winkelpersoneel wordt op vrijdag 10 en zaterdag 11 april verspreid. Ook de leden van het inwonerpanel ontvangen binnenkort de uitnodiging. De groepsgesprekken vinden naar verwachting plaats in de week van 20-24 april. Winkeliers, winkelpersoneel en het inwonerpanel krijgen circa twee weken de tijd om de enquête in te vullen. Op basis van de onderzoeksresultaten worden conclusies getrokken en aanbevelingen gedaan.
De onderzoeksresultaten worden begin mei verwacht.

 


Laatst bewerkt op: 16 november 2016 13:34

Bron: Gemeente De Ronde Venen

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Onderzoek naar koopzondagen van start

Ondernemers en inwoners van De Ronde Venen worden de komende twee weken gevraagd hun mening te geven over koopzondagen. Door middel van een enquête kunnen winkeliers, winkelpersoneel en inwoners hun mening geven. Daarnaast vinden er groepsgesprekken plaats met winkeliersverenigingen, supermarktorganisaties en kerkelijke instanties. Het onderzoek wordt uitgevoerd door een onafhankelijk Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: