Atalante heren 1 veilig na thriller

Geplaatst op: 13 april 2015

Twee punten had Atalante heren 1 nog nodig om zich in haar debuutjaar veilig te spelen in de promotieklasse. Het werden er in een volle De Boei uiteindelijk drie tegen het gelijkwaardige US heren 5 en daarmee houden de Vinkeveense volleyballers, met nog één (uit)wedstrijd te gaan, zicht op de vierde plaats in de eindrangschikking. Een prachtig resultaat met een selectie van slechts zes man.

Het was Remco uit heren 5 die deze wedstrijd het team kwam helpen. Uit werd met 3-1 gewonnen van de Amsterdammers, maar US kende de laatste weken een indrukwekkende inhaalrace en stonden voor dit duel precies gelijk met Atalante (50 punten uit 20 duels). Het was voor Frans Roos en Iwan Hendriks de laatste thuiswedstrijd, omdat zij volgend jaar gaan stoppen. En met een goed gevulde tribune waren dus alle ingrediënten aanwezig voor een memorabel duel. En dat werd het!

Servicedruk Atalante
De Amsterdammers namen in de eerste set het voortouw, met name via de lange mannen door het midden, maar Atalante vocht zich punt voor punt terug tot 13-13. Daarna ontspon zich een leuk duel tussen twee gelijkwaardige ploegen die het allebei van hun slagkracht moeten hebben. Dat leverde lange en spannende ralleys op. Atalante wist de servicedruk hoog te houden en had de eigen passing goed onder controle. Bij 22-19 leek het beslissende gaatje geslagen. US zette er nog wat lange mannen bij en krabbelde terug tot 22-22. Met een goede aanval van Bas en een plaatsbal van Iwan pakte de thuisploeg alsnog de eerste set, 25-23.

Ook in de tweede set nam US een voorsprong, 1-3, en weer knokte Atalante zich terug via een geweldige beuk van Leroy, sterke services van Iwan en een knappe redding van Erik, 6-5. De Amsterdammers moesten ook nog twee punten halen om veilig te zijn en schakelden een tandje bij. Atalante ging teveel foutjes maken en kwam met 13-17 achter. US gaf die voorsprong niet meer uit handen en denderde door naar 18-25.

Weinig foutjes
In de derde set kwam Frans voor Jeroen als spelverdeler. En ditmaal pakte Atalante de vroege voorsprong, 5-2, mede door een knappe redding van Remco en een fraaie aanval van Bas. Nu was het US dat zich terugvocht, 8-10. Maar met Remco aan service sloeg de thuisploeg een beslissend gaatje, 15-10. Het bleef spannend, met veel lange slagenwisselingen, maar Atalante maakte weinig foutjes meer en met 25-20 werd het verblijf in de promotieklasse in ieder geval veilig gesteld, 25-20.

Misschien was hiermee de druk wat van de ketel want in het begin van de vierde set was de scherpte met name in de passing eraf bij Atalante. En daar wist US wel raad mee, 3-7. De thuisploeg kwam nog wel terug tot 7-7 en later 18-18, maar US was vastbesloten in deze wedstrijd ook hun benodigde tweede punt te pakken en deed dat in stijl, 20-25.

Glorieus afscheid
Beide teams tevreden en de vijfde set moest dan het afscheid van Frans en Iwan luister bijzetten en bepalen welk team een plek hoger op de ranglijst zou gaan bezetten. Dat leken de Amsterdammers te gaan worden, 6-10. Maar dat lieten de Vinkeveners niet gebeuren. Met steun van het geweldige publiek op de tribune en de inmiddels uitgespeelde teams op de naastliggende velden was een spetterende aanval genoeg om het tij te keren en de vlam in de pan te laten slaan. Na een knappe pass van Remco wist Frans middenman Bas op maat te bedienen en die joeg de bal bijna door de grond. Het sein om nu door te stomen en dat lukte. Een geweldige redding van Iwan en Erik die met een 2meter+ tweemansblok voor zijn neus de bal snoeihard tussen de lange armen doorsloeg. US stond er bij en kon er alleen nog maar naar kijken (en misschien ook wel een beetje genieten). Na zo'n twee uur spelen stopte het bij 15-10 in de vijfde set en daarmee een 3-2 overwinning voor de thuisploeg. Een prachtig resultaat in een heerlijke, zinderende wedstrijd. En beter scenario voor het afscheid van Frans en Iwan was er niet te bedenken.

Volgende week dan de laatste wedstrijd, uit tegen het inmiddels gedegradeerde Forza Hoogland. Een mooie gelegenheid om het seizoen in stijl af te sluiten, want met een goede overwinning kan Atalante gewoon vierde worden.

Twee punten had Atalante heren 1 nog nodig om zich in haar debuutjaar veilig te spelen in de promotieklasse. Het werden er in een volle De Boei uiteindelijk drie tegen het gelijkwaardige US heren 5 en daarmee houden de Vinkeveense volleyballers, met nog één (uit)wedstrijd te gaan, zicht op de … Lees meer »