001 -Family
v.l.n.r. Ton Richter, Bart Krol en Henk Melessen tijdens het tellen van de vogels in de regio (Foto: Maarten Koch)

Jagers in de regio Vecht en Veenstreek tellen ganzen en andere vogels


Geplaatst op: 14 april 2015

Vinkeveen – De jagers van de lokale jagersvereniging - de wild beheer eenheid (WBE) Vecht en Veenstreek - hebben zaterdag 11 april verschillende diersoorten geteld in de regio tussen Breukelen en Uithoorn. Het gaat hierbij om veel voorkomende vogels die in ons veenweide gebied voorkomen zoals ganzen, knobbelzwanen, eenden koeten en kraaien. Het tellen van deze diersoorten in het gebied is voor de jagers een jaarlijks terugkerende activiteit.

“Ieder jaar tellen wij verschillende diersoorten in onze regio,” zegt Henk Melessen, de voorzitter van de WBE. “Wij voelen ons verbonden met ons veld. Het tellen van verschillende diersoorten maakt onderdeel uit van onze vaste activiteiten. Het geeft ons een goed beeld van de ontwikkeling van de stand en de conditie van de dieren. Tellen vindt plaats in samenwerking met andere vrijwilligers die zich verbonden voelen met het landschap. Voor deze telling werken we samen met vrijwilligers van onder ander Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, LTO, de Agrarische Natuurvereniging en het Recreatieschap. Ook zijn we dit jaar vergezeld door de wethouder Anco Goldhoorn en de gedeputeerde van Utrecht, de heer Bart Krol.”

De telgegevens worden door de jagers ingevoerd in een centrale database en aan de provincie ter beschikking gesteld. Wanneer de populatie het toelaat, kan de jager in het najaar een aantal dieren van de populatie schieten om te benutten. Opvallend dit jaar was dat er dit jaar voor het eerst in jaren minder ganzen geteld zijn.

Jagen en natuurbeheer
Jagers zijn het grootste, opgeleide vrijwilligersnetwerk in het Nederlandse buitengebied. Jagers onderhouden het landschap, leggen nieuwe natuur aan, maken en plaatsen eendenkorven en tellen en monitoren dieren. Hun vrijwillige inzet staat gelijk aan 13.000 fulltime banen op jaarbasis.

Over de WBE Vecht en Veenstreek
De WBE heeft ongeveer 135 leden en is actief in het gebied tussen Breukelen en Uithoorn. Dit is ruim 11.000 Ha Veenweide gebied.

v.l.n.r. Ton Richter, Bart Krol en Henk Melessen tijdens het tellen van de vogels in de regio (Foto: Maarten Koch)

Laatst bewerkt op: 16 november 2016 13:34

Bron: Ingezonden stukken

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Jagers in de regio Vecht en Veenstreek tellen ganzen en andere vogels

Vinkeveen – De jagers van de lokale jagersvereniging - de wild beheer eenheid (WBE) Vecht en Veenstreek - hebben zaterdag 11 april verschillende diersoorten geteld in de regio tussen Breukelen en Uithoorn. Het gaat hierbij om veel voorkomende vogels die in ons veenweide gebied voorkomen zoals ganzen, knobbelzwanen, eenden koeten Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: