001 -Family
Provincie gaat investeren in Vinkeveense Plassen

Provincie gaat investeren in Vinkeveense Plassen


Geplaatst op: 4 mei 2015

Het nieuwe college van Gedeputeerde Staten (GS) van de provincie Utrecht wil financieel bijdragen aan het herstel van de zandeilanden en legakkers in de Vinkeveense Plassen. GS verbinden daar wel de voorwaarde aan dat ook andere partijen moeten meebetalen. Dat staat in het vorige week gepresenteerde coalitieakkoord. GS noemen daarin de Vinkeveense Plassen ‘een belangrijk gebied voor recreatie en toerisme’ in de provincie.

Het college van De Ronde Venen is zeer verheugd met deze passage in het coalitieakkoord. Wethouder Anco Goldhoorn: ,,Voorafgaand aan de verkiezingen voor Provinciale Staten op 18 maart, hebben we als gemeente een groot verkiezingsdebat georganiseerd. De toekomst van de Vinkeveense Plassen was één van de onderwerpen. Doel van het debat was onder andere de toekomst van de Vinkeveense Plassen hoog op de politieke provinciale agenda te krijgen. Dat is gelukt.’’ Tijdens het debat bleek grote eensgezindheid onder de lijsttrekkers om, onder voorwaarden, te investeren zodat de legakkers en zandeilanden duurzaam kunnen worden onderhouden. Eerder hebben de gemeenten Amsterdam en De Ronde Venen al aangegeven daarvoor flinke bedragen ter beschikking te willen stellen, maar de provincie Utrecht twijfelde tot nu toe.
De legakkers en zandeilanden worden bedreigd. Door versleten beschoeiingen dreigen de legakkers langzaam in het water te verdwijnen. Ook de zandeilanden zijn dringend aan onderhoud toe. De eilanden zijn aangelegd nadat Amsterdam in de jaren zestig op grote schaal zand uit de Plassen heeft gehaald voor de Bijlmermeer. Later ook voor de A2. De zandeilanden voorkomen dat het omringende land in de 50 meter diepe plas verdwijnt.
Op 11 mei wordt in de provinciale commissie Milieu, Mobiliteit en Economie gesproken over een provinciale bijdrage aan het onderhoud van de zandeilanden en legakkers. Gedeputeerde Staten stellen voor om de komende jaren 1,3 miljoen euro ter beschikking te stellen voor onderhoud. Over het benodigde bedrag voor de jaren daarna, 3,3 miljoen euro, is nog geen besluit genomen.
Op 18 mei debatteren Provinciale Staten over het coalitieakkoord.


Laatst bewerkt op: 16 november 2016 13:34

Bron: Gemeente De Ronde Venen

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Provincie gaat investeren in Vinkeveense Plassen

Het nieuwe college van Gedeputeerde Staten (GS) van de provincie Utrecht wil financieel bijdragen aan het herstel van de zandeilanden en legakkers in de Vinkeveense Plassen. GS verbinden daar wel de voorwaarde aan dat ook andere partijen moeten meebetalen. Dat staat in het vorige week gepresenteerde coalitieakkoord. GS noemen daarin Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: