001 - Week van de ontmoeting
Beethoven in Heiligenstadt

Beethoven in Heiligenstadt


Geplaatst op: 8 mei 2015

Uitgerekend in de periode dat Beethoven lichamelijk zijn zwakste tijd kende legde hij een grote muzikale productiviteit aan de dag en bracht hij muzikale vernieuwingen aan in zijn werk. Hoe zat dat en wat vernieuwde hij precies? Tijdens de concertlezing vertelt Anton Furnée over Beethoven’s leven in Heiligenstadt, de vernieuwingen in zijn muziek, en speelt hij voor u een aantal meesterwerken die Beethoven in Heiligenstadt componeerde.

In 1802 woonde Ludwig van Beethoven een aantal maanden in Heiligenstadt, een kuuroord vlak buiten Wenen. Beethoven kampte met maagklachten en leed aan toenemende gehoorproblemen, waardoor hij zich sociaal geïsoleerd en depressief voelde. In een document bestemd voor zijn broers Carl en Johann, het Heiligenstädter Testament uit 1802, schreef hij zelfs over zelfmoordgedachten. Het document heeft zijn broers nooit bereikt. Beethoven verstopte het tussen andere persoonlijke papieren. Pas in 1827, na Beethoven’s dood, werd het ontdekt en gepubliceerd.

Anton Furnee geeft de concertlezing op donderdag 21 mei in de bibliotheek van Uithoorn. Tijd: 20.15-22.00 uur. Kaarten voor de concertlezing zijn er al vanaf €6,50 en zijn te koop in een van de Amstelland bibliotheken of op de website van de bibliotheek www.debibliotheekamstelland.nl


Laatst bewerkt op: 16 november 2016 13:34

Bron: Ingezonden stukken

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Beethoven in Heiligenstadt

Uitgerekend in de periode dat Beethoven lichamelijk zijn zwakste tijd kende legde hij een grote muzikale productiviteit aan de dag en bracht hij muzikale vernieuwingen aan in zijn werk. Hoe zat dat en wat vernieuwde hij precies? Tijdens de concertlezing vertelt Anton Furnée over Beethoven’s leven in Heiligenstadt, de vernieuwingen … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: