Vinkeveense brandweerman Patrick Leliveld vertelt...

Vinkeveense brandweerman Patrick Leliveld vertelt...


Geplaatst op: 8 mei 2015

Alle brandweermensen zijn toppers, zonder meer. En wie weleens op een kazerne is geweest die kent het: de verhalen na een uitruk variërend van grote opluchting tot diepe droefenis. Iedere brandweerman of vrouw heeft een verhaal te vertellen, maar wie zijn de mensen achter deze verhalen en wat drijft deze mensen. In parels binnen de brandweer staan de mensen achter de verhalen centraal, in het bijzonder de brandweermensen die zich inzetten voor Brandveilig leven. Deze keer Patrick Leliveld, brandweervrijwilliger op de post Vinkeveen.

Bron: Brandweer Nederland.

"Het uitrukken bij een calamiteit, is mijn passie. Maar het allerbelangrijkste vind ik dat mensen bij een brand op tijd kunnen vluchten. Met brandpreventie en voorlichting kun je levens redden."

Patrick Leliveld is sinds 1999 vrijwilliger bij de brandweer in veiligheidsregio Utrecht op de post Vinkeveen. "Ik was verrast dat ik de parel kreeg, want daar doe ik het natuurlijk niet voor. Ik vind het zo geweldig met mensen in gesprek te gaan, ze bewust te maken van wat een rookmelder en brandpreventie voor ze kan beteken. Uiteindelijk kun je daar levens mee redden."

Geweldig werk
"In mijn werk als brandweerman is een dodelijk ongeval op de A2 me het meest bijgebleven. Er zaten twee jonge jongens in twee auto's waarvan de een zichzelf van het leven wilde beroven en daar helaas de ander in heeft meegenomen. Maar ook de grote branden die ik heb meegemaakt waarbij je heel intens met je vak bezig bent, blijven me altijd bij. We zijn 's nachts een keer ingezet bij de dijkdoorbraak in Wilnis en werden 's ochtends afgelost door collega's. Toen we 's middags terugkwamen, mochten de bewoners weer naar hun woningen terug en stonden ze voor ons te applaudisseren. Dat is zo apart en bijzonder om mee te maken. Ik haal heel veel voldoening uit mijn werk. Je maakt veel leed mee, maar ook veel mooie dingen en het is geweldig om je hiervoor in te zetten."

Brandlucht uit de tv
Patrick: "Ik stond laatst mijn auto te wassen, toen een buurvrouw naar me toe kwam. Ze moest naar haar werk, maar durfde niet weg te gaan omdat ze 's nachts zo'n enorme brandlucht hadden geroken. Ze wist dat ik bij de brandweer werkte. Ik ben met haar meegelopen naar haar huis en het viel me op dat ze geen rookmelder hadden op de eerste verdieping. In de slaapkamer bleek de brandlucht uit de tv te komen. Ze hadden zich 's nachts grote zorgen gemaakt maar omdat er geen brand was, durfden ze de brandweer niet te bellen. De tv is weggehaald en een paar dagen later heb ik een rookmelder bij die mensen langsgebracht, die ik via veiligheidsregio Utrecht had gekregen om aan mensen die hem nodig hebben, cadeau te doen. Daar waren ze heel blij mee. Ik had dit verhaal op Facebook gepost en toen heeft iemand mij voorgedragen voor een parel."

Levens redden
"Het uitrukken is mijn passie, daar hebben we voor geleerd, maar áls er een brand is, dan wel graag zonder slachtoffers. Ik heb me twee jaar geleden aangemeld voor het Brandveilig Leven-project in de regio Utrecht om mensen bewust te maken van wat de risico's van brand zijn en wat ze daar zelf in kunnen doen. Zo kunnen we het risico op brand verkleinen en ervoor zorgen dat mensen in geval van brand op tijd kunnen vluchten. Iedereen reageert anders op een brand, maar het allerbelangrijkste is dat je met je gezin buiten komt te staan. Brand is vervelend, maar uiteindelijk is een woning vervangbaar. Het kunnen vluchten, vind ik een heel belangrijk onderdeel. Met brandpreventie en voorlichting kun je levens redden."

Mooie gesprekken
"Het is heel leuk om met mensen in gesprek te gaan over brandpreventie, je krijgt zulke mooie verhalen te horen. Ik geef bijvoorbeeld voorlichting aan schoolkinderen in groep 4. Ik vertel ze dat ze 3 minuten de tijd hebben om uit een brandend huis te komen als de rookmelder is afgegaan. 'Maar hoe zit dat nou met die drie minuten?', vragen ze dan. Je ziet dat de informatie door maalt in die hoofdjes, dat ze daar heel bewust mee bezig zijn. Zo mooi om dat mee te maken. Ik sta ook regelmatig op beurzen en open dagen van de brandweer. Dan kun je statisch in je stand blijven staan, maar ik zoek de mensen liever op, spreek ze aan, ga met ze in gesprek en geef ze tips over brandveiligheid."

Brandweerman ben je altijd
"Het is mooi om te zien dat het Brandveilig Leven-project in steeds meer regio's belangrijk wordt, het is een soort olievlek die zich uitbreidt. Brandweervrijwilliger ben je altijd, de hele week. Ik kan altijd worden opgepiept. Alleen als ik op mijn werk in Amsterdam zit, kan ik niet komen. Maar als ik thuis ben of boodschappen aan het doen ben en ik word opgepiept, laat ik alles uit mijn handen vallen en ga ik naar de kazerne. Als mensen vragen hebben, ben ik er voor ze en als ik zie dat ik voorlichting kan geven, dan doe ik dat. Dus eigenlijk ben je er altijd mee bezig, ja."


Laatst bewerkt op: 16 november 2016 13:34

Bron: Brandweer Nederland

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Vinkeveense brandweerman Patrick Leliveld vertelt...

Alle brandweermensen zijn toppers, zonder meer. En wie weleens op een kazerne is geweest die kent het: de verhalen na een uitruk variërend van grote opluchting tot diepe droefenis. Iedere brandweerman of vrouw heeft een verhaal te vertellen, maar wie zijn de mensen achter deze verhalen en wat drijft deze … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: