001 -Family
Stichting 4 en 5 mei Aalsmeer en Boekhuis  organiseren lezing over De stamhouder

Stichting 4 en 5 mei Aalsmeer en Boekhuis organiseren lezing over De stamhouder


Geplaatst op: 11 mei 2015

“Ik ben geboren op 13 april 1944 in Posen, een oude Poolse stad die eeuwenlang Poznań werd genoemd. Maar toen ik er geboren werd, te midden van bombardementen die het einde der tijden leken aan te kondigen, was dit Posen een Duitse stad vanwaaruit Hitler-Duitsland zijn Heerestruppen naar de Sovjet-Unie had gestuurd en die nu de verminkten, de gewonden, de doden en een onafzienbare stoet vluchtelingen terugkreeg. Mijn familie had deel aan dat drama. Over hen gaat dit boek. En over de gevolgen van de oorlog.” Zo begint het boek ‘De stamhouder’, dat de onvoorstelbare familiegeschiedenis vertelt van journalist en oud-Ruslandcorrespondent Alexander Münninghoff. De Stichting 4 en 5 mei Aalsmeer en het Boekhuis organiseren op maandag 1 juni een lezing van de auteur in Aalsmeer.

‘De stamhouder’ gaat over een sluwe grootvader, die op spectaculaire wijze een van de rijkste mensen van Letland was geworden, maar twee dagen voordat de oorlog uitbrak met zijn Russische vrouw en vier kinderen, met achterlating van al zijn bezittingen, moest vluchten naar Nederland. Over een naïeve vader, die aan het Oostfront, in het uniform van de Waffen ss, uit idealisme tegen de Sovjets vocht en vervolgens in Nederland ten onder ging. Over een moeder, die na de scheiding naar Duitsland vluchtte en geen moeder mocht zijn. En over de auteur zelf, de stamhouder, die zijn familieverhaal aan het papier toevertrouwde.

Alexander Münninghoff werkte geruime tijd voor de Haagsche Courant, onder andere als Ruslandcorrespondent en als oorlogsverslaggever in Cambodja, El Salvador en tijdens de Eerste Golfoorlog tussen Irak en Iran. Münninghoff is ook bekend van zijn artikelen en boeken over de schaaksport. Hij was tevens een van de oprichters van de politieke partij 50Plus. Eind 2014 verscheen zijn boek ‘De stamhouder’, waarvoor hij vrijwel unaniem lovende recensies kreeg. Het is een overweldigend en verbijsterend boek over een “een familiegeschiedenis die van krankzinnige verhalen aan elkaar hangt”, aldus Het Parool.

In het kader van de activiteiten rond zeventig jaar bevrijding organiseren de Stichting 4 en 5 mei en Boekhuis Aalsmeer gezamenlijk een lezing van Alexander Münninghoff. Deze vindt plaats op maandag 1 juni in de veilingzaal van The Beach, gevestigd in de voormalige veiling Bloemenlust aan Oosteinderweg 247. Aanvang is 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur. Kaarten zijn vanaf woensdag 13 mei te koop in het Boekhuis en kosten € 7,50 (incl. koffie/thee en consumptie). De boekhandel is gevestigd aan Zijdstraat 12 in Aalsmeer-Centrum.


Laatst bewerkt op: 16 november 2016 13:34

Bron: Ingezonden stukken

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Stichting 4 en 5 mei Aalsmeer en Boekhuis organiseren lezing over De stamhouder

“Ik ben geboren op 13 april 1944 in Posen, een oude Poolse stad die eeuwenlang Poznań werd genoemd. Maar toen ik er geboren werd, te midden van bombardementen die het einde der tijden leken aan te kondigen, was dit Posen een Duitse stad vanwaaruit Hitler-Duitsland zijn Heerestruppen naar de Sovjet-Unie … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: