001 - Escaperoom aglemeen
Voorstel over zondagopenstelling: 'Laat winkeliers zelf bepalen'

Voorstel over zondagopenstelling: 'Laat winkeliers zelf bepalen'


Geplaatst op: 12 mei 2015

De Ronde Venen - Het college van B en W heeft de gemeenteraad voorgesteld het beleid voor de openstelling van winkels op zondag te wijzigen. Op dit moment mogen winkels maximaal drie of vier zondagen per jaar de deuren openen. Het college stelt de gemeenteraad voor winkeliers zelf te laten bepalen of zij op zondag, tussen 12 uur ’s middags en 22 uur ‘s avonds, opengaan of niet. De gemeenteraad bespreekt het voorstel in zijn vergadering van 18 mei.

De openstelling van winkels op zondag heeft de afgelopen maanden veel stof doen opwaaien. Op verzoek van de gemeenteraad heeft het college onderzocht of er draagvlak is voor ruimere openstelling en wat de economische en maatschappelijke effecten daarvan zijn. Voor dat onderzoek zijn enquêtes gehouden en hebben groepsgesprekken plaatsgevonden met onder andere inwoners, winkeliers, winkelpersoneel en kerkbesturen.

Op basis van het onderzoek is het college tot de slotsom gekomen dat winkeliers het best zelf kunnen bepalen of hun winkels op zondag opengaan of niet. Sommige winkels zullen hier, in meer of mindere mate, gebruik van maken, andere niet. Afspraken hierover kunnen winkeliers zelf per branche en/of per kern maken. Deze flexibiliteit zorgt er voor dat ondernemers zelf bepalen hoe zij inspelen op veranderend koopgedrag en kan wegvloeien van omzet naar omliggende gemeenten of internet worden beperkt. Uit de enquêtes blijkt ook dat de meerderheid van inwoners voor verruiming van het aantal koopzondagen is. Op Eerste Kerst-, Paas- en Pinksterdag mogen de winkels niet open zijn.

Wethouder Anco Goldhoorn (Economische Zaken): ,,Het is een moeilijke afweging geweest, voor het hele college. We hebben gekozen voor een oplossing waar het meeste draagvlak voor is, dat heeft het voorstel dat we nu doen. We stellen de gemeenteraad voor dat winkeliers zelf besluiten of, wanneer en hoelang ze opengaan. We gaan er daarbij als college vanuit dat winkeliers zelf heel goed weten wat goed werkt en wat niet.’’

De gemeenteraad behandelt het voorstel in de raadsvergadering van maandag 18 mei. De vergadering is openbaar, vindt plaats in het gemeentehuis en begint om 19.30 uur.


Laatst bewerkt op: 16 november 2016 13:34

Bron: Gemeente De Ronde Venen

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Voorstel over zondagopenstelling: 'Laat winkeliers zelf bepalen'

De Ronde Venen - Het college van B en W heeft de gemeenteraad voorgesteld het beleid voor de openstelling van winkels op zondag te wijzigen. Op dit moment mogen winkels maximaal drie of vier zondagen per jaar de deuren openen. Het college stelt de gemeenteraad voor winkeliers zelf te laten bepalen … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: