001 -Family
De Ronde Venen wil alcoholgebruik onder jongeren terugdringen

De Ronde Venen wil alcoholgebruik onder jongeren terugdringen


Geplaatst op: 29 mei 2015

De gemeente De Ronde Venen gaat in de komende periode in gesprek met de sportverenigingen over alcohol en jongeren. Het doel is om een convenant te sluiten met sportverenigingen om de verkoop en het gebruik van alcohol in de kantines terug dringen. Eerder is al een soortgelijk convenant gesloten met de horeca in de gemeente. Gemeente De Ronde Venen wil het alcoholgebruik door jongeren zo lang mogelijk uitstellen en de beschikbaarheid van alcohol (en drugs) voor jongeren beperken. Het drinken van alcohol op jonge leeftijd is namelijk schadelijk voor de gezondheid. Als onderdeel van het project Nuchter Verstand worden bezoekers tijdens het Vogelvrijfestival op zaterdag 4 juli actief op de risico’s van alcoholgebruik gewezen door zogenaamde peerz.

Wethouder Aldrik Dijkstra: “Jongeren komen op veel plekken in aanraking met alcohol. De beste resultaten om alcoholgebruik onder jongeren tegen te gaan bereik je door je te richten op de omgeving van jongeren. Alcohol is schadelijk voor de gezondheid, zeker als je in de groei bent. Alcohol gebruiken als je jong bent zorgt voor veranderingen in de hersenen met negatieve gevolgen. Als gemeente vinden we het daarom belangrijk om jongeren en de omgeving van de jongeren, zoals de thuissituatie en de sportverenigingen, in de gemeente hier actief bewust van te maken. Zo zorgen we er samen voor dat jongeren op een verantwoorde manier omgaan met alcohol.”

Sportverenigingen

De gemeente De Ronde Venen gaat met de sportverenigingen in de gemeente in gesprek om samen te kijken hoe de sportverenigingen kunnen en willen bijdragen aan het terugdringen van alcoholgebruik onder jongeren. Sportverenigingen maken namelijk een belangrijk onderdeel uit van de omgeving van jongeren. Hierdoor kunnen zij een grote bijdrage leveren aan het versterken van een positieve, gezonde en actieve leefomgeving. Het gesprek met de sportverenigingen is ook de opzet voor het sluiten van een convenant tussen de sportverenigingen en de gemeente. Het convenant heeft als doel samen te werken aan het vergroten van het bewustzijn over het belang van verantwoord alcoholgebruik. Bij het gesprek zal ook dr. Van der Lely aanwezig zijn. Hij is kinderarts en oprichter van de alcoholpoli’s in Nederland. Hij zal spreken over het belang van alcoholpreventie onder jongeren.

Peerz

Tijdens het Vogelvrijfestival op zaterdag 4 juli zijn er vanuit het project Nuchter Verstand peerz actief. Peerz zijn jongeren die aan hun leeftijdsgenoten voorlichting geven over alcoholgebruik. Uit ervaring is gebleken dat deze vorm van voorlichting aansluit bij jongeren. Het is ook een vorm van voorlichting waarbij de omgeving van de jongeren centraal staat. De jongeren die voorlichting geven hebben allemaal een speciale training gevolgd bij Victas, centrum voor verslavingszorg.

Project Nuchter Verstand

Wethouder Dijkstra: “Enige tijd geleden heb ik meegedaan aan Ik Pas, een onderdeel van Nuchter Verstand. Samen met vele andere volwassenen, zoals ouders, heb ik 30 dagen geen alcohol gedronken om het goede voorbeeld te geven aan jongeren. Het resultaat was dat ik na 30 dagen meer smaken proefde en dat ik mij meer bewust ben geworden van de effecten die alcohol op je gezondheid heeft. Ik vond het heel nuttig om mee te doen omdat ik op die manier ook een aanleiding had om met jongeren te praten over alcoholgebruik.”

Het project Nuchter Verstand is een samenwerking tussen tien gemeenten in de regio Utrecht-West en Lekstroom. De Ronde Venen werkt samen met de gemeente Stichtse Vecht, Woerden, Oudewater, Montfoort, Nieuwegein, IJsselstein, Vianen, Houten en Lopik. Het project Nuchter Verstand loopt tot 2019.


Laatst bewerkt op: 16 november 2016 13:34

Bron: Gemeente De Ronde Venen

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

De Ronde Venen wil alcoholgebruik onder jongeren terugdringen

De gemeente De Ronde Venen gaat in de komende periode in gesprek met de sportverenigingen over alcohol en jongeren. Het doel is om een convenant te sluiten met sportverenigingen om de verkoop en het gebruik van alcohol in de kantines terug dringen. Eerder is al een soortgelijk convenant gesloten met Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: