Karwei
Groot bevrijdingsfeest op Fort bij Uithoorn

Groot bevrijdingsfeest op Fort bij Uithoorn


Geplaatst op: 8 juni 2015

Zaterdag 13 en zondag 14 juni is het groot feest op Fort bij Uithoorn in Amstelhoek. Daar wordt dan, net zoals 70 jaar geleden, een bijzonder bevrijdingsfeest gevierd.

Nadat de Tweede Wereldoorlog in 1945 eindelijk voorbij was, werd ook op Fort bij Uithoorn een groots bevrijdingsfeest gehouden. Dat feest werd gevierd rondom de langste dag, 21 juni, en duurde maar liefst 3 dagen! Cultura De Ronde Venen laat dit feest zeventig jaar later herleven door twee dagen lang allerlei activiteiten voor jong en oud te organiseren op en rond het fort in Amstelhoek.

Openluchtspel ‘Plant de Meiboom’
Zaterdag 13 juni vanaf 14.30 uur staat op Fort bij Uithoorn het openluchtspel ‘Plant de Meiboom’ van Wim Snitker centraal. Dit spel van toneel, muziek, zang en dans, dat in 1945 ook is opgevoerd, werd destijds omschreven als ‘een landjuweel van Vrede en Vrijheid’. Het aantal jongeren en ouderen dat toentertijd aan het spel meedeed, bedroeg meer dan driehonderd!
In opdracht van Cultura heeft Pieter Scholten, regisseur van Troupe A'dour uit Wilnis, een eigen bewerking van ‘Plant de Meiboom’ gemaakt. Ditmaal wordt de voorstelling uitgevoerd door zo’n 100 amateurtoneelspelers, -zangers en -muzikanten uit De Ronde Venen en Uithoorn. De deelnemende verenigingen zijn Muziek- en showkorps Triviant, Accordeonvereniging Con Amore, Bigband FortNight Swing, de dameskoren Creatoonkoor en Blonde Lokken en spelers van de toneelverenigingen Altovi, De Opregte Amateur en Maskerade. Ook leden van ‘Keep them Rolling’ doen mee aan het spel.
Op verschillende locaties op het fort vinden korte optredens plaats, waarbij ook het aanwezige publiek betrokken zal worden. Met als finale het dansen rond de meiboom, als symbool voor vrijheid en leven.

Linieloop van fort naar fort
Zondagmorgen 14 juni staat het feest op het fort in Amstelhoek in het teken van de speciale Linieloop, een 8 km lange prestatieloop en wandeltocht.
Tussen 10.00 en ca. 13.30 uur zullen honderden lopers en wandelaars langs de Kromme Mijdrecht op weg gaan van Fort bij Uithoorn naar Fort aan de Drecht, met een bijzondere oversteek van de Amstel. Via een andere route keert iedereen weer terug naar Amstelhoek.
De Linieloop wordt gehouden in nauwe samenwerking met de atletiekverenigingen De Veenlopers uit Mijdrecht en de AKU Uithoorn. Inschrijven kan voor €5 per persoon tussen 9.00 en 10.15 uur in de Genieloods op het fortenterrein. De prestatieloop begint om 10.00 uur, de wandelaars vertrekken tussen 10.05 en 10.20 uur.

Speciaal spel voor kinderen
Maar er is nog veel meer te doen. Zaterdag vanaf 9.00 uur is Fort bij Uithoorn een pleisterplaats van de Rabo Fietstocht en op het zogenoemde ‘terreplein’ wordt zaterdag tussen 12.00 en 14.30 uur op een overdekt podium muziek uit de tijd rondom de Tweede Wereldoorlog ten gehore gebracht.
Zowel op zaterdag als op zondag is er voor gezinnen een educatieve (natuur)wandeling uitgezet van ongeveer 1,5 km rondom het fort, met allerlei wetenswaardigheden en uit te voeren opdrachten. Zondag kunnen kinderen vanaf 6 jaar tevens een speciaal voor hen gemaakt spel spelen, met een knipoog naar het leven van de militairen op het fort.
Altijd leuk om mee te maken is een rondleiding door een van de vrijwilligers die heel veel over de geschiedenis van en het leven op het fort kunnen vertellen. In het fort zelf zijn de films ‘Forten in De Ronde Venen’ en ‘Berging Wellington in Wilnis’ te bekijken en kunnen diverse tentoonstellingen worden bezocht, onder meer met bijzondere, recent gemaakte luchtfoto’s van De Stelling van Amsterdam.
Meer informatie over het bevrijdingsfeest op Fort bij Uithoorn is onder meer te vinden op de websites van deelnemende verenigingen, www.cultura-drv.nl en de Facebook-pagina van Cultura De Ronde Venen.


Laatst bewerkt op: 16 november 2016 13:34

Bron: Ingezonden stukken

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Groot bevrijdingsfeest op Fort bij Uithoorn

Zaterdag 13 en zondag 14 juni is het groot feest op Fort bij Uithoorn in Amstelhoek. Daar wordt dan, net zoals 70 jaar geleden, een bijzonder bevrijdingsfeest gevierd. Nadat de Tweede Wereldoorlog in 1945 eindelijk voorbij was, werd ook op Fort bij Uithoorn een groots bevrijdingsfeest gehouden. Dat feest werd … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: