001 -Family
Taptoe met een grote T in Mijdrecht

Taptoe met een grote T in Mijdrecht


Geplaatst op: 8 juni 2015

Op 6 juni vond, op het Raadhuisplein, voor de dertigste keer de door muziekvereniging VIOS georganiseerde Taptoe Mijdrecht plaats. Een strakke organisatie en dito lucht, maar dan strak blauw. Wat een mooi weer voor dit muzikale feest van herkenning en verwondering dat ook dit jaar vakkundig aan elkaar werd gepraat door Sabina Hoogerdijk.

Terwijl de deelnemende korpsen in formatie van de thuishaven van VIOS aan de Windmolen naar het taptoeterrein marcheerden, bracht dweilorkest DORST het toestromende publiek vast in de stemming. Wat een gezelligheid en kwaliteit. Niet verwonderlijk dat dit orkest de laatste tijd diverse eerste prijzen op festivals heeft gewonnen en uitgenodigd is om tijdens de proloog van de Tour de France op te treden.

Om 2 uur startte de eigenlijke taptoe met het “overlopen” van de deelnemende korpsen. Mooi dat deze vorm van presentatie weer terug is van weggeweest.

Het spits werd afgebeten door Showkorps Juliana uit ’s-Gravendeel. Een traditionele show waarbij men van “Daar komt Swiebertje” tot “Ik hou van Holland” de vaderlandse tv-geschiedenis de revue liet passeren. Een feest van herkenning met menig open doekje van het publiek.

Daarna was het de beurt aan het twirlster-duo Silke van Scheppingen en Merel Koek. Deze twee katjes zagen er o zo schattig uit. Volledig ingeleefd in hun rol zette deze twee kleine poezenbeesten al spinnend, kopjes gevend en met de klauwen slaand een prima show neer op dat wel hele grote plein.

Het tweede korps was Harpe Davids uit Zoetermeer. Na de nodige voorbereidingen op het terrein een hele gave show waarbij goed gebruik werd gemaakt van elektronische ondersteuning. Ondanks dat de groep niet heel groot is stond het als een huis. De show “The Crazy Ones” ging over mensen waarbij genialiteit grenst aan gekte. Dit werd aan het begin van de show direct al mooi verbeeld door “de gek” die met vleugels tussen de armen met vallen en opstaan de ontwikkeling van de luchtvaart verder bracht. Mooi was te zien dat bij het geluidsfragment met korps ook het publiek het “overvliegende toestel” in de lucht volgde. De show oogstte veel waardering, zeker ook vanwege de drie kleine jongens in de pit.

Het tweede twirl-duo op “de vloer” was Sanne van der Kroef met Melissa Blom. De meiden zijn duidelijk “gegroeid” en zette met de opzwepende Samba-muziek een heel volwassen show neer. Respect voor de spagaat in de eindpose. Dat is op straat toch wat anders dan op de gladde vloer van een sporthal.

VIOS zelf zat in het midden van het programma. Voor de laatste keer in Mijdrecht gingen de “investigators” op zoek naar het verdwenen meisje. Met de show “CSI - The Lost Girl” heeft VIOS de afgelopen jaren door heel Nederland veel succes en waardering geoogst.
De show liep heel goed en was muzikaal mooi in balans. De dans van het verdwenen meisje Romy Sluijs was ook nu weer van grote klasse. Dit onderdeel geeft de show net dat even meer. Het “afscheidsapplaus” hield dan ook lang aan.

Vervolgens was het de beurt aan twirlteam B met hun enge “Heksenshow”. De meiden zagen er prachtig uit in hun heksenpakjes. Ook dit team heeft het afgelopen jaar een duidelijke ontwikkeling doorgemaakt. Wat een uitstraling en wat een inlevingsvermogen. De show stond als een huis en kreeg dan ook een warm applaus.

Als vierde band, de Slagwerkgroep Oranje Garde uit Klundert. Ze presenteerden hun nieuwste show “Percussion Moves”. Met de combinatie van ongestemd slagwerk (percussion) en vlotte bewegingen (moves) bleef het publiek van begin tot eind geboeid. Vermeldenswaard is nog de stoere dans in het midden van de show en de amusante wijze waarop de grote-trom-speler bij de eindpose het publiek op de spreekwoordelijke banken kreeg.

Als laatste van de twirlsters bracht team A haar wedstrijdshow. Met zijn zessen voeren ze een show op muziek van de musical 42nd Street op. Een swingende muziek- en dansmix over de glitter, glamour en het nachtleven van Broadway. Het plezier dat de meiden hadden spatte ervan af, wat door de toeschouwers met een groot applaus werd beloond.

En “last but not least” de toekomst van Beatrix uit Hilversum, Jong Beatrix. Zij bracht haar show “Escape Room”. Een mysterieuze kamer met maar één uitgang die alleen te verlaten is door het oplossen van raadsels en puzzels. En laat die kamer nou juist op slot gedraaid zijnn terwijl de band erin zat! Op speciaal voor Jong Beatrix geschreven muziek met elementen uit “Joris en de Draak”, “Mission Impossible” en “Sherlock Holmes”, namen de jongens en meiden de toeschouwers mee in de race tegen de klok om op tijd te ontsnappen. Met VIOS is Jong Beatrix één van de weinige korpsen die ook niet-muzikanten onderdeel van het verhaal laten zijn.

Tegen vieren was het tijd voor de finale. Het blijft een mooi en kleurrijk gezicht als alle korpsen zich op het taptoeterrein verzamelen. Onder leiding van VIOS tambour-maître John Mayenburg werden gezamenlijk het koraal en het Wilhelmus gespeeld. Als inmiddels vertrouwd, speelde Max van Vliet, deze keer vanaf het gemeentehuis, het “Signaal Taptoe”.
Met de afmars van de korpsen zat de dertigste editie van de Taptoe Mijdrecht er weer op. Terwijl de korpsen, om de beurt spelend, in een aangesloten lint terug naar de Windmolen marcheerden gaf DORST nog een toegift nabij het Raadhuisplein.

De organisatie mag terugkijken op een alweer zeer geslaagde taptoe in het hart van Shopping Mijdrecht. Een taptoe met een grote T zoals een van de bands later twitterde. En dat is een groot compliment voor een evenement dat door louter vrijwilligers wordt georganiseerd. Door die vrijwilligers en omdat VIOS met deelnemende korpsen op uitwisselingsbasis samenwerkt zijn de kosten laag. De financiële steun van gemeente De Ronde Venen en de donatie van de ABN-AMRO zijn ook een niet onbelangrijke steun in de rug. Ook de VIOS-kraam en de collectanten mochten zich verheugen in een goede belangstelling. Dank aan hen allen.
Laatst bewerkt op: 16 november 2016 13:34

Bron: Ingezonden stukken

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Taptoe met een grote T in Mijdrecht

Op 6 juni vond, op het Raadhuisplein, voor de dertigste keer de door muziekvereniging VIOS georganiseerde Taptoe Mijdrecht plaats. Een strakke organisatie en dito lucht, maar dan strak blauw. Wat een mooi weer voor dit muzikale feest van herkenning en verwondering dat ook dit jaar vakkundig aan elkaar werd gepraat … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: