Foto’s: Kenneth Stamp

Praat mee over herbestemming van De Hoeksteen in Uithoorn


Geplaatst op: 8 juni 2015

Op zaterdag 13 juni is iedereen welkom in De Hoeksteen. Nu is in dit bijzondere gebouw van de hand van Gerrit Rietveld nog de bibliotheek gehuisvest, maar in 2016 verandert dat. De bibliotheek krijgt een nieuwe huisvesting. Daarom wordt voor De Hoeksteen een nieuwe bestemming gezocht. Wordt het een Rietveldmuseum of toch iets anders. Het uitgangspunt is om voor De Hoeksteen een maatschappelijke bestemming te vinden.

In het kader van het herbestemmingsprogramma Noord-Holland 2015 wordt op 13 juni een open dag georganiseerd voor allen die in de toekomst van De Hoeksteen zijn geïnteresseerd. Er is die dag een speciaal programma. De openingstijden van de open dag vallen samen met de openingstijden van de bibliotheek: 11-15 uur.

Programma
• Herbestemmingsatelier: presentatie uitkomsten expertmeeting en in gesprek met bewoners over Herbestemming De Hoeksteen. Iedereen is welkom om mee te praten. 1e atelier om 12 uur en 2e atelier om 13.30 uur
• Rondleidingen door Bob Berkemeier van St. Hoeksteen 50 jaar :1e rondleiding om 13 uur en 2e rondleiding om 14 uur
• Presentatie activiteiten St. Hoeksteen 50 jaar (doorlopend)
• Tekenen met Rietveld o.l.v. Roos van Haaften, kunstenaar (van 13 tot 15 uur)
• Pianomuziek van Cees Cools
• Film De stoel van Rietveld in filmzaaltje (doorlopend)

De Hoeksteen
De Hoeksteen is een voormalige kerk uit 1965 naar een ontwerp van Gerrit Rietveld. Het is de enige kerk die hij heeft ontworpen. Hij aanvaardde de opdracht omdat de kerkvoogdij een gebouw wilde voor de liturgie, maar met een maatschappelijke functie in de wijk. De Hoeksteen is sinds 1984 geen kerk meer, maar de maatschappelijke functie is gebleven. Het gebouw biedt sinds 1985 onderdak aan de bibliotheek van Uithoorn. Deze gaat echter verhuizen en daarom is de gemeente op zoek naar een nieuwe bestemming voor De Hoeksteen.

Herbestemming NH
De Hoeksteen is door de gemeente Uithoorn aangemeld voor Herbestemming NH 2015, een programma van de provincie Noord-Holland dat door Cultuurcompagnie Noord-Holland wordt uitgevoerd. Herbestemming NH mobiliseert expertise en aandacht voor leegstaand gebouwd erfgoed in Noord-Holland. Als aanjager initieert het programma de dialoog tussen eigenaren, experts, creatieve professionals en bewoners over potentiele nieuwe functies van leegstaande karakteristieke gebouwen. Zo krijgt niet alleen het gebouw zelf maar ook het omringende gebied een nieuwe impuls. In de afgelopen vijf jaar zijn meer dan tien gebouwen een stap verder geholpen naar een nieuwe bestemming. De Hoeksteen is samen met Hoeve Overslot in Egmond aan den Hoef en Gebouw 320 op het Hembrugterrein in Zaandam voor Herbestemming NH 2015 geselecteerd.

Programma 2015
In de periode van mei tot september 2015 organiseert Herbestemming NH voor drie geselecteerde objecten inspirerende sessies waarbij omwonenden en experts innovatieve ideeën voor herbestemming van de desbetreffende gebouwen genereren. Op vrijdag 11 september 2015 wordt het programma met de Dag van de Herbestemming afgesloten.

Foto’s: Kenneth Stamp


Laatst bewerkt op: 16 november 2016 13:34

Bron: Ingezonden stukken

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Praat mee over herbestemming van De Hoeksteen in Uithoorn

Op zaterdag 13 juni is iedereen welkom in De Hoeksteen. Nu is in dit bijzondere gebouw van de hand van Gerrit Rietveld nog de bibliotheek gehuisvest, maar in 2016 verandert dat. De bibliotheek krijgt een nieuwe huisvesting. Daarom wordt voor De Hoeksteen een nieuwe bestemming gezocht. Wordt het een Rietveldmuseum Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: