Aalsmeer ondertekent Samenwerkingsovereenkomst regionaal Warmtenet

Aalsmeer ondertekent Samenwerkingsovereenkomst regionaal Warmtenet


Geplaatst op: 8 juni 2015

Overheden, maatschappelijke organisaties en bedrijven uit de Metropoolregio Amsterdam gaan zich gezamenlijk inzetten om een regionaal warmtenet te realiseren. Maar liefst 25 partijen, waaronder Wethouder Jop Kluis voor de gemeente Aalsmeer en Wethouder Ad Verburg voor Greenport Aalsmeer, tekenden op 4 juni 2015 in het provinciehuis in Haarlem de samenwerkingsovereenkomst.

In de Metropoolregio Amsterdam (MRA) is een overschot aan (industriële) warmte, die nu onbenut in de lucht of het oppervlaktewater verdwijnt. De MRA is met zijn dichte bevolkingsgraad en bedrijvigheid ideaal om warmtenetten aan te leggen. Grote én kleine producenten kunnen hier hun warmte aan leveren en vele huishoudens en bedrijven kunnen hiervan profiteren.

Wethouder Jop Kluis: ‘De 25 partijen die de overeenkomst hebben ondertekend, gaan zich samen inzetten om de restwarmte te gebruiken voor de centrale verwarming en warm tapwater van woningen en bedrijven. Energie die anders verloren gaat, wordt zo hergebruikt. Dat is beter voor het milieu én voor de regionale economie. En past binnen de regio ambitie om in 2040 energie neutraal te zijn.’

Wethouder Ad Verburg tekende namens Greenport Aalsmeer. Hij noemde de ondertekening een belangrijke stap naar verduurzaming van de regio. ‘Greenport Aalsmeer richt zich samen met Gemeente Aalsmeer onder andere op een duurzaam warmtenet voor de tuinbouwsector. Want duurzame energie is belangrijke vervanging van aardgas als voornaamste warmtebron voor tuinbouwbedrijven.’

Belemmeringen wegnemen
Binnen de MRA zijn er al veel lokale initiatieven op het gebied van warmtenetten, maar in de praktijk is het lastig om die ook daadwerkelijk van de grond te krijgen. De samenwerkende partijen zijn ervan overtuigd dat zij die obstakels kunnen wegnemen en een gezonde en langdurige exploitatie van een regionaal warmtenet mogelijk is.

Programmaregisseur
De eerste stap binnen de samenwerkingsovereenkomst was de aanstelling van een onafhankelijke warmteregisseur: Jan van der Meer. De heer van der Meer wordt vanuit de uitvoeringsorganisatie van Amsterdam Economic Board het aanspreekpunt wordt voor de regio en gaat het ‘Warmte en Koude programma’ verder uitwerken.

 


Laatst bewerkt op: 16 november 2016 13:34

Bron: Gemeente Aalsmeer

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Aalsmeer ondertekent Samenwerkingsovereenkomst regionaal Warmtenet

Overheden, maatschappelijke organisaties en bedrijven uit de Metropoolregio Amsterdam gaan zich gezamenlijk inzetten om een regionaal warmtenet te realiseren. Maar liefst 25 partijen, waaronder Wethouder Jop Kluis voor de gemeente Aalsmeer en Wethouder Ad Verburg voor Greenport Aalsmeer, tekenden op 4 juni 2015 in het provinciehuis in Haarlem de samenwerkingsovereenkomst.Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: