001 -Family
Meer papier inzamelen goed voor milieu en portemonnee

Meer papier inzamelen goed voor milieu en portemonnee


Geplaatst op: 10 juni 2015

In 2020 wil de gemeente 75 procent van het huishoudelijk afval gescheiden hebben. Nu is dat 60 procent. Het college verwacht deze ambitie waar te kunnen maken door het papier met zogeheten ‘mini-containers’ maandelijks huis aan huis te gaan inzamelen. Een minicontainer is een afvalbak die huishoudens in de gemeente al hebben voor het restafval en het gft. En dat inzamelen wil ze samen doen met verenigingen, kerken en scholen die nu ook al papier inzamelen.

Momenteel wordt binnen de gemeente papier op verschillende manieren ingezameld. Inwoners kunnen het naar het afvalbrengstation van de gemeente brengen of naar containers van scholen, verenigingen of kerken. In sommige kernen haalt de gemeente het papier huis aan huis op, in andere kernen wordt dat gedaan door vrijwilligers die met de opbrengsten van het papier hun club steunen.

“Met deze nieuwe aanpak van papierinzameling slaan we meerdere vliegen in een klap”, zegt verantwoordelijk wethouder Anco Goldhoorn. “Met minicontainers haal je zo’n 20 procent meer papier uit het restafval dan dat we nu doen. Dat is beter voor het milieu: er is minder CO2-uitstoot omdat er minder: papier wordt verbrand. Het betekent meer opbrengsten: papier levert geld op. En minder uitgaven: de gemeente betaalt namelijk voor de verwerking van het restafval en dat scheelt als er geen papier in zit.”

Dat vrijwilligers van scholen, verenigingen en kerken ook een rol blijven houden in de papierinzameling was destijds een nadrukkelijke wens van de raad van de gemeente De Ronde Venen. Afgelopen jaar heeft de gemeente een aantal keer met de clubs die nu ook papier inzamelen om tafel gezeten om de aanstaande veranderingen door te spreken en te bespreken hoe de clubs daar het beste een rol in zouden kunnen en willen spelen. Inzamelen met minicontainers is namelijk heel wat anders dan hoe het nu gaat en heeft zowel voor- als nadelen voor de clubs. Het voordeel is overduidelijk de hogere opbrengsten voor de clubs. Maar iedere club moet daar nu wel iets voor doen. De verwachting is namelijk dat inwoners hun papier niet of minder gaan wegbrengen naar de grote containers die bij clubgebouwen staan. Alleen de clubs die vrijwillige beladers leveren delen mee in de opbrengsten van de huis-aan-huis-inzameling.

Het voorstel voor de aanschaf van mini-containers legt het college voor aan de raad.


Laatst bewerkt op: 16 november 2016 13:34

Bron: Gemeente De Ronde Venen

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Meer papier inzamelen goed voor milieu en portemonnee

In 2020 wil de gemeente 75 procent van het huishoudelijk afval gescheiden hebben. Nu is dat 60 procent. Het college verwacht deze ambitie waar te kunnen maken door het papier met zogeheten ‘mini-containers’ maandelijks huis aan huis te gaan inzamelen. Een minicontainer is een afvalbak die huishoudens in de gemeente Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: