001 - Escaperoom aglemeen
College Aalsmeer komt met nieuwe aanpak dementie

College Aalsmeer komt met nieuwe aanpak dementie


Geplaatst op: 3 juli 2015

De komende jaren stijgt het aantal ouderen in Aalsmeer, net als in de rest van Nederland. Daarmee neemt de zorg voor dementerende ouderen ook toe. Om er voor te zorgen dat zij zo lang mogelijk veilig thuis kunnen blijven wonen, komt het college van burgemeester en wethouders met de ‘Dementie-aanpak Aalsmeer 2014-2018’.

Over het algemeen willen dementerenden het liefst zo lang mogelijk thuis wonen. Ook hun mantelzorgers hebben vaak deze wens. De gemeente wil doen wat nodig is om dit mogelijk te maken. Er wordt vooral ingezet op die mensen, die hulp en ondersteuning het meest nodig hebben. De aanpak is direct en integraal: zowel vanuit zorg, ondersteuning, welzijn, wonen als veiligheid.

Wethouder Zorg en Welzijn Ad Verburg: “Het is belangrijk dat mensen met dementie zo lang mogelijk in hun vertrouwde omgeving kunnen blijven. Voor hen zelf en hun omgeving is het wel belangrijk dat dit veilig gebeurd. In de nieuwe aanpak voorzien we dan ook in integrale veiligheidschecks en maatwerk op het gebied van veiligheid, waaronder het installeren van brand- en CO-melders. Eén op de vijf inwoners heeft kans om dementie te krijgen. Aangezien de gevolgen ingrijpend zijn voor zowel de patiënt, mantelzorger als omgeving zetten we hier de komende jaren vol op in. Zo stellen we voor (beginnend) dementerenden en hun mantelzorgers een dementie-app beschikbaar, gaan we risico gestuurd werken en intensiveren we de respijtzorg om mantelzorgers ruimte te bieden.”

Dementie neemt steeds duidelijkere plaats in
De afgelopen 10 jaar is de Nederlandse bevolking vergrijsd. Gevolg is dat ook het aantal patiënten met dementie is toegenomen. Ook in Aalsmeer neemt dementie als ziektebeeld een steeds duidelijkere plaats in (in 2014 circa 460 mensen). Omdat deze groeiende groep ouderen kwetsbaar is, is goede ondersteuning belangrijk. De aanpak is dan ook vormgeven samen met diverse deskundigen, ketenpartners en onze inwoners. Ook is er contact met het zorgkantoor en zorgverzekeraar.

Dementie-app
Na de zomer gaat de gemeente Aalsmeer gratis een dementie-app verstrekken, de zogenaamde de Dementia-app, aan dementerende Aalsmeerders en hun mantelzorgers. Geïnteresseerden kunnen dan de app krijgen bij ouderenadvies, Mantelzorg en Meer, de casemanager dementie en bij het Sociaal loket.
Mensen met een vorm van dementie kunnen naar verwachting langer thuis blijven wonen, als zij daarbij adequaat worden ondersteund door mantelzorg en technologie. De dementia-App helpt bij het ondersteunen van mensen met dementie en hun directe omgeving. Het contact via de app bevordert bovendien de sociale betrokkenheid en draagt bij aan de kwaliteit van leven. Mensen met een vorm van dementie hebben onder meer behoefte aan een dagritme en structuur. Met de Dementia-app kunnen mantelzorgers op afstand de agenda van de gebruiker bijhouden. Meer informatie is te vinden op www.dementia-app.nl.

 


Laatst bewerkt op: 16 november 2016 13:34

Bron: Gemeente Aalsmeer

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

College Aalsmeer komt met nieuwe aanpak dementie

De komende jaren stijgt het aantal ouderen in Aalsmeer, net als in de rest van Nederland. Daarmee neemt de zorg voor dementerende ouderen ook toe. Om er voor te zorgen dat zij zo lang mogelijk veilig thuis kunnen blijven wonen, komt het college van burgemeester en wethouders met de ‘Dementie-aanpak Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: