001 - Escaperoom aglemeen
Zaterdag 11 juli wordt de Veensteekmachine weer gestart voor publiek

Zaterdag 11 juli wordt de Veensteekmachine weer gestart voor publiek


Geplaatst op: 6 juli 2015

Zaterdag 11 juli kunt u de enig overgebleven Veensteekmachine van Nederland bewonderen bij Museum De Ronde Venen. Slechts een paar keer per jaar wordt deze enorme baggermachine uit 1895 gestart. Aanstaande zaterdag wordt de unieke Bronsmotor weer tot leven gebracht door de vrijwilligers van het museum. Vanaf 14.00 uur kunt u dit imposante spektakel meemaken en vervlogen tijden in Vinkeveen herleven.

Museum De Ronde Venen geeft een beeld van de ontstaansgeschiedenis van het Utrechtse veengebied. Veel aandacht is er voor de rol van de turfproductie. De Veensteekmachine werd hierbij van 1895 tot 1977 in Vinkeveen gebruikt voor het steken en baggeren van het laagveen. De machine was niet fraai, maar wel functioneel. Per dag leverde de machine genoeg veenslik voor ruim een half miljoen turven. Met een bemanning van tien man produceerde de machine daarmee in één dag net zoveel werk als één handbaggeraar daarvoor in een heel seizoen.

De Veensteekmachine is het topstuk van het Museum De Ronde Venen en industrieel icoon voor niet alleen Vinkeveen, maar ook de brandstofvoorziening in Nederland. Met het opleggen van de Veensteekmachine kwam de industriële laagveenwinning in Nederland tot haar einde. De Vinkeveense Plassen herinneren ons nog dagelijks aan de enorme invloed die de machine op het landschap heeft gehad. Want waar de machine kwam, daar bleef water over. Zo zijn in zeer korte tijd de plassen ontstaan, waar menig recreant en watersporter tegenwoordig gebruik van maakt.

Museum De Ronde Venen
Herenweg 240
3645 DW Vinkeveen
T 0297-262223
E info@museumderondevenen.nl
www.museumderondevenen.nl | www.veensteekmachine.nl
Entree: € 3,50 p.p.


Laatst bewerkt op: 16 november 2016 13:34

Bron: Ingezonden stukken

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Zaterdag 11 juli wordt de Veensteekmachine weer gestart voor publiek

Zaterdag 11 juli kunt u de enig overgebleven Veensteekmachine van Nederland bewonderen bij Museum De Ronde Venen. Slechts een paar keer per jaar wordt deze enorme baggermachine uit 1895 gestart. Aanstaande zaterdag wordt de unieke Bronsmotor weer tot leven gebracht door de vrijwilligers van het museum. Vanaf 14.00 uur kunt Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: