001 - Escaperoom aglemeen
5 jaar openlucht cinema Film aan de Plas

5 jaar openlucht cinema Film aan de Plas


Geplaatst op: 10 juli 2015

Op zaterdag 22 augustus gaat het weer gebeuren: Film aan de Plas! Dit jaar bestaat de openlucht cinema 5 jaar, reden genoeg voor een mooi feest. Zoals we inmiddels gewend zijn biedt het filmfestival méér dan louter openlucht filmprojectie. Een gezellige borrel, smakelijke hapjes, speels theater en mooie luistermuziek staan ook dit jaar weer op het menu.

Toch word deze verjaardagseditie net even anders. ‘Want’, zegt de organisatie Stichting Woelig Water, ‘we hebben een interessante twist in petto voor het publiek, welke een verassende uitwerking zal hebben op de film’. Dat klinkt nogal geheimzinnig en nieuwsgierig makend. Maar terugdenkend aan vorige edities van Film aan de Plas moeten we eerlijk bekennen dat er altijd wel een leuke en onverwachte draai plaats vindt.

De allereerste wending van het festival vond plaats in 2011. Niemand had precies een idee wat te verwachten, maar al binnen enkele minuten na de start van de film “Reel Big Fish” bleek de Ronden Veense buitenbioscoop een hit te zijn. ‘Vanaf het moment dat de beamer startte en de voorfilmpjes begonnen, had ik kippenvel op mijn armen. Dit ging pas na het eindapplaus weer weg. En ook de dagen erna was er een soort warme deken. Het gaf zo'n kick die super bijzondere sfeer op het eiland neer te zetten’ aldus Mariska Griffioen van Stichting Woelig Water.

Het jaar erop was het de slechte weersvoorspelling die een onverwacht originele invalshoek creëerde. Het festival verhuisde van Eiland 1 naar de Loods op Jachthaven Winkeloord en zo werd de eerste Film in de Loods geboren. Voor 1 avond transformeerde de botenloods naar een knusse huiskamer inclusief schemerlampen, geraniums en zachte zitbanken. Singer songwriter Fabiana Dammers opende met warm zanggeluid deze knusse festival editie. Droog onder het dak van de loods werd de film ‘The Science of Sleep’ vertoond.

Film aan de Plas 2013 mocht weer van de buitenlucht proeven. De avond begon swingend: met een banjo, wat stokjes en een emmer toverde band de Bucket Boys ware bleugrass tonen tevoorschijn. Op strobalen genesteld keken we vervolgens naar een scheef lachende George Clooney in “O Brother, Where Art Thou?”.

De vierde editie van Film aan de Plas dompelde zich onder in de dwaze onderwaterwereld van “The Life Aquatic with Steve Zissou”. Kleurige vissen, verdwaalde kapiteins, zwevende kwallen en een reusachtige gele onderzeeër sierden het festival terrein. Naar het Nederlands vertaalde Joe Cocker liedjes weerklonken door de Loods terwijl kids de ene na de andere vissoort binnen hengelden met het vissenvang spel.

En zo belanden we plots in 2015 en zijn de voorbereidingen voor het vijfde filmfeestje in volle gang. Welke draai deze editie zal nemen, welke film er op het witte doek zal verschijnen of wat voor thema, muziek en toneel er voorbij zullen komen maakt eigenlijk niet uit. De beleving van Film aan de Plas blijft er een van ontmoeting en gezelligheid. Een mooie samenkomst van buren, vrienden, familie en Ronde Veners. Daar moet je dus zeker bij zijn! Check ook www.filmaandeplas.nl voor meer info.


Laatst bewerkt op: 16 november 2016 13:34

Bron: Ingezonden stukken

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

5 jaar openlucht cinema Film aan de Plas

Op zaterdag 22 augustus gaat het weer gebeuren: Film aan de Plas! Dit jaar bestaat de openlucht cinema 5 jaar, reden genoeg voor een mooi feest. Zoals we inmiddels gewend zijn biedt het filmfestival méér dan louter openlucht filmprojectie. Een gezellige borrel, smakelijke hapjes, speels theater en mooie luistermuziek staan … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: