001 -Family
‘Kunst & Ambacht’ in De Ronde Venen tijdens Open Monumentendag

‘Kunst & Ambacht’ in De Ronde Venen tijdens Open Monumentendag


Geplaatst op: 1 september 2015

De Ronde Venen – Tijdens het weekend van Open Monumentendag op 12 en 13 september zijn de monumenten in de gemeente gratis opengesteld voor publiek. Tijdens de opening verloot wethouder Erika Spil een replica van een eeuwenoude handgetekende manuscriptkaart van De Ronde Venen.

Tijdens Open Monumentendag kunnen liefhebbers in de gemeente meer dan tien locaties bekijken en vinden er activiteiten plaats die de geschiedenis tot leven brengen. Het is dé kans voor bewoners om een kijkje te nemen in het lokale erfgoed in eigen omgeving.

Wethouder Erika Spil verricht zaterdag 12 september om 12.00 uur in de Ontmoetingskerk in Wilnis de officiële opening van Open Monumentendag in De Ronde Venen. In de kerk staat de bijzondere manuscriptkaart van De Ronde Venen uit 1782 centraal. Vorig jaar dook de unieke handgetekende kaart ineens op. Het origineel wordt bewaard in het Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen in Breukelen. De ‘Nieuwe Kaart van de Groote Rondeveense Polders’ is gemaakt door Gerbrand Praalder, landmeter van het Hof van Utrecht. Op de kaart zijn de grenzen en oppervlakten van de verschillende polders weergegeven, waarvan de meeste nog steeds worden gebruikt. Aan de zijkanten zijn de adellijke wapenschilden van de heren Heemraden getekend.

In de Ontmoetingskerk is een expositie van Fotoworkshop De Ronde Venen te bekijken met foto’s van locaties op de manuscriptkaart, zoals de Bijleveld, de Stokkelaarsbrug en Wavershoek. Ook is een kopie van de kaart aanwezig. Deze zal tijdens de opening door de wethouder worden verloot onder de mensen die iets hebben bijgedragen aan het crowdfundingproject rondom de manuscriptkaart. Geïnteresseerden zijn van harte welkom om de replica van de kaart van dichtbij te bekijken.

Maar er is nog veel meer te doen tijdens Open Monumentendag. In Vinkeveen kunnen bezoekers de toren van de H.H. van Jezuskerk beklimmen. In de kerk wordt uitleg gegeven over de indrukwekkende restauratie die de kerk recentelijk heeft ondergaan. De Veenmolen in Wilnis bakt ouderwetse kniepertjes, Museum De Ronde Venen start de veensteekmachine en op Fort Abcoude schiet de saluutbatterij het kanon af. In de Dorpsstraat in Wilnis komen het thema Kunst & Ambacht en geschiedenis letterlijk samen. Kunstenares Jenneke van Wijngaarden van Dorpsacademie Mus & Muzen maakte grote kleurplaten van Rondeveense taferelen. Het publiek wordt dit weekend uitgenodigd om de platen in te kleuren.

De gemeente organiseert Open Monumentendag in samenwerking met Venen op de Kaart. Het complete programma is te vinden op www.venenopdekaart.nl.

Over Venen op de Kaart
Op de website van Venen op de Kaart kunnen liefhebbers monumenten opzoeken en zelf informatie plaatsen. Het platform kwam in 2013 tot stand en is een initiatief van Museum De Ronde Venen, Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen en de Bibliotheek Angstel, Vecht en Venen. Op www.venenopdekaart.nl is informatie over het culturele erfgoed van De Ronde Venen en omgeving te vinden. Historische Vereniging De Proosdijlanden en de Historische Kring Abcoude Baambrugge verrichten het onderzoek.
Laatst bewerkt op: 16 november 2016 13:34

Bron: ingezonden stukken

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

‘Kunst & Ambacht’ in De Ronde Venen tijdens Open Monumentendag

De Ronde Venen – Tijdens het weekend van Open Monumentendag op 12 en 13 september zijn de monumenten in de gemeente gratis opengesteld voor publiek. Tijdens de opening verloot wethouder Erika Spil een replica van een eeuwenoude handgetekende manuscriptkaart van De Ronde Venen. Tijdens Open Monumentendag kunnen liefhebbers in de … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: