001 - Tuimarkt
Kinderen en tieners in 10 weken van faalangst af

Kinderen en tieners in 10 weken van faalangst af


Geplaatst op: 21 september 2015

De Ronde Venen - Trainers uit verschillende gebieden van Nederland, gaan zich inzetten voor kinderen met faalangst. Zij ontvingen van Mirelle Valentijn een certificaat, na de bijscholing die zij organiseerde in Wilnis. Tijdens de bijscholing hebben trainers zich verdiept in het thema angst en is er ingezoomd op faalangst. Daarna stond de aanpak van faalangst vanuit wensen en hulpbronnen centraal. De bijscholing is afgesloten met verschillende invalshoeken om faalangst te reduceren door te werken aan: anders voelen, anders denken en anders doen.

Kinderen en tieners in 10 weken van faalangst af
In november start Mirelle Valentijn in opdracht van Stichting Samen Sterk voor Kinderen weer een training, speciaal voor kinderen van groep 5 t/m 8 van de basisschool, die last hebben van faalangst op de dinsdagmiddag in Wilnis. De training bestaat uit een kennismaking en intake gesprek, twee informatie avonden voor ouders en leerkrachten en tien bijeenkomsten voor de kinderen. De intake gesprekken vinden plaats in oktober. Er zijn nog enkele plaatsen vrij.

Faalangst is de angst dat je iets niet kan. Door deze angst kan je niet functioneren zoals je eigenlijk zou willen. Faalangst komt veel voor, een op de tien kinderen heeft faalangst. Kinderen met faalangst denken vaak dat zij de enige zijn. Er zijn drie vormen van faalangst: angst bij het leren, angst bij het omgaan met anderen en in belangrijke situaties en angst bij lichamelijke activiteiten en beweging zoals sport of de dansvoorstelling.

Faalangst herken je onder andere aan de volgende kenmerken:

  • Tijdens een faalangst moment: rood worden, veel zuchten, warmte, zweten, hartkloppingen, black-outs (=niets meer weten / kunnen / dichtklappen), misselijkheid, hoofdpijn, slaapproblemen, woorden kwijt zijn, friemelen met handen, wiebelen, niet helpende gedachten als: ik haal het niet, ik kan het niet, ik moet het goed doen, ik mag geen fouten maken.
  • Vermijdingsgedrag: situaties waarin de faalangst speelt niet opzoeken bijvoorbeeld niet naar school willen als er een proefwerk is of een spreekbeurt moeten doen, niet naar een sportwedstrijd willen of een verjaardagspartijtje.
  • Vermijdingsgedrag: lui lijken … de uitdaging niet aangaan, of doen alsof ze er geen zin in hebben (passieve faalangst)
  • Perfectionistisch gedrag: altijd het beste willen doen, hard werken, goede prestaties met veel inspanning, weinig omgaan met anderen en veel spanning en stress ervaren (actieve faalangst)
  • Teruggetrokken gedrag: stil zijn en weinig vertellen, ook niet over de angst, dit doen ze alleen aan mensen die ze echt vertrouwen.
  • Druk gedrag, dan is het vaak moeilijker te zien dat het om faalangst gaat.
  • De belangrijkste oorzaak van faalangst zijn gedachten, waardoor spanning, angst en stress wordt opgebouwd. Tijdens de training faalangst de baas leren de deelnemers deze gedachten te veranderen in helpende gedachten en spelen met hun gevoel waardoor ze dit de baas worden. Ze gaan inzien dat ze meer kunnen en weten dan ze nu denken. Ze leren zich ontspannen tijdens ontspanningsoefeningen. Ze oefenen met ander gedrag in toneel oefeningen. Het gevolg is dat toetsen maken een makkie wordt, omgaan met anderen een feest en het leveren van prestaties een uitdaging.

Voor meer informatie en aanmelden kunt u contact opnemen met de trainer 0297 – 27 46 05 of via email mirellevalentijn@ssvk.nl Ook vind je informatie over de training op www.ssvk .nl & www.praktijkvoorlevensgeluk.nl


Laatst bewerkt op: 16 november 2016 13:34

Bron: ingezonden stukken

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Kinderen en tieners in 10 weken van faalangst af

De Ronde Venen - Trainers uit verschillende gebieden van Nederland, gaan zich inzetten voor kinderen met faalangst. Zij ontvingen van Mirelle Valentijn een certificaat, na de bijscholing die zij organiseerde in Wilnis. Tijdens de bijscholing hebben trainers zich verdiept in het thema angst en is er ingezoomd op faalangst. Daarna … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: