De Ronde Venen wordt Achtzaam

De Ronde Venen wordt Achtzaam

De Ronde Venen wordt Achtzaam

Geplaatst op: 23 september 2015

De Ronde Venen heeft de primeur. Als eerste gemeente in Nederland ontdekt zij wat de kracht van aandacht is. De net opgerichte stichting Achtzaam gaat samen met onze inwoners op de bres tegen eenzaamheid. Speciale aandacht is er voor onze ouderen.

Oprechte aandacht
De Week van de Eenzaamheid is voor Achtzaam hét startsein om eenzaamheid aan te pakken. Dat wil zij graag doen met een grote groep vrijwilligers. Achtzaam zoekt contact met inwoners van De Ronde Venen die een paar uur per week hun achtzaamheid willen tonen: oprechte en persoonlijke aandacht voor ouderen uit hun eigen omgeving, die dat zo ontzettend goed kunnen gebruiken. Regelmatig een bezoekje brengen of telefonisch contact helpt al enorm tegen het gevoel van eenzaamheid.

Eenzaamheid overkomt je
De drie oprichters Mirjam Paap, Fleur van den Horn en Grace Zonneveld geven aan hoe hard de aanpak van eenzaamheid nodig is: “In Nederland zijn bijna 1 miljoen ouderen eenzaam. 200.000 zijn zelfs extreem eenzaam. Het blijkt dat zij maar 1 keer per maand iemand anders spreken. Het is toch niet te geloven dat zoveel mensen in Nederland eenzaam zijn? Veelal kunnen deze mensen er zelf helemaal niets aan doen. Het overkomt je, doordat bijvoorbeeld een partner wegvalt, je ziek wordt of doordat je gewoon ouder bent. Zonder dat je het zelf in de gaten hebt, vereenzaam je. Daar moet verandering in komen. Dit jaar zetten wij ons geheel vrijwillig in om mensen, die zich eenzaam voelen, weer in contact te brengen met anderen. Wij hebben de hulp van vele vrijwilligers nodig om samen oprechte aandacht aan andere te kunnen schenken. Ofwel: gewoon achtzaam te zijn”.

Luistercoaches
Stichting Achtzaam heeft onderzocht dat ‘goed luisteren en de ander echt op weg helpen’ best lastig is. En dat is nou juist zo belangrijk om eenzaamheid aan te pakken. Zij heeft een speciale ‘Luistercoach’ training ontwikkeld voor alle vrijwilligers van Achtzaam. Een training die én de vrijwilligers én de eenzame ouderen verder helpt.

Aanmelden als vrijwilliger
Inwoners van De Ronde Venen of van de buurtgemeenten die ook achtzaam willen zijn, kunnen dit kenbaar maken aan Grace Zonneveld via e-mail (vrijwilligers@achtzaam.nl) of telefonisch 06-28 49 40 01. Op de website van Achtzaam www.achtzaam.nl is veel meer informatie te vinden over dit nieuwe initiatief.


Laatst bewerkt op: 16 november 2016 13:34

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

De Ronde Venen wordt Achtzaam

De Ronde Venen heeft de primeur. Als eerste gemeente in Nederland ontdekt zij wat de kracht van aandacht is. De net opgerichte stichting Achtzaam gaat samen met onze inwoners op de bres tegen eenzaamheid. Speciale aandacht is er voor onze ouderen. Oprechte aandachtDe Week van de Eenzaamheid is voor … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: