001 - Escaperoom aglemeen
Subsidie van provincie voor project jonge mantelzorgers Aalsmeer

Subsidie van provincie voor project jonge mantelzorgers Aalsmeer


Geplaatst op: 25 september 2015

Aalsmeer - Op lokaal niveau is nog onvoldoende zicht op de omvang en aard van de problematiek en de ondersteuningsvraag, ondanks een landelijk onderzoek jonge mantelzorgers. Tot op heden werken gemeenten met aannames, mede gevoed door dit onderzoek. De gemeente heeft nog te weinig inzicht in de omvang, het bereik, de problematiek en wat er aan ondersteuning nodig is. Voldoende redenen om niet alleen een project op te zetten samen met 3 andere buurgemeenten, maar daarvoor ook extra middelen aan te vragen bij de provincie Noord Holland. Gemeente Aalsmeer doet dit project jonge mantelzorgers samen met de gemeenten Uithoorn, Amstelveen en Haarlemmermeer in het kader van de Regionale Sociale Agenda. De provincie heeft de aanvraag goedgekeurd en een bedrag van € 85.000,- beschikbaar gesteld voor de komende twee jaar.

Mede op verzoek van de raad heeft Mantelzorg en meer een project voor jonge mantelzorgers ontwikkeld in opdracht van de gemeente Aalsmeer.
Jongeren die voor hun ouders of een ander gezinslid moeten zorgen hebben vaak geen tijd voor activiteiten die voor andere jongeren heel gewoon zijn. Zij komen dan naast de schoolactiviteiten niet toe aan bijvoorbeeld sporten, uitgaan of afspreken met vrienden. Dit kan leiden tot overbelasting, maar ook tot klachten op latere leeftijd. Op latere leeftijd doen zij vaker een beroep op de (geestelijke) gezondheidszorg. Jongeren die zorgen voor een ander hebben taken die niet bij hun leeftijd passen. Zij dragen (te) veel verantwoordelijkheid. Ook kan er sprake zijn van verborgen zorgen: de jongeren laten hun zorgen en klachten niet duidelijk merken. Ze willen hun familie niet nog meer problemen geven. Er is een grote loyaliteit naar de ouders en andere gezinsleden.

Uit landelijk onderzoek (Nivel, Quick scan Opgroeien met zorg, 2008) blijkt dat kinderen die opgroeien met een ziek gezinslid vaak negatieve gevolgen daarvan ervaren. Het meest genoemd zijn sociaal-emotionele problemen, zoals een verhoogde kans op depressie. Ook sociale problemen als minder sociale activiteiten en gevolgen voor het functioneren van het gezin en het gevaar van sociale uitsluiting komen voor. Er worden overigens ook positieve kanten gevonden, zoals het leren van praktische vaardigheden en zelfstandigheid. Geschat wordt dat nu één op de tien jongeren onder de 18 jaar mantelzorger is voor een langdurig ziek of gehandicapt gezinslid.

Met de vier gemeenten zal het project jonge mantelzorgers opgezet worden. In deze vier gemeenten samen wonen in totaal ongeveer 23.417 jongeren tussen de 12 en 18 jaar (cijfers 2014). De gemeenten beperken zich in dit project tot deze groep jongeren om het project haalbaar te maken en omdat jongeren met deze leeftijd makkelijker zelf te benaderen zijn.

 


Laatst bewerkt op: 16 november 2016 13:34

Bron: Gemeente Aalsmeer

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Subsidie van provincie voor project jonge mantelzorgers Aalsmeer

Aalsmeer - Op lokaal niveau is nog onvoldoende zicht op de omvang en aard van de problematiek en de ondersteuningsvraag, ondanks een landelijk onderzoek jonge mantelzorgers. Tot op heden werken gemeenten met aannames, mede gevoed door dit onderzoek. De gemeente heeft nog te weinig inzicht in de omvang, het bereik, … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: