001 -Family

10 jaar Voorleesproject in Uithoorn


Geplaatst op: 26 oktober 2015

Uithoorn - Om te vieren dat het Voorleesproject het 2e lustrum beleeft, is er op woensdag 18 november om 14.30 uur een feestelijke middag voor de kinderen, vrijwilligers van toen en nu en de ouders rondom de theatervoorstelling Vrolijke Frans van de Uithoorns Poppenspeler Frans Hakkemars. De wereld van de poppen en verhalen verbinden met de wereld van de kinderen, is het grote talent van deze Uithoornse poppenspeler.

Leesbevordering, vooral bij kinderen, is één van de dingen die laaggeletterdheid moet voorkomen. Een leuke manier voor kinderen om de taal beter te leren spreken is om ze kinderboeken voor te lezen. Zo leren ze meer woorden begrijpen en spreken. Het prikkelt de fantasie en stimuleert de sociaal-emotionele vaardigheden, de luistervaardigheid en het concentratievermogen. Het is belangrijk voor de ontwikkeling van elk kind.

Ouders of verzorgers vinden het soms moeilijk om zelf voor te lezen. Daarom is op 25 mei 2005 in Uithoorn deze voorleesclub voor jonge kinderen gestart in wijkcentrum ’t Buurtnest. Elke woensdagmiddag (behalve in de schoolvakanties) vanaf 14.30 uur wordt er voorgelezen aan jonge kinderen door een enthousiast team vrijwilligers. Er wordt ongeveer 30 minuten gelezen. De kinderen reageren heel positief op de aandacht voor het samen lezen van prentenboeken en eenvoudige verhalen. Het gebeurt regelmatig dat een kind zelf ‘wil voorlezen aan de groep’. En hoewel het kind natuurlijk nog niet kan lezen, is het onthullend en ontroerend om te zien met hoeveel overgave er uit het hoofd wordt ‘voorgelezen’.
Dan staat er limonade met een koekje klaar. Vervolgens wordt wekelijks enthousiast geknutseld onder leiding van een knutselvrijwilliger. In oktober zijn er bijvoorbeeld herfstbladeren bekeken, nagetekend, versierd en ingekleurd: prachtig!
De opkomst is tijdens de bijeenkomsten heel divers. De ene keer komen er 5 kinderen, de andere keer 20. Deze opkomst heeft te maken met actuele school- en verdere buurtactiviteiten. Het Voorleesproject werkt samen met de bibliotheek Amstelland, waar de meeste boeken vandaan komen. Ook verzorgt de bibliotheek periodiek succesvolle workshops Interactief Voorlezen voor de voorleesvrijwilligers.

Op de feestmiddag op 18 november is er, na de voorstelling van Frans Hakkemars, een receptie voor kinderen, ouders en voorleesvrijwilligers van toen en nu. Tijdens deze kleine receptie kunnen de kinderen knutselen en zich vermaken op de opblaasglijbaan. Kom je wel eens met je kind naar het Voorleesproject, sla dan zeker deze middag niet over! Ben je nog nooit bij het Voorleesproject geweest en zou je wel eens een kijkje willen nemen met je kind(eren) tussen de 3 t/m 5 jaar, ben je van harte uitgenodigd om op 18 november te komen luisteren naar het verhaal van Frans. Was u in het verleden voorleesvrijwilliger? Ook u bent van harte welkom! Hapjes en drankjes worden verzorgd door de huiswerkklas en de wereldkeuken.

Laatst bewerkt op: 16 november 2016 13:34

Bron: ingezonden stukken

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

10 jaar Voorleesproject in Uithoorn

Uithoorn - Om te vieren dat het Voorleesproject het 2e lustrum beleeft, is er op woensdag 18 november om 14.30 uur een feestelijke middag voor de kinderen, vrijwilligers van toen en nu en de ouders rondom de theatervoorstelling Vrolijke Frans van de Uithoorns Poppenspeler Frans Hakkemars. De wereld van de … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: