001 - Week van de ontmoeting
10 december: brieven schrijven tegen onrecht

10 december: brieven schrijven tegen onrecht


Geplaatst op: 22 november 2015

Op donderdag 10 december organiseert Amnesty-groep Uithoorn de jaarlijkse Schrijfmarathon. Dan wordt wereldwijd massaal geschreven voor mensen die groot onrecht is aangedaan. Van Nieuw-Zeeland tot Ghana en van Brazilië tot Japan klimmen mensen in de pen. En ook in Uithoorn.

Schrijven in het gemeentehuis
Iedereen die een bijdrage wil leveren aan Amnesty’s Schrijfmarathon in Uithoorn kan op 10 december van 11.00 tot 17.00 uur terecht in de hal van het gemeentehuis. Op de tafels liggen voorbeeldbrieven, schrijfpapier en pennen. De leden van B&W hebben toegezegd te komen schrijven als zij die dag ‘in huis zijn’.

Thuis meedoen
Mocht u op 10 december niet kunnen meedoen, dan is er een alternatief. Op de website www.amnestyuithoorn.nl vindt u de voorbeeldbrieven, die geschreven kunnen worden en informatie over degenen die vastzitten en hun zaak. U kunt deze tot en met 9 december in de bus doen bij Theo van Vliet op Herman Gorterhof 76 of bij Anja Brugman op Ebro 185.

IJzersterk actiemiddel
Amnesty Nederland organiseert dit jaar voor de derde keer een Schrijfmarathon. De afgelopen twee jaar maakte dat enorm veel enthousiasme en betrokkenheid los. Vorig jaar werden er vanuit Nederland 70 duizend handgeschreven brieven verstuurd.

Amnesty heeft ervaren dat een brief die met aandacht is geschreven, waarin een persoonlijke boodschap wordt overgebracht, een ijzersterk actiemiddel is. Als regeringsleiders weten dat de ogen van de wereld op hen gericht zijn, zullen zij schendingen van mensenrechten eerder bestrijden.

Dit jaar schrijven we onder anderen voor Leyla en Arif Yunus uit Azerbeidzjan. Amnesty volgt hun situatie nauwgezet, sinds ze in de zomer van 2014 werden opgepakt. Op 6 augustus jl. eiste de aanklager op basis van verzonnen aanklachten respectievelijk negen en elf jaar cel. Leyla Yunus had zich onder meer kritisch uitgelaten over de Europese Spelen in de hoofdstad Baku.

‘Ik voel me bevoorrecht’
De brieven die tijdens de Schrijfmarathon worden geschreven, vormen een enorme bron van steun en hoop. Tun Aung uit Myanmar, die na acties van Amnesty dit jaar vervroegd vrijkwam, bracht dit mooi onder woorden. ‘Toen ik vastzat begon ik brieven te krijgen van Amnesty-aanhangers. Dat was de eerste lichtstraal in mijn donkere dagen. Ik voel me bevoorrecht dat ik deel uitmaakte van Amnesty’s Schrijfmarathon. De honderden persoonlijke brieven maakten me zeer emotioneel en nederig.’

Tun Aung kreeg zeventien jaar gevangenisstraf nadat hij twee partijen die met elkaar slaags geraakt waren, probeerde te sussen. In 2015 kwam hij vrij nadat hij twee jaar had vastgezeten.


Laatst bewerkt op: 16 november 2016 13:34

Bron: ingezonden stukken

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

10 december: brieven schrijven tegen onrecht

Op donderdag 10 december organiseert Amnesty-groep Uithoorn de jaarlijkse Schrijfmarathon. Dan wordt wereldwijd massaal geschreven voor mensen die groot onrecht is aangedaan. Van Nieuw-Zeeland tot Ghana en van Brazilië tot Japan klimmen mensen in de pen. En ook in Uithoorn. Schrijven in het gemeentehuisIedereen die een bijdrage wil leveren … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: