001 - Tuimarkt
Succesvol jubileumsymposium Spel en Sport

Succesvol jubileumsymposium Spel en Sport


Geplaatst op: 30 november 2015

Na het geslaagde feest voor de deelnemers zette Spel en Sport de jubileumviering door met een symposium. ‘Onze passie is dat mensen bewegen”, aldus voorzitter Piet Mosch, “Bewegen is goed voor lijf en geest”. Ook in dit symposium zoekt Spel en Sport naar manieren om ervoor te zorgen dat mensen gaan bewegen en wel door verbinding te zoeken met de eerstelijnszorg.

Huisartsen, fysiotherapeuten, diëtisten en sportaanbieders waren uitgenodigd om met Spel en Sport na te denken over de weg naar elkaar toe.

Ms en Mrs Tom leidden het symposium in met hun eigen vrolijke route: linksaf, rechtsaf, rrrrotonde, maar helaas, bestemming niet bereikt. In vier ‘modules’ namen zij ons mee langs de actieve oudere, die op allerlei clubs zit, oppas-oma is en vrijwilligerswerk doet, naar de stil zittende oudere met Alzheimer. Linksaf, rechtsaf, rrrrotonde, bestemming niet bereikt.

“Onze doelgroep is 50 plus tot 100 min en we dagen ieder op z’n eigen niveau uit. In dit symposium gaat het om Bewegen op recept. Wanneer eerstelijnzorgers weten wat we allemaal bieden, kunnen zij mensen naar ons doorverwijzen. En sportaanbieders komen mensen tegen die wel willen blijven bewegen, maar niet meer in competities en zo. Die kunnen zij ook naar ons verwijzen,” zo verwoordde Piet Mosch het doel van deze avond.
Inspanningsfysioloog en gedragswetenschapper Mathieu de Greef ging vervolgens in op de gevolgen van verouderen en het belang van bewegen om die gevolgen te verminderen. Cellen verdwijnen en worden weer nieuw aangemaakt. Als je ouder wordt gaat dat langzamer, en sommige cellen komen niet meer terug. Ook de snelheid van de verbindingen in je hersens neemt af, dat leidt tot het ‘seniorenmoment’, je kunt even niet meer op de naam van iets of iemand komen. Als je beweegt, maakt je lichaam zelf energie aan en met die energie kan je lichaam beter nieuwe cellen aanmaken. Het gaat om het behoud van je ADL: de Activiteiten van je Dagelijks Leven.

De beweegnorm in Nederland is een half uur per dag intensief bewegen, maar dat vindt De Greef veel te weinig. In Japan is de norm 10.000 stappen per dag, en dat is gauw anderhalf uur. Maar eigenlijk moet je de beweegnorm op maat maken voor iedereen apart. Daar zijn allerlei projecten voor. Mathieu de Greef hield een boeiend betoog en kreeg dan ook een groot applaus.

Na een korte koffiepauze geeft voorzitter Piet Mosch wat meer inzicht in wat Spel en Sport allemaal biedt met 40 groepen, veel verschillende lessen op diverse niveaus en binnen de lessen ook nog voldoende variatie. Dat komt omdat alle docenten specifiek opgeleid zijn om ouderen te laten bewegen. De opkomst in de groepen is altijd hoog: wie eenmaal meedoet, vindt het gezond en gezellig. Met projecten als de Fit-test, Valpreventie en Juni Beweegt probeert Spel en Sport steeds opnieuw mensen over te halen om te gaan bewegen. In deze projecten wordt ook altijd samenwerking met andere organisaties gezocht.

Jos Kooijman laat de bezoekers vervolgens de praktijk ervaren: vier oefeningen laten zien, dat er in de lessen gewerkt wordt aan beweeglijkheid, uithoudingsvermogen, coördinatie en creativiteit. En ze stelt vast, dat iedereen er vrolijk van geworden is…, ook dat is een effect van met elkaar bewegen.
Naast allerlei praktische vragen komt in de discussie ook duidelijk naar voren, dat de afstand tussen de eerstelijnszorg en Spel en Sport nu nog heel erg groot is. Met dit symposium is een eerste stap gezet op weg naar meer contact.

Wethouder van Welzijn mw. Erika Spil prijst Spel en Sport als een unieke organisatie, die zich al zolang inzet voor het bewegen van ouderen. Zij gaat in op het grote aantal organisaties en mensen, die zich met zorg bezighoudt, in onze gemeente zijn dat er wel 1000. De servicepunten zijn belangrijk om hier je weg in te kunnen vinden. Pas als de zorgvraag ingewikkelder wordt, komt de gemeente via sociale teams erbij, en dat gaat niet via een keukentafelgesprek, maar in goed overleg. Mw. Spil is blij met het initiatief om eerstelijnszorg en Spel en Sport bij elkaar te brengen, het is goed om te bespreken: wat kunnen we elkaar bieden?

De route van Ms en Mrs Tom was nog niet afgerond, linksaf, rechtsaf, rrrrotonde, maar na nog twee vrolijke modules kreeg de patiënt het juiste recept: oplossing gevonden, verbinding gemaakt, bestemming bereikt!

Bij de gezellige borrel na afloop zijn de eerste contacten al gelegd. Spel en Sport ziet terug op zeer geslaagde jubileumactiviteiten en gaat door, want hun passie is, dat mensen bewegen.


Laatst bewerkt op: 16 november 2016 13:34

Bron: ingezonden stukken

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Succesvol jubileumsymposium Spel en Sport

Na het geslaagde feest voor de deelnemers zette Spel en Sport de jubileumviering door met een symposium. ‘Onze passie is dat mensen bewegen”, aldus voorzitter Piet Mosch, “Bewegen is goed voor lijf en geest”. Ook in dit symposium zoekt Spel en Sport naar manieren om ervoor te zorgen dat mensen … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: