001 - Escaperoom aglemeen

250 oude vergunningaanvragen voor bouwprojecten afgehandeld


Geplaatst op: 27 november 2012

De gemeente Aalsmeer heeft de opgelopen achterstanden in het behandelen van oude bouwvergunningen weggewerkt. Begin 2010 lagen er maar liefst 250 oude aanvragen van particulieren en bedrijven om te mogen bouwen. De aanvragen stamden uit de periode 2003 tot en met 2009. Het probleem bij het verwerken van die oude bouwaanvragen was dat er geen goed kader was waaraan de aanvragen getoetst konden worden. De bestemmingsplannen waren verouderd waardoor het moeilijk werd om een bouwaanvraag te beoordelen.

Verantwoordelijk wethouder Gertjan van der Hoeven: "Toen dit college in 2010 van start is gegaan, was één van onze prioriteiten het wegwerken van die oude vergunningaanvragen. Ik vind het zeer onwenselijk dat burgers en ondernemers zo lang op antwoord van de gemeente moeten wachten. Vanaf 2010 hebben we daarom gericht menskracht, geld en tijd gestopt in het wegwerken van de oude bouwaanvragen. En het is gelukt. Eind 2012 zijn alle oude vergunningprocedures door de gemeente afgehandeld."

Wetgeving veranderd
Met de invoering van de Wabo (Wet algemene bepalingen omgevingsrecht) in 2010 zijn de wettelijke eisen aan de snelheid waarmee vergunningsprocedures moeten worden afgehandeld, sterk aangescherpt. Naast het wegwerken van de oude vergunningaanvragen heeft de gemeente daarom geïnvesteerd in werkprocessen en protocollen die snelle en adequate dienstverlening mogelijk maken. Van der Hoeven: "Om te voorkomen dat nieuwe achterstanden kunnen ontstaan, is de gemeente in sommige opzichten zakelijker geworden. Dat betekent dat we ook wat vaker vergunningaanvragen weigeren of buiten behandeling stellen. Ik snap dat het niet leuk is voor aanvragers om een negatief antwoord te krijgen, maar het lijkt me nog veel vervelender wanneer burgers lang in onzekerheid blijven omdat een duidelijk antwoord uitblijft".

Belangrijke voorwaarde voor het voortvarend kunnen afhandelen van vergunningaanvragen is het up to date maken van de bestemmingsplannen. In 2010 is eveneens gestart met een grootschalig programma om alle Aalsmeerse bestemmingsplannen te actualiseren. Wethouder Van der Hoeven, tevens wethouder RO en handhaving: "We zijn al een eind op streek en ik verwacht dat in de zomer van 2013 dat ook helemaal op orde is. Alle bestemmingsplannen zijn dan geactualiseerd. En goede, actuele bestemmingsplannen zijn niet alleen nodig voor het beoordelen van bouwaanvragen maar ook om te kunnen handhaven. Daarmee zijn we nu dus ook gestart."

Laatst bewerkt op: 16 november 2016 13:34

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

250 oude vergunningaanvragen voor bouwprojecten afgehandeld

De gemeente Aalsmeer heeft de opgelopen achterstanden in het behandelen van oude bouwvergunningen weggewerkt. Begin 2010 lagen er maar liefst 250 oude aanvragen van particulieren en bedrijven om te mogen bouwen. De aanvragen stamden uit de periode 2003 tot en met 2009. Het probleem bij het verwerken van die oude … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: