001 - Escaperoom aglemeen

Panfluitiste Nienke Zaal brengt eerste DVD uit


Geplaatst op: 23 november 2012

Na de kerst-CD van 2006 is het nu tijd voor een echte DVD. Speciaal voor de opnames reisde de 29-jarige panfluitspeelster Nienke Zaal uit Mijdrecht samen met organist Dirk Jan Warnaar en violiste Mirjam Vos naar de Sint-Janskerk van Gouda. De DVD, waarvan de opbrengst naar Stichting Local Care gaat, is nog niet helemaal af, maar Nienke is er stiekem al heel trots op. Nienke: “De locatie is geweldig en het geluid van de orgel in die kerk is echt adembenemend. Het was fantastisch om daar in die sfeer panfluit te mogen spelen.”

Muziek voor bij de haard
Sinds kort woont de energieke Nienke in Haarlem. Daarvóór woonde ze bij haar ouders in Mijdrecht, waar haar voorliefde voor de panfluit al op haar zevende begon. Nienke: “Ik had de lessen voor algemene muzikale vorming gevolgd en ging samen met mijn moeder naar de open dag van de muziekschool. Daar zag ik Jaap Delver met de panfluit staan en ik was direct verkocht. “Mam,” riep ik, “dat wil ik doen”. En zo belandde ik in de les van Jaap. Na een jaar blokfluit te spelen, mocht ik met de panfluit aan de slag. Het warme geluid en het feit dat er maar weinig muzikanten voor de panfluit kiezen, maakte het voor mij direct speciaal. Voor de luisteraar is het heerlijke muziek voor een zondagmiddag bij de open haard, maar ook voor mij als muzikant werkt het heel ontspannend.”

Na de scholing van Jaap heeft Nienke bij diverse professionele panfluitspelers les gehad. Met haar Vwo-diploma op zak, heeft ze er zelfs nog even aan gedacht om van panfluiten haar beroep te maken. Maar door gebrek aan animo kreeg de opleiding enkele jaren geen vervolg en besloot Nienke toch geneeskunde te studeren. Zonder spijt, want zelfs met zo’n pittige studie blijkt de hobby prima te combineren. Nienke: “Ik heb een periode de handdoek in de ring gegooid omdat ik dacht dat ik het te druk had. Dat bleek achteraf gezien geen verstandige keuze, want daar waar ik dacht dat het panfluiten mijn leven nog drukker zou maken, werkte het juist heel ontspannend. Na een tijdje voelde ik dat ik dat stukje ontspanning miste en heb ik de panfluit weer vastgepakt. Sindsdien heb ik hem ook niet meer opzij gelegd. Nu komt het voor dat ik na een dag in het ziekenhuis snel mijn witte jas omruil voor een feestelijke jurk om in op te treden. Dat is soms hectisch, maar zodra ik daar met mijn panfluit in de handen in de kerk sta, ben ik dat alweer vergeten. Nee, ik zou absoluut niet meer zonder panfluit kunnen en willen.”

Bijzondere optredens
Naast de voorstellingen in kerken, treedt Nienke ook op in kleinere kringen bij speciale gelegenheden. Nienke: “Vroeger droomde ik ervan om in een orkest mee te spelen, maar ik ben er nu wel achter dat er voor een zacht instrument als de panfluit in zo’n groot orkest geen plaats is. Zelf vind ik het spelen bij bijzondere gelegenheden als een 25-jarige huwelijksfeest of een begrafenis erg speciaal. De mooiste herinneringen heb ik aan het huwelijk van twee vrienden. Ik was toen ook ceremoniemeester en zij hebben toen zelf aangegeven dat ze graag wilden dat ik op hún dag zou spelen. Dat kon ik natuurlijk niet weigeren. Ook mooi was de uitnodiging om bij de doop van de twee kinderen van twee vriendinnen te spelen. Deze werden in dezelfde sessie gedoopt en dat is al bijzonder, dat ik daar mocht spelen maakte het compleet.”

Eigen DVD
Wanneer Nienke meespeelt met koren als Immanuël uit Wilnis worden er zo nu en dan opnames gemaakt. Dat is een mooie aanwinst, maar nog niets in vergelijking met een eigen CD of DVD. In 2006 werd Nienkes eerste CD opgenomen, een kerst-CD ‘Joy to the world’ met ontspannende muziek voor de winterse dagen. En nu, 6 jaar later, is er zelfs een DVD op komst. Nienke: “Voor die DVD zijn we naar de Sint-Janskerk in Gouda gereden. Het is ontzettend gaaf dat we daar de opnames mochten maken, want de sfeer is er geweldig. Er staat een enorm orgel waar Dirk-Jan Warnaar altijd al van droomde om daar op te spelen. Om vijf uur ’s middag sloot de kerk voor publiek en toen zijn we snel met onze spullen naar binnengegaan. Toen de geluidsopnameapparatuur aangesloten was, kroop Dirk Jan achter de orgel. Ik pakte mijn panfluit en zo zijn we gaan spelen. Twee dagen zijn we tot een uur of één ’s nachts doorgegaan, toen stond alles erop. Van de vijftien stukken, speelt violiste Mirjam Vos er vier mee. De interactie tussen de drie instrumenten levert prachtige muziek op. Geen kerstliedjes dit keer, maar ontspannende muziek voor een momentje voor jezelf. Het mooie aan de DVD is dat de winst naar Stichting Local Care gaat. Deze stichting van Dirk Jan Warnaar en Marianne de Bruin verleent kleinschalige en overzichtelijke hulp in diverse landen van Oost-Europa. Het fijne van deze stichting is dat ik weet dat er niets aan de strijkstok blijft hangen. Het geld wordt echt gebruikt om bijvoorbeeld Pakistaanse boeren van koeien te voorzien.”

Nu de geluidsopnames achter de rug zijn, is het wachten op de beelden. Nienke: “Op de DVD zie je onze hoofden niet voorbij komen, dat zou saai zijn. De kerk heeft prachtige glas-in-lood ramen die gedurende de DVD getoond worden. Hoewel ik al precies weet hoe het klinkt, kan ik haast niet wachten op het complete eindresultaat. Want je eerste DVD, dat is toch wel een mijlpaal.”

Kunt u ook niet wachten op de DVD? Ga dan naar site www.nienkezaal.nl. Daar vindt u alles over Nienke en haar panfluitspel, compleet met audio- en videofragmenten. Het reserveren van de DVD kan al via het e-mailadres info@nienkezaal.nl.

Bron: De Groene Venen 23-11-2012

Laatst bewerkt op: 16 november 2016 13:34

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Panfluitiste Nienke Zaal brengt eerste DVD uit

Na de kerst-CD van 2006 is het nu tijd voor een echte DVD. Speciaal voor de opnames reisde de 29-jarige panfluitspeelster Nienke Zaal uit Mijdrecht samen met organist Dirk Jan Warnaar en violiste Mirjam Vos naar de Sint-Janskerk van Gouda. De DVD, waarvan de opbrengst naar Stichting Local Care gaat, … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: