01 - Nooit Gedacht

Besluit genomen over de Verordening Winkeltijden


Geplaatst op: 29 oktober 2012

In de raad van 18 oktober is een besluit genomen over de Verordening Winkeltijden. Koopzondagen blijven beperkt en er komt geen zondagopenstelling voor de supermarkten. Wij hadden niet de intentie om hier een persbericht over uit te brengen. Maar verschillende berichten in de lokale media in de afgelopen week hebben ons doen besluiten om dit nu wel te doen.

Over de besluitvorming worden nogal grote woorden gebruikt. Wij zouden de coalitie in gijzeling hebben genomen en anderen dwangmatig hun vrijheden ontnemen. Laat het helder zijn: wij kunnen niemand gijzelen. Getalsmatig is onze fractie niet nodig om een coalitie te vormen. CDA, VVD en PcdA/GL/LS vormen samen al een meerderheid. Laat overigens onverlet, dat wij nog steeds met genoegen deel uitmaken van deze coalitie, die naar ons oordeel goed opereert.

Ja, we hebben tijdens de coalitieonderhandelingen afspraken gemaakt over koopzondagen. Dat vonden wij (vanuit ons verkiezingsprogramma) een belangrijk onderwerp en dat hebben we zo ook ingebracht. Maar zo had iedere partij zijn eigen belangrijke punten, die zij in een coalitieakkoord wilde verwerken. We hebben er ook geen breekpunt van hoeven maken. De situatie in De Ronde Venen functioneerde naar tevredenheid en in Abcoude (zo werd ons verteld) is helemaal geen behoefte aan zondagopenstelling. De veel ruimere regeling tot dan toe in Abcoude is niet eens ter sprake gekomen. We waren hier dus ook vrij snel uit.

Ten tweede hebben we (naast het inbrengen van argumenten grond van de Bijbel) ook een groot aantal praktische argumenten ingebracht. Wij zijn van mening dat een gezamenlijke rustdag bevorderlijk is voor de samenleving en de leefbaarheid ten goede komt. Eén dag in de week waarin de samenleving tot rust komt van de week achter ons en kan opladen voor de week die komt. We hebben aangegeven, dat heel veel winkeliers er niet op zitten te wachten. Tijdens koopzondagen is minstens de helft van de winkeliers gesloten en (bij navraag) niet op principiële, maar vooral op praktische gronden. Daarnaast is een zondagopenstelling van de supermarkten een bedreiging voor de lokale winkelier (vooral in de food-sector). We hebben gewezen op het belang voor winkelpersoneel, dat niet verplicht wil worden op zondag te werken. We hebben gewezen op het ontbreken van nut en noodzaak om supermarkten elke zondag open te hebben (ze zijn al 75% van de dag- en avonduren open; meer dan voldoende tijd om de dagelijkse boodschappen te doen). Allemaal argumenten die volstrekt legitiem zijn en niet persé een godsdienstige achtergrond hebben.

Kortom er wordt nu een beeld in de media neergezet alsof wij de dwingelanden van De Ronde Venen zijn en dat beeld willen we bij deze graag corrigeren.

Ingezonden door:

Fractie ChristenUnie-SGP
Wim Stam Harmen Hoogenhout Arie Vossestein Marco Blokhuis
Fractievoorzitter Raadslid Fractieassistent Fractieassistent

Laatst bewerkt op: 16 november 2016 13:34

Bron: Ingezonden stukken

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Besluit genomen over de Verordening Winkeltijden

In de raad van 18 oktober is een besluit genomen over de Verordening Winkeltijden. Koopzondagen blijven beperkt en er komt geen zondagopenstelling voor de supermarkten. Wij hadden niet de intentie om hier een persbericht over uit te brengen. Maar verschillende berichten in de lokale media in de afgelopen week hebben … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: